Ekim ayı Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında yapıldı. Meclisin gündeminde Yunusemre Belediyesi tarafından, Horozköy Mahallesi’ndeyaklaşık 20 yıldır atıl durumda bulunan ve Mayapark olarak bilinen ticari alanın emsal değerinin değiştirilerek, Yunusemre Belediyesi’ne düğün ve nikah salonu kazandırılması maddesi damga vurdu. Mecliste her zaman olduğu gibi, konu imar olunca AK Parti grubu ile MHP ve CHP grubu anlaşamayarak, alanda yapılacak emsal artışı ve imar değişikliği reddedildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısını, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında yaptı. Başkan Ergün, toplantının açılış konuşmasında, terör saldırılarına değinerek, şehitlere rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileklerinde bulundu.
20 YILDIR ATIL DURUMDA OLAN MAYAPARK MECLİS GÜNDEMİNDE
Meclis toplantısında daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin 17. Maddesinde Horozköy Mahallesi’nde atıl durumda bulunan ve Mayapark olarak bilinen 77 kişilik kooperatif üyelerinin arsaları üzerinde yapılacak 1/1000’lik plan değişikliği ile mevcut alanın daha geniş bir alanına yapılması hedeflenen ticari alan ve 2,70 emsal artışı sonrasında Yunusemre Beldiyesi’ne kalacak olan Nikah salonu yapımı maddesi görüşüldü.
“İLK GELDİĞİNDE TAKDİR ETTİLER ŞİMDİ AÇMAZA DÖNÜŞTÜ”
Gündem maddesiyle ilgili olarak söz alan AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, “77 kişilik kooperatif üyelerinin de arsalarının bulunduğu yer üzerinde onların da kazanacağı, kazan kazan formülünün uygulanacağı, en büyük kazanımın da Yunusemre Belediyesi’ne ait olacağı bir çalışma yapılmıştır. İmar planı yapma yetkisi Yunusemre Belediyesi’ndedir, denetleme yetkisi ise Büyükşehir Belediyesindedir. 1/5000’lik planlara uygun olduğu konusunda hiçbir tereddüt yoktur. Büyükşehir Belediyesi ve devlet katkısı olmadan kazanımlar vardır. Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarından ilçe belediyesine kaynak aktarması mümkün değildir. İlçe belediyelerinin de destek vermesi söz konusu değildir. Kamu kazanımı elde edilmiştir. Her seferinde hizmetin önünü açtık. İlçeler için de teşkilatımızı zaman zaman karşımıza alarak uygulama planlarının değişimini sağladık. Komisyonun bu madde için verdiği karar yetki aşımıdır. Yetkisi olmayan komisyon karar vermiştir. Komisyon kararı kabul edilirse hukuka aykırı bir iş yapılmış olunur. Yer zaten ticari alan ve ticari alan olarak devam ediyor. Emsal artırımı söz konusu. Bu kazan kazan şahsa değil, sadece Yunusemre Belediyesi’ne de yakışır bir şekilde 15 milyon liralık bir kaynak oluşacak. Bunu da Yunusemre Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı olmadan oluşturmaya çalışıyor. İlk proje geldiğinde komisyon üyeleri çok muhteşem diye takdir ettiler. Sonrasında bir şekilde bu iş açmaza dönüştü. Burada Büyükşehir Belediyesi ve meclisine yakışan bu hizmetin önünü açmaktır. Kazanımlar Yunusemre Belediyesi’ne yani kamuya aittir. Belediye başkanları kafasını önüne eğerek duymamazlıktan gelmeye kalkmasın. Dairesinden geldiği şekilde onaylanmasını teklif ediyoruz. Bu teklifi bu meclis kabul etmezse ret verenleri kamuoyuna hizmete engel olmakla şikayet ederiz” dedi.
“EMSALİ 1’DEN 2.70’E ÇIKARTIYORSUN”
Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün, ‘Alanda emsal artışı olacak mı?’ sorusuna, ‘Olacak’ yanıtını ardından yaptığı konuşmasında Başkan Ergün “Sen 1 olan emsali 2,70’e çıkartıyorsun. Bunun yasal olduğunu söylüyorsun bana. Büyükşehir Belediyesi niye kurulmuş o zaman, kendim geçiririm diyorsun. Kendin uygulasaydın, getirmeseydin o zaman. Nikah salonu alacağız diye şikayet ederiz denmez, ortalığı geriyorsun” diye konuştu.
“KARŞI ÇIKIŞ NEDENLERİNİ AÇIKLASINLAR”
Bunun üzerine Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de “Komisyon veya karşı çıkanlar neden çıktıklarını söylesinler ona göre söz alayım” diye konuştu.
“HATASIZ OLSAYDI BİZ DE EVET DERDİK”
Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, “Yunusemre Belediyesi’ne yapılanın yanlış olduğunu açıkladık. CHP ve MHP’li üyelerin haksızlık olduğunu belirtttikleri kararla Büyükşehir Meclisi’ne bu konu gelmiştir. Rant vardır ve uygulama hatası vardır. Hatasız olsaydı bizde evet oyu verirdik, Yunusemre’de kararlar yüzde 90 oranında oy birliği ile geçer. Bu değişiklik ile ilgili madde de Meclisten geçmeyen ender maddelerden birisidir” ifadelerini kullandı.
“HUKUKA UYGUN OLMASINI İSTEDİK”
MHP Grup Üyesi Mehmet Palabıyık da gündem maddesiyle ilgili olarak yapılan işlemin öncelikle hukuka uygun olmasını istediklerini belirterek, “Fikir olarak doğru olabilir ama hukuka uyması gerekir. Hiçbir yeriniz yokken, böyle bir yerden belediye orada bir şey kazanacak diye emsal artışı yapmanın yanlış olacağını, hukuka uygun olmayacağını söyledik. Bir şeyler yaptılar ve yasal bir zemine oturmadığını düşündüğümüz için biz de olumsuz oy kullandık. Emsal 1 iken 2.70’e çıkıyor. 13 bin 100 metrekare komisyonda yüzde 50 verseniz, 600 metrekare mal sahibine verilir, 38 binden düştüğünüz zaman 28 bin metrekare müteahhite kalır. Bunu gören kişilere kötü emsal olur. Bir yeriniz olmadan böyle bir şey yapılması kötü emsal olur, herkes ister. Rant kazandırdığı için hesabını veremezsiniz diye düşünüyorum” dedi.
“OFİS ADI ALTINDA KONUT OLACAK”
Palabıyık, Başkan Çerçi’nin Komisyon üyelerinin veya karşı çıkanların neden çıktıklarını söylesinler sözlerine de cevap vererek “İlgili gündem maddesini görüştüğümüz ve Mayapark olarak bilinen Güzelyurt’taki yer ticaret alanı, yine aynı şekilde önümüze geliyor. Konut yapılmıyor. Konut olacak ama ofis adı altında daire olacak. Birçok şeyi konuştuk, tekrar tekrar anlattık, bağımsız arkadaşlar da fikirlerini belirttiler. Mazbatayı yazarken, ‘planı ya kabul ederiz, ya da değiştirerek onaylarız’ dedik, değiştirerek onayladık. O zaman bu söylediklerimizi destan gibi yazıp söylemek lazım. Emsal artışının uygun olmadığı herkes tarafından bilinen bir şey. Şehir plancısının da bildiği bir konu” diye konuştu.
“BEN DE UNCUBOZKÖY’E 2,70 EMSAL İSTİYORUM”
Başkan Cengiz Ergün de “Ben de yarın Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe veriyorum. Uncubozköy’de bütün adalara 2.70 emsal istiyorum. Müteahhite 29 bin metrekare rant sağlıyorsunuz” dedi.
“BÜYÜKŞEHİRİN İMAR PLANINI TAMAMLAMASINI BEKLEYELİM”
İlgili gündem maddesi üzerine mecliste görüşlerini bildiren CHP Grup Başkanvekili Zeki Kayda da “CHP olarak Büyükşehir Belediyesi imar planını tamamlamadan, burası ile ilgili değişiklik yapılmasınının doğru olmadığını düşünüyoruz. Yunusemre Belediyesi’nin hissesi olmadığı halde pay almasını da doğru bulmuyoruz. Bu alan üzerine yapılacak binanın da Kent silüetini bozmaya yol açacağı için uygun bulmuyoruz” diye konuştu.
“RED EDECEKSENİZ UYGUN BİR GEREKÇE GÖSTERMENİZ LAZIM”
Daha sonra ilgili gündem maddesi ile ilgili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi söz aldı. Çerçi, Hafsa Sultan Mahalllesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma yaptığı kentsel dönüşüm alanı için meclisten kararı geçirdiklerini belirterek, “Orayı kaç emsalle geçirdik. Bir sene önce 3,7 yaptınız. 12 katlı yerleri verirken, 5,5 emsalleri verirken kim yaptı. 1/1000’lik uygulama yetkisi ilçe belediyelerindedir. Büyükşehir Belediyesi’ne gelir, usul açısından bir sakınca var mı, 5 binlikle ilgili herhangi bir konu söz konusu değilse ilçe belediyelerinin kararı alınır. Karar yetkisi Büyükşehir Belediyesindedir. Onay makamı usul açısından doğru olup olmadığına bakar, ona göre bir dilekçe yazar, bu gerekçeyle eski haline dönüştürülmesi ya da yapılmasına karar alabilir. Burada bir gerekçe yok. Hukuk diyorsunuz, hukukun önüne sunacağınız bir gerekçe olacak. Yunusemre Belediyesi’nin yetkisinde olan 1/1000’lik kararıdır. Red edecekseniz uygun bir gerekçe getirmeniz lazım. Gerekçe yok, yetki aşımı yok. 20 yıldır Mayapark olarak bilinaen bu alan mezbelelik halde. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Ama görüyorum ki burası yine mezbelelik kalacak” diye konuştu.
MAYAPARK İLE İLGİLİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ OY ÇOKLUĞU İLE RED EDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından gündem maddesi oylanarak Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çift oyu ile komisyondan gelen red raporunun onaylanması ile sonuçlandı.
MURADİYE İMAR PLANI YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNDE
Daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Muradiye’deilgili yapılacak imar değişikliği konusundaki gündem maddesi görüşüldü.
“TARIM’DAN GÖRÜŞ İSTENMESİNE GEREK YOK”
Muradiye imar planının görüşüldüğü gündem maddesinde ise İmar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Meclis Üyesi Can Mercül söz alarak “Mazbataya komisyonda imza atmak istedik ama mazbata meclise getirildi. İki gündem maddesinde imzalar yok. Suç AK Parti olarak komisyona katılan üyelerde değil, şerh koyuyoruz. Uzun zamandır Muradiye ile alakalı konu, tarımdan görüş isteniyor. Muradiye Belediyesi tarafından 2002 yada 2011 tarihli sınırlara çektik. Görüşülen konu mevcut binliklerin sınırlarına indi. Mevcuz uygulama planı olduğu için tarım görüşü gerekmiyor. 1/1000’lik tadilat sınırları içinde yapılan uygulamada tarım görüşü istenmesine gerek yok. Binlik ihale yaptık, 5 binliğe mecbur kaldık onu getirdik, ama komisyon üyeleri de meclis üyeleri de doğru iş yapmıyor. Yanlış varsa meliste bu gündem maddesini tereddüte düşürür, şu an itibariyle yazılan mazbatada gerekçe yoktur, 1/1000’lik sınırlar içinde iş yapılmaktadır” dedi.
“KURUM GÖRÜŞLERİ ALINMADIYSA MEVZUATA AYKIRIDIR”
Şehir plancısı Aytaç Yalçınkaya da konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmasında, “100 binlik planda mevzuata uygunluk kelimesi bizi bağlıyor. Tarım İl Müdürlüğü veya DSİ’den görüş alınmadan hazırlandıysa zaten mevzuta uygun olarak hazırlanmamış demektir. 1/1000’lik planlar kurum görüşleri alınmadıysa mevzuata aykırıdır. Şehzadeler ve Yunusemre’nin kapanan beldeleri de dahil olmak üzere kurumlardan görüşleri yeniden alıyoruz. Geçmişte yapılan imar planlarında kurum görüşlerinde değişikliklerin olması ihtimali vardı. Örneğin Sarıgöl’de fay hattı çıktı, jeolojik alan ortaya çıktı. 2012 yılında uygun verildiyse o planlar uygulanmaya devam mı edecek” ifadelerini kullandı.
Muradiye İmar Planı’nın görüşüldüğü gündem maddesi oylamasında, imar planı için Tarım Müdürlüğü’nden gelecek raporun beklenilmesine, rapor gelmeden maddenin yeniden meclise getirilmemesi kararı alındı.