TÜİK’in ‘İllerde Yaşam Endeksi’ araştırması ile 11 boyutu kapsayan 41 gösterge ile temsil edilen boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde 0 ile 1 değer arasında değerlendirdi.
TÜİK’in ‘İllerde Yaşam Endeksi’ konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere, 11 boyutu kapsayan 41 gösterge ile temsil edilen boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde 0 ile 1 değer arasında değerlendirdi. Endeks 1’e yaklaştıkça daha iyi bir yaşam düzeyi tariflenmekte. Buna göre, Isparta, yaşam endeksinde en yüksek endeks değeri olan 0.6745 ile ilk sırayı alırken; 0.6737 ile Sakarya ve 0.6553 ile Bolu ikinci ve üçüncü sırada.
Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda ise en yüksek endeks değerini 0.8788 ile İstanbul alıyor. Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde, en yüksek endeks değeri 0.9592 ile ilk sırayı yine İstanbul almış durumda.
İstanbul’da 2017 ve sonrası yatırımları düşününce bu sırayı kimseye kaptırmayacağı da net. Bu nedenle de yapı firmaları ne kadar Anadolu’ya açılma eğiliminde olsa da İstanbul’da yeni alanlar açmaktan vazgeçmiyor. Özellikle Üsküdar Sancaktepe, Mecidiyeköy Mahmutbey metro hatları, Avrasya Tüneli, 3. köprü, 3. havalimanı hem merkezde hem de çeperde değer artışına neden oluyor. Doğrudan konut fiyatlarına yansıyan bu değer artışı sonucu da erişebilirlik zorlaşıyor. Bu bağlamda en fazla talep hem oturumluk hem yatırımlık kesitin ortak noktası olan 2+1 daireler üzerine.