Renklendir Hayatı” sloganıyla hayatımıza renk katmaya devam eden Türkiye’nin önde gelen boya markası Marshall’ın dekorasyon uzmanları genellikle evde vakit geçirilen bugünlerde evinin boyasını değiştirmek isteyenlerin işini kolaylaştıracak 10 ipucunu bir araya getirdi.
Uzmanlara göre öncelikle iyi bir planlama ve gerekli tüm malzemeleri toparlamak için vakit ayırmak gerekiyor. Tam işin ortasındayken eksik bir malzeme olduğunu fark etmek işi uzatacağından gerekli her şeyin el altında bulunduğundan emin olmak ilk kural.
Uzmanların dikkat çektiği ikinci konu kullanılan malzemenin kaliteli olması. Bunun önemine vurgu yapan Marshall uzmanları kalitesiz boyalardan uzak durulması gerektiği aksi halde duvarlarda daha fazla boya katına ihtiyaç olacağını, bu durumunda boya ve işçilik maliyetlerini arttıracağını hatta boyaların görünümünü ve silinmesini olumsuz etkileyeceğini vurguluyorlar.
Önemli üçüncü nokta ise uygulamada yüzey temizliğine dikkat edilmesi olarak ön plana çıkıyor. Başarılı bir boya işlemi için boya uygulanacak zeminlerin, kuru, sağlam ve temiz olmasının sağlanmasının kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Boyaların öncelikle ihtiyacı karşılayacak şekilde seçilmesi ise dördüncü ipucu… Antibakteriyel boyalar, yüksek silinebilme özelliğine sahip boyalar, silinme özelliğine sahip boyalar vb. bununla beraber, mat, ipek mat ve yarı mat gibi parlaklık değerleri de boya seçiminde göz önüne alınmalıdır deniyor. Beşincisi ipucu ise seçilecek rengin, kişiyi ve ortamı temsil etmesi olarak adlandırılıyor. Renk seçiminde, renk kartelalarını, Marshall Gör-Boya uygulamasının kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Ayrıca renklerin, evin eşyalarından, aldığı ışıktan etkilendiği, bu nedenle boyama öncesinde, boyanacak rengi duvarın bir kısmına uygulayarak ortamda en fazla bulunulacak zaman diliminde gözlemlemenin önemli olduğu söyleniyor. Altıncı öneri olarak boyamaya başlamadan önce, tüm kullanılacak boya, ve diğer malzeme ve ekipmanların yanınınızda olduğundan emin olun, sonra da boyanmayacak alanları, koruyucu örtü ve kağıt maskeleme bantları ile koruma altına alın böylelikle istenmeyen kazaların önceden önüne geçmek mümkün olabilir. Yedinci öneri ne kadar boya kullanılacağını tespit edilmesi. Bunun için, ürün teknik bültenlerine, ilgili web sitelerine bakılabilir. Boya kullanılmadan önce karıştırılmalı, sonra, kullanılacak miktar kadar boya, ambalaj üzeri teknik bültende belirtilen oranda inceltilmeli ve sıçratmamak için boya eleği kullanılmalı.
Sekizinci ipucu olarak fırça ve rulo seçiminin önemine vurgu yapan uzmanlar, uygulamalarda hem fırçaya hem de Ruloya ihtiyacınız olacaktır. Kestirmeler için, 2.5 ya da 3 numara kestirme fırçasına, Geniş alanların boyanması için ise 20 cm genişliğinde saten ruloya ihtiyacınız olacaktır. İhtiyaca göre daha dar geniş alanlarınız için ise, 10 cm genişliğinde parmak rulo kullanabilirsiniz. Boyaya başlamadan önce fırça ve rulonuzu yıkayın, böylelikle, duvarda tüy bırakmasını önlemiş olursunuz diyorlar. Dokuzuncu öneri olarak kestirmelere öncelik verilmesi gerektiği söylenirken; Tavanın ardından, yapılacak duvar boyaması, öncelikle, boyanmayacak alanlar ile boyanacak alanların kesiştiği noktaların kestirme fırçası kullanılarak boyanması ile başlanır. (Tavan dipleri, kapı, pencere kenarları, priz etrafları, süpürgelik kenarları vb.) Daha sonra rulo uygulamalarına geçilir. Duvar üzerine başlarken, kapının sağı ya da solu olacak şekilde bir duvar seçin ve duvar duvar ilerleyin.Duvara Rulonuzu değdirdikten sonra, Tavandan, tabana doğru, hiç kaldırmadan hareketler halinde boyayın böylelikle dalgalanmaların önüne geçeceksiniz deniyor. Son olarak boyama esnasında, etrafa sıçrayan ya da bulaşan boyalarınızı daha kurumadan nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz. Fırça ve rulonuzu ertesi günü kullanacaksanız, naylon ile sarıp, hava almayacak şekilde bir ambalajda muhafaza edebilirsiniz.
Kullanmadığınız boyalarınızı, inceltilmemiş olarak bir süre daha saklayabilirsiniz, saklamada esas, boyanın hava ile temas etmemesi, kuru ve direkt betona temas etmeyecek alanlarda muhafaza edilmesidir deniyor.
Zorlandığınız yerde, mutlaka ustanızdan destek isteyin.