Meram Belediyesi, 18. madde uygulaması tamamlanan Konya’nın en merkezi 10 mahallesinde daha tapuları dağıtıyor.
sonuçlanan imar planları gereğince 3194 sayılı İmar Yasasının 18. maddesine istinaden sadece 2018 yılında 15 milyon metrekare alanda 14148 maliki kapsayan arazi ve arsa düzenlemeleri tamamlandı. Tapu dağıtım töreni Meram Belediyesi meclis salonunda yapıldı. Haksahipleri tapularını Başkan Fatma Toru’nun elinden teslim aldılar.
İmar planlama ve imar uygulaması çalışmalarının yaklaşık 3 senedir süregeldiğini söyleyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ekibin özverili çalışmaları sonucunda Meram’ın 30-40 yıldır devam eden imar ve mülkiyet problemlerinin büyük ölçüde çözüldüğünü söyledi.
“SORUNLAR GERİDE KALDI, MERAM ARTIK GELECEĞE GÜVENLE BAKIYOR”
Meram’ın 59 mahallesinde 45 milyon m² alanda planları yenilediklerini belirten Başkan Fatma Toru, “2014 yılında iş başına geldiğimizde Meram’da kronikleşmiş bir hal alan “İmar ve Mülkiyet” sorununun çözümü için ekibimizle birlikte kolları sıvadık. İmar planlarını bütüncül olarak ele aldık. Mahallelerimiz günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına yanıt verilecek şekilde düzenlendi. Meram artık geleceğe güvenle bakıyor. İmar sorunları artık geride kaldı. Bu noktada destek veren herkese teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız da bizlere destek verdi. Sorunların çözümü için bize güvendi. Bizde onların bu güvenini boşa çıkarmadık” dedi.
2014 sonrası dönemde meskun ve yarı meskun 25795 maliki kapsayan 22 milyon metrekare alanda 18. madde imar uygulamalarını tamamladıklarını belirten Başkan Toru, sözlerine şu şekilde devam etti: “Eskiden 18. madde uygulamasına halk karşı çıkardı. Şimdi hangi mahalleye giderseniz gidin, hangi vatandaşla görüşürseniz görüşün 18. maddenin tamamlanmasını bekliyor. Çünkü vatandaşımız 18. madde tamamlanmadan parseli üzerinde tasarrufta bulunamıyor. Biz bu mahallelerdeki çalışmalarımızda 5411 yeni imar parseli ürettik. Plansız gelişen meskun alanlarda genel olarak küçük yüzölçümlü parsel boyutlarından ada ölçeğinde parsel boyutuna geçildi. Bütüncül olarak yenilenen imar planları sonrası imar uygulamaları etaplar halinde gerçekleştirildi."
“4,5 YILDA 35 MİLYON METREKARE GİBİ REKOR BİR ALANDA UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”
Başkan Toru, “Yerel yönetimlerin en temel görevi şehrin planlı, sağlıklı gelişimini sağlamak üzere imarlı altyapılı arsa üretimini sağlamaktır. Revizyon plan çalışması gerçekleştirilen mahallelerimiz; temel altyapı gereksinimlerinin dahi karşılanmasında sıkıntı yaşanan, plansız gelişen kent bölgeleri haline dönüşmüştür” dedi.
18. madde uygulamaları tamamlanarak tapuları dağıtılan mahallelerimizin ulaşım, altyapı, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık tüm sıkıntıların ana sebebi imar sorunu olduğunu söyleyen Başkan Toru; “Merkeze yürüme mesafesinde bulunan Konyamızın en eski mahallelerinden Aydoğdu, Öğretmenevleri, Araböldüren, Geçit, Saadet, Pirebi, Mehmet Vehbi, Aksinne, Kurtuluş ve tapuda ismi 23 mahalle olarak geçen mahallelerimizde 18. Madde imar uygulamasını tamamlayıp tapularını dağıtma aşamasına gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Belediye öncülüğünde gerçekleştirilen dönüşüm sahalarının dışında kalan ve tapu dağıtımı gerçekleştirdiğimiz mahallelerimizin özel sektör eli ile yenilendiğini hep birlikte müşahede edeceğiz. Tapusunu alan vatandaşlarımız bir araya gelerek arsaları üzerinde tasarrufta bulunabileceklerdir” dedi.
Konya Belediyesi de dahil Meram Belediyesi kurulduğu günden görevi devraldığı 2014 yılına kadar toplamda 33 milyon metrekare alanda uygulama gerçekleştirildiğini söyleyen Başkan Toru, 5 yıllık süre zarfında ise kendilerinin 35 milyon metrekare alanda uygulama gerçekleştirdiklerini belirtti.. 22 milyon metrekare alanda tapuların tescil olduğunu geri kalan tapuların ise tescilde olduğunu ve yakın zamanda o tapuların da dağıtılacağını dile getiren Başkan Toru, bu mahallelerin yeniden yapılanırken ihtiyaç duyduğu ve sağlıklı şekilde teşekkül edebilmesi adına herşeyin düşünüldüğünü söyledi.
"ŞEHİR MERKEZİNDEKİ 10 MAHALLEDE DAHA TAPULAR DAĞITILIYOR"
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi şehrin hakimi değil, hadimi olduk. Bu dönemde yaptıklarımız, başardıklarımız oldu, yapamadıklarımız oldu. Ancak her zaman samimiyetle, tecrübemizle, şeffaflık ve adaletten taviz vermeden sorunların çözümüne odaklandık. İmar planlama süreci kolay süreçler değil. Meram için çok daha zor. Çünkü Meram doğal sit alanları ve yeşili ile biliniyor. Bu buzdağının görünen yüzü. Diğer taraftan temel altyapı gereksinimlerinin karşılanmasında dahi sıkıntı yaşanan, imar ve mülkiyet sorunu olan plansız yerleşim alanları gelişimin önündeki en büyük engel. 5 yıl boyunca hizmet etmeye gayret ederken aynı zamanda Meram değişmemeli direnciyle karşılaştık. Neydi bu dirençler! İmar planları yenilenen ve tapu dağıtımlarını gerçekleştirdiğimiz mahallelerimiz; Meram’ın yeşil dokusunu oluşturan özel statülü alanlar olmamasına rağmen, bu mahallelerde yaşayan halkımızın imar ve mülkiyet sorunları, sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinde yaşama hakları kimi çevrelerce gözardı edilerek, teknik ve vicdani dilden uzak savlar ile karşı çıkıldığını gördük. Öncelikle müdahale edilecek alanlarda Belediyemiz öncülüğünde ve Belediyemiz imkanları ile Türkiye’ye örnek olacak dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdik. Meram için fedekarlık yaptık. Çünkü bu değişimden kazanacak olanın Meram olacağını biliyorduk.”
MUHTARLAR VE VATANDAŞLARDAN TEŞEKKÜR
Başkan Fatma Toru’nun ardından söz alan Meram ilçe Tapu Müdürü Uğur Mehmet Koç ise Başkan Toru ile 4.5 yıldır çalıştıklarını söyleyerek, “Türkiye’nin birçok yerinde birçok belediye başkanları ile görev yaptım. İşini Başkan Toru kadar önemseyen başka biriyle çalışmadım. Harita Mühendisi olmasından dolayı net sonuçlar elde ettik. Meram Türkiye’nin en karmaşık imar planlamalarından birine sahipti. Türkiye’nin en büyüklerinden biriydi. Ama Başkan Toru ve ekibi özveri ile çalışarak bu sorunların üstesinden geldi" dedi.