Merkez Bankası'ndan Kira Açıklaması

TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu toplantının özetlerini açıkladı. Özette, TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağı belirtildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Temmuz ayına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınlandı. Özette, yakın dönem ile ilgili göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiğine dikkat çekildi. 

Söz konusu raporda, Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunun altı çizildi. Öncü göstergelerin 2024'te aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler sonucunda geçici şekilde aracağını işaret ettiği belirtildi. 

TÜFE'DE YILLIK KİRA ENFLASYONU YAVAŞLAYACAK 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde kira enflasyonu ile ilgili verilere de yer verildi. Söz konusu raporda şu ifadeler kullanıldı: 

- Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden izlenen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının temmuzda da artmasının da etkisiyle aylık kira enflasyonunun yükseleceğini göstermektedir.

- Diğer taraftan, gerek PÖS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerekse konut değerleme raporları üzerinden izlenen kira oranları, TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler alıyor.

- Bu durum, gelecek süreçte TÜFE’deki yıllık kira enflasyonunun yavaşlayacağını ima etmektedir. Buna karşın, bu kalemdeki yüksek atalet neticesinde kira enflasyonunun yüksek seviyesini koruyarak; dezenflasyon sürecinde, azalarak da olsa, tüketici enflasyonunun seyrinde önemli olmayı sürdürecektir.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YATAY SEYRİNİ SÜRDÜRDÜ

Özette, küresel enflasyondaki düşüş sürerken ABD'de açıklanan son enflasyon verilerinin hizmet sektöründeki fiyat katılığının zayıflamaya başladığına işaret ettiğine, gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) faiz indirimlerinin parasal sıkılığı koruyacak şekilde sürdürüldüğüne, bazı gelişmiş ülke merkez bankalarının da faiz indirim süreçlerine başladığına vurgu yapıldı ve şu ifadelere yer verildi: 

"Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devamı ve hizmet enflasyonuna dair son gelişmeler faiz indirim beklentilerine güç kazandırsa da gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirimlerinde temkinli bir yaklaşım izleyecekleri değerlendirilmektedir. Diğer yandan, küresel belirsizliklerle birlikte risk iştahı ve GOÜ'lere yönelen portföy akımları son dönemde dalgalı bir seyir yaşamaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

PPK Özeti'nde, parasal ve finansal şartlarla ilgili olarak da Türk lirası mevduat faizlerinin 28 Haziran haftasından bu yana 20 baz puan gerileyerek 12 Temmuz itibarıyla yüzde 56,16 seviyesinde olduğu belirtildi. 

"Aynı dönemde Türk lirası ticari kredi faizleri 31 baz puan azalarak yüzde 60,76 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bireysel tarafta, ihtiyaç kredisi (kredili mevduat hesabı hariç) faizleri 334 baz puan artarak yüzde 77,90 şeklinde olurken, konut kredisi faiz oranları, yatay seyrini sürdürerek yüzde 44,24 seviyesinde oluşmuştur" denilen açıklamada, büyük oranda kampanyaların durumuna göre şekillenen taşıt kredisi faizlerinin de 12 Temmuz itibarıyla yüzde 54,07'ye çıktığı ifade edildi. 

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak