Metrekareler Küçüldü Fonksiyonlar Arttı

Sektörde 20 yılı geride bırakan Eren Yardımcı son yıllarda metrekarelerin küçüldüğünü, ancak iç mekân tasarımıyla küçük metrekarelerin daha fonksiyonlu hale getirildiğini söyledi. Yardımcı, “İşlev değiştiren mekanlar tercih edilmeye başlandı” dedi.

Çocukluğundan itibaren mimar olmayı hayal eden Eren Yardımcı, Eskişehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü ile hayaline ilk adımını attı. Eğitimini tamamladıktan sonra özel bir şirkette 3 yıl çalışıp sonra kendi iş yerini açma kararı alarak Eren Yardımcı Mimarlık'ı kurdu.

İlk olarak Alsancak'ta daha sonra Bornova'da devam eden iş serüveninde Yardımcı, son olarak her geçen gün değeri artan Yarımada bölgesinde yoğunluklu olarak iş hacmini artırdı. Eren Yardımcı, sektöre girişinden, şirketin kuruluşu ve gelişimine dair önemli detayları İnşaat Deryası'na anlattı.

Bu mesleği seçmenizdeki en önemli sebep neydi?

Mimarlık benim çocukluk hayalimdi diyebilirim. Resim yeteneğim çok fazlaydı. O yüzden elimde kalem hep bir şeyler çizerdim. Biraz büyüdükten sonra binalara dikkat etmeye başladım. Bu ilgim çığ gibi büyüdü ve üniversite sınavı sonrası tercihlerimi sadece mimarlık üzerine yaptım. Bunu yaptıktan sonra da babamın "Hangi mesleği seçersen seç ama mutlu insanlarla çalış" sözü benim düsturum oldu. Bu bağlamda da hep mutlu müşterilerle çalıştım ve mimarlık da bunu destekledi.

İş hayatına nasıl atıldınız? Eren Yardımcı Mimarlık'ı nasıl kurdunuz?

Okulu bitirdikten hemen sonra İstanbullu bir firmanın İzmir ayağında 3 yıl boyunca çalıştım. Bu süre zarfında iyi bir çevre edindim. Mimarlık tasarım ve bilgi dışında çok fazla şeyi de kapsayan bir meslek. Ticaretten ve sözleşme detaylarından anlamanız gerekiyor. Bunun yanında sosyal ilişkilerinizin çok kuvvetli olması elzem. Ben de bu hususlarda yetkinliğe ulaştığımda 2002 yılında Eren Yardımcı Mimarlık'ı kurmaya karar verdim. Tabii tek başıma çoğu şeyin üstesinden gelmem gerekiyordu. İlk yıllarda projecilik ve ruhsat işleri yaptım. Yaklaşık 7-8 yıl sonra ise inşaat işine başladım. O yıllardan beri de hem projecilik hem inşaat işlerine devam etmekteyim. Son 6-7 yıldır Çeşme, Güzelbahçe, Urla ve çevresine daha fazla iş yapıyorum.

Mimari tasarımda süreç nasıl işliyor?

İlk olarak şunu belirtmek isterim ki müşterilerimizin geneli bize tavsiye üzerine geliyor. Bir iş geldiğinde müşterimizle vakit geçirmeye özen gösteriyorum. Onun yaşam tarzını anlamaya çalışıyorum. Onun hobileri neler, nelere dikkat ediyor gibi şeylere dikkat ediyoruz. Bu iletişim sonrasından müşterinin kendisinin bile fak etmediği ve ilerde işine yarayacak bir sürü detay çıkabiliyor. Bu tanıma sürecinden sonra binanın yeriyle ilgili analizler yapıyoruz. Zemin etütlerini hemen başlatıyoruz. Projelerin onayı alındıktan sonra hemen 3 boyut çalışmasına başlıyoruz. Müşteriye yüzde 99'a yakın bitmiş halini gösteriyoruz.

Bu işleri 15 yıldır beraber olduğumuz ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Taslak aşamasında elektrik ve statik her şey çözülmüş oluyor. Belediye aşaması başlıyor. Daha sonra iç dizayna geçiyoruz.  Ruhsatımız çıktıktan sonra her şeyimiz hazır oluyor. Sonra inşaat aşaması başlıyor. İnşaat da yaptığımız için her detaya vakıf oluyoruz. Burada da iyi bir ekibimiz var. Kişi, inşaatı kendi yaptırmak isterse yine her aşamasını kontrol ediyoruz. Ama biz daha çok anahtar teslimine kadar tüm aşamalarıyla işi almayı tercih ediyoruz. Yaptığımız işler arasında villa, konut, sanayi ve AVM tarzı farklı alanlar var.

Yıllardır bu sektörde olan birisi olarak insanların mimari anlamda tercihlerinde nasıl bir dönüşüm yaşandı?

Eskiden insanlar lüks apartmanlarda oturmayı istiyordu. Bundan 5 sene önce daha çok villa siteleri ilgi görmeye başladı.  Bunun üzerine Yarımada bölgesi çok değerlenmeye başladı. Pandemiden sonra ise butik işler artmaya başladı.  İnsanlar arsalarını alıyor ve site içi villa yerine kendilerine ait villa yaptırmayı istiyor.  Kendine ait parseller alınmaya başlanınca mekanlar da daha küçüldü. Yaptığımız binanın metrekaresi küçüldü ama oraya yaşam için birçok fonksiyonun eklenmesi gerekti. Açık mutfaklar daha tercih edildi. Mutfaklar tüm ev halkına açıldı. İşlev değiştiren mekanlar tercih edilmeye başlandı. Sadece konutta değil sanayi yapılarında geçerli hale geldi. Bunun haricinde enerji tasarrufu çok kıymetli oldu. Buna özel çalışmalar yapılır oldu.

Sizi özel kılan, sektördeki diğer oyunculardan ayrıştıran özellikleriniz nelerdir?

Müşterilerimizin kesinlikle mutlu olmalarını istiyoruz. Bu bağlamda müşterilerimizin hayallerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Onlara özel tasarım yapıyoruz.

Türkiye'de hayali gerçekleştirmek zordur çünkü yönetmelik çok fazla engel getiriyor ama kişinin hayalini o yönetmelikle öyle bir birleştiriyoruz ki yine müşterinin isteğine dönüşüyor. Sonunda müşteri bizden memnun ayrılıyor çünkü biz bunu çok önemsiyoruz.

Emlak Gündemi Haberleri

İzmir’de 2024 Yılında 80 Bin 398 Konut Satıldı
Konuta Olan Talep Artışı 2026 İçin Önemli Bir İşaret Fişeği
2024'te 1 Milyon 478 Bin Konut Satıldı
DAP Gayrimenkul Borsada Pay Geri Alımı Yaptı
İspanya'da Konut Krizi Kısır Döngü Haline Geldi