Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yeni arazi kiralamaları için düğmeye bastı. Ağaçlandırma gerçekleştirmek isteyenler için Hazineye ait araziler çok düşük tutarlarla kiraya veriliyor. Açıklanan bilgilere göre, rakamlar ağaç türüne göre değişiyor. Belirlenen rakamlara göre, 2021 yılında dekar başına 5.70 TL ile 14.70 TL arasında değişen kira bedelleri için ilk 5 sene yüzde 50 indirim yapılıyor.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilana göre, ağaçlandırma için 16 şehirde toplam 5.8 milyon metrekare yüzölçümlü toplam 71 taşınmaz için başvuru dönemi 18 Haziran'da sona erecek. Yayınlanan ilana göre, belirlenen Hazine taşınmazları, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin üretimi yapılmak için rayiç bedelin binde 1'i bedel üzerinden kiralama işlemi yapılıyor. Yine Milli Emlak tarafından yayınlanan ilana göre, tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkilerinin üretilmesi için 22 şehirde Hazine'ye ait olan 60 gayrimenkulün kiraya verilmesi planlanıyor. Toplam yüzölçümü 3 milyon 24.4 bin metrekare olarak belirlenen gayrimenkuller için başvuru süreci 18 Haziran 2021'de bitecek. Hayvancılık yatırımında bulunmak isteyen üreticilere de Hazine arazileriyle destek olunuyor. Hayvancılık amaçlı irtifak hakkı kapsamında da 182 gayrimenkul başvuru sürecinde.
71 arazi kiralanacak
Milli Emlak'ın Afyonkarahisar, Artvin, Aydın, Batman, Bilecik, Çorum, Elazığ, Erzincan, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Niğde, Uşak ve Zonguldak illerinde ağaçlandırma amacıyla ilana verdiği 71 adet Hazine arazisi için de başvuru süreci sürüyor. Hazine arazisinin olduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan ya da köyün nüfusuna kayıdı bulunmayıp ve o köyde yaşayan gerçek kişileri dahil eden birinci grup için bin Türk Lirası, tüzel kişiler, gayrimenkulün olduğu köyün nüfusuna kayıtlı bulunmayan ve o köyde yaşamayan gerçek kişilerin hak sahibi olarak belirlendiği 2'nci grup için de e10 bin Türk Lirası başvuru ücreti talep ediliyor. Verilen ilana göre, 71 adet Hazine arazisinin büyük bir kısmının ceviz, badem ağacıyla ağaçlandırılması planlanıyor.
İlaç ve kozmetik alanlarında yoğun şekilde kullanımına yer verilen lavanta, gül, adaçayı, kekik, çörekotu başta olacak şekilde 139 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla Hazine arazileri rayiç bedelin binde 1'i üzerinden kiraya veriliyor. Bu kapsamda 2020 ve 2021 yılının ilk 5 ayında lavanta, gül, adaçayı, kekik, çörekotu başta olacak şekilde tıbbi, aromatik ve süs bitkisi için 15 milyon metrekarelik büyüklüğe sahip Hazine taşınmazı için ilan verildi. Balıkesir'de 2.2 milyon metrekare, Kütahya'da 2 milyon metrekare, Niğde'de de 1 milyon metrekare büyüklüğünde olmak üzere Türkiyen genelinde toplamda 13.8 milyon metrekare yüzölçümüne sahip gayrimenkul için vatandaşlarla kira sözleşmesi imzalandı.
60 Hazine arazisi kiralanacak
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından verilen ilana göre Adana, Bolu, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Isparta, Karaman, Mersin, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Zonguldak şehirlerinde Hazineye ait olan 60 gayrimenkulü tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin üretimi amacıyla kiralanacak. İlana verilen söz konusu gayrimenkullere gerçek ya da tüzel kişiler başvuru yapabilecek. İlan verilen Hazine gayrimenkulleri için birden fazla başvuru yapılması halinde, hak sahipliği belirleyici puanlamaya tabi tutulacak. Başvurular Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri kapsamındaki Milli Emlak Daire Başkanlıkları, Müdürlükleri ve ilçelerde yer alan Milli Emlak Şeflikleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. Aynı zamanda başvurular online olarak da yapılabilecek.
20 seneye kadar kiralama
Hazineye aşt olan tarım arazileri topraksız ve yeterl toprağı bulunmayan çiftçilere kiralanıyor. Bu proje kapsamında, topraksız ya da yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere 60 dönüm büyüklüğüne kadar Hazine taşınmazı, taşınmazın olduğu köy/mahalle nüfusuna kayıtlı bulunan ya da o köyde/mahallede ikamet etmekte olan topraksız ya da yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere, nüfus kaydı, ikamet hali, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu gibi kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak puanlamanın ardından yüksek puana sahip olanlar arasında kura çekilmesi şartıyla gayrimenkulün rayiç bedelinin yüzde 1.5'i üzerinden 10+10 sene süreyle kiralanıyor. Bu proje çerçevesinde, ilk aşamada Konya'da 26.7 milyon metrekare büyüklüğünde, Aksaray'da 8 milyon metrekare büyüklüğünde, Kütahya'da 4 milyon metrekare büyüklüğünde olacak şekilde Samsun, Eskişehir, Afyonkarahisar şehirleri dahil olmak üzere 6 şehirde Hazineye ait olan toplam 40.8 milyon metrekare yüzölçümüne sahip tarım arazisi topraksız ve yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere kiralanmak üzere ilana verildi ve bunun yaklaşık 15.6 milyon metrekaresiyle ilgili olarak kira sözleşmesi yapıldı.
Bini aşkın arazi satılıyor
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan ilanlara göre 4 Haziran itibariyla kiralama için 13 şehirde ilana çıkarılan 88 gayrimenkul mevcut. 154 gayrimenkul ise kiralanmaya hazırlanıyor. Kiralamalarda sabit tesis gerçekleştirilmeden 10 seneye kadar kiralama süresi, KDV'siz ödeme, kullanıcılarına tarım arazilerinin doğrudan kiraya verilmesi gibi fırsatlar sunuluyor. Milli Emlak, 44 şehirde bini aşkın gayrimenkulü ise satış amaçlı ilana verdi. 5 bin 650 gayrimenkulü ise satış için hazırlıyor. Hazine taşınmazlarının satış işlemlerinde 2 seneye kadar taksit, KDV'siz ödeme, emlak vergisinden 5 sene muafiyet, harçsız tapu imkanı sunuluyor. İtrifak hakkı ilanları kapsamında 4 şehirde 10 gayrimenkul ihale ediliyor. 321 gayrimenkul ise ihale için hazırlık aşamasında. Yatırım teşvik çerçevesinde 3 şehirde 7 gayrimenkul için ilan verildi, 506 gayrimenkul ise yatırım teşviki için hazırlık aşamasında.