Mimaride Verilecek Kararlar Binanın Gelecek 50-100 Yılını Etkiliyor

Y. Mimar Pınar Kayhan Helvacıoğlu, proje tasarım sürecinin çok önemli olduğunu belirterek ‘proje üretilirken çok iyi düşünülmeli, mimari kurgu oluşturulurken verilen kararlar o binanın gelecek 50-100 yılını etkiliyor’ dedi.

Yüksek Mimar Pınar Kayhan Helvacıoğlu Geleceği şekillendiren sürdürülebilir konularda müteahhitlerin öncülük etmesi gerektiğini ve üretilen projelerde sürdürülebilir yaklaşımı talep etmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Sınırlar mimariye şekil veriyor

Projeyi tasarlarken arazi şartlarını, mevcut çevresel dokuyu, yapılı çevreyi, iklimsel koşulları inceleriz. Bu süreçte mevcut verilerin potansiyelini en fazla düzeyde ortaya çıkarmayı hedefleyerek; kısıtlayıcı, sınırlayıcı koşullarının etkilerini azaltmayı veya bu verileri, farklı biçimde projeyle kurgulayarak olumlu hale getiririz. Ayrıca İzmir’in kendine has iklimsel özellikleri var. Yazları sıcak ve kurak geçen kentte, serinletici imbat rüzgarı yazın kente adeta nefes verir.  Projelerimizde, projenin yerine ve özelliğine göre imbat rüzgarını iç mekanlarda en verimli alacak içimde çeşitli stratejiler uyguluyoruz.

Güzelbahçe Maltepe’de yer alan birbirinden farklı yoğu ve kompakt tasarladığımız 5 villadan oluşan ‘Melez Villalar’ projemizde, birinci kat mekanlarına çatı boşluklarının dahil edilmesi ve ısınan havanın yükselerek binadan tahliye edilmesi sayesinde mekanlarda yaz – kış temiz hava sirkülasyonu sağlanmış oldu. 

Güzelbahçe Kahramandere’de yer alan 4 katlı villalardan oluşan ‘Teras Hane’ projemizde kot kullanımını elverişli biçimde değerlendirerek kot kullanımıyla birlikte yarı açık alanlar, kademeli taraşlar ve kotlar arası bahçeler tasarladık. Saçak, çıkma mimari elemanlarla kurguladığımız projemizde iklimsel bakımdan elverişli ve korunumlu iç mekanlar ve açık alanlar elde ettik.

24 villadan oluşan Urla Kalabak’ta yer alan  ‘Hane Urla’ projemizde, etkili kot kullanımıyla kullanıcılar arası mahremiyeti sağlamış olduk. Arazi kotunun etkin kullanılmasıyla birlikte projenin boşluklu kurgusu sayesinde hem serinletici imbat rüzgârının kesintiye uğramadan tüm villalara ulaşması hem de villaların içinde dolaşımı sağlandı.

17 katlı Karabağlar ’da bulunan körfez manzarasına (kuzey) göre konumlandırdığımız ‘MynarLife kentsel dönüşüm projemizde’, kuzeyden gelen serinletici imbat rüzgârının binaya nüfuz etmesine izin vererek iç mekânlarda kurguladığımız kat yırtıkları ve galeriler ile ısınan havanın baca etkisi yaratılarak binadan atılması sağlanıyor. Böylece yönelim ve boşluk kurguları sayesinde bile proje tasarımıyla enerji tüketimi baştan azaltıldı.

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasasında Hareketlenme: Kiralık Daire Sayısında Artış Var
Kirada TEFE-TÜFE Ayarı Bozuldu!
Konutta En Çok Kazandıran İller
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!