İmar Barışı'na başvurarak Yapı kayıt belgesini alarak kat mülkiyetine de geçmek isteyen vatandaş, proje tadilatı mimarların kapısını çaldı. Bakanlık yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalan vatandaşları uyardı.
Bakanlıktan yapılan uyarıda “Yapı kayıt belgesini 31 Ekim’e kadar alın. Ama kat mülkiyeti başvurusu yapmanız için gereken proje tadilatına acele etmeyin. Bu konuda zaman sınırlaması yok” deniyor.
5 BİN LİRA İSTEYEN VAR
Yapı kayıt belgesini alan ve akabinde kat mülkiyeti tapusu almak isteyen vatandaş ise proje tadilatı için mimarlık ofislerine gidiyor. Bu talebi fırsat bilen bazı ofisler yüksek fiyatlarla iş yapıyor. Mimarlara çizim yaptırmak zorunda olan vatandaştan daire başına 5 bin lira isteyen de var 500 lira isteyen de çıkıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BUNU YAŞAMIŞTIK
Düzenlemeden kaynaklanan yeni talebi fırsata dönüştürme gayretlerine benzer bir durumla; altı yıl önce kentsel dönüşümün başladığı ilk aylarda yaşanmıştı. Mühendisler tarafından belirlenen riskli yapı tespit fiyatında ve bina yıkım fiyatları havada uçuşmuştu. Buna benzer tablo şimdi de “İmar Barışı”nda vatandaşların yaptırmak zorunda oldukları proje tadilatları için yaşanıyor.
ACELE ETMEYİN TAVSİYESİ
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın kat mülkiyeti için acele etmemesini söyledi.
Gürgen, “Vatandaş öncelikle 31 Ekim'e kadar bu tür binaları için Yapı Kayıt Belgesi alsın. Bizim süre sınırlamamız yapı kayıt belgesinin alınması ve ödemelerin en geç 31 Aralık 2018'e kadar yapılması konusunda var. Bağımsız yapıya kat mülkiyet tapusu almak için ise süre kısıtlamamız yok. Vatandaş acele edip yüksek fiyatlardan binalarına mimari çizim yaptırmasın. Bu çizimler sıfırdan çizimler olmayacak, rölöve edilecek. Serbest ekonomide fiyatlar zamanla makul seviyelere gelecek” diye konuştu.
Bir uyarı da Bakan Özhaseki'den geldi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, başvurular sırasında ücret karşılığı kendilerini yönlendirmek isteyenlere itibar etmemeleri konusunda vatandaşları uyardı. Yapıların özellikleri ve metrekaresine göre hesaplanacak miktarlara da değinen Özhaseki, “Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira esas alınarak hesap edilecek” bilgisini verdi.