Mobilyacılar 2020'de İhracatta Yüzde 10 Artış Hedefliyor

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Modeko Fuarı kapsamında, "Mobilya İhracatçıları Sektör Buluşması"na ev sahipliği yaptı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Çin’deki coronavirüsün dünyaya hızla yayıldığını, 300’e yakın fuarın iptal edildiğini ama Türkiye’nin şanslı ülkelerden biri olduğunu söyledi.

“31. Modeko fuarı ziyaretçilerine kapıları açtı. Değişik şehirlerden 327 firma katılım gösteriyor. Farklı noktalardan her gün artarak gelen yabancı ziyaretçilerimiz olacak. Ticaret Bakanlığı kanalıyla gerçekleştirdiğimiz alım heyetlerine büyük destek veriyoruz. Fas, Özbekistan, Bosna Hersek’ten alım heyetlerimiz var. Katılımcılarımız umarım güzel işlere imza atarlar, siparişler alırlar.”

Yağcı, Ege bölgesinin defnede yüzde 95, kekikte yüzde 65’le en büyük ihracatçı konumunda olduğunu anlatarak, “Sürdürülebilir olarak artırılması için plantasyon yapılmalı, köylülerin eğitilmesi lazım. Bakanlığımızın desteğini bekliyoruz.” dedi.

Ege Bölgesi’nin 181 ülkeye ihracat yaptığını, Türkiye mobilya, kağıt, orman ürünlerinde ise 212 ülkeye ihracat yapıldığını anlatan Cahit Doğan Yağcı şöyle konuştu:

“Son derece iyiyiz ama yeterli değil. İhracat potansiyelini artırmaya devam etmeliyiz. 2019 yılında yüzde 10’luk artış sağladık. Üç sektör arasında en başarılısı mobilya sektörü yüzde 13’le 167 milyon dolara geldik. Ekonomik sıkıntılar üreticimizi ihracata yöneltiyor. Çin’deki virüs nedeniyle mobilya fuarı gerçekleşemiyor boşluk oluştu. Türk mobilyacıları olarak kalitemizle, Ar-Ge’yle, tasarımımızla, rekabetçi fiyatımızla doldurmak için fırsat. Kendimizi göstermemiz için imkan.”

İtalyan ithalatçılar: Düşük fiyat yüksek kalite

Cahit Doğan Yağcı, İtalya'dan gelen mobilya alım heyetiyle Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren 20

firmanın Şubat’ta yaptığı ikili iş görüşmelerini hatırlattı.

“Mobilyada en çok ihracat yaptığımız ülkeler Libya, Almanya, Irak, Suudi Arabistan, Hollanda. Kağıtta İran, Mısır, İngiltere, Fas, Tunus. Orman ürünlerinde Ege Serbest Bölge, ABD, Almanya, Vietnam, Fransa. Alım heyetleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Şubat başında İtalya’dan bir alım heyeti getirdik. Alım heyetinde bir danışman vardı, görevi sektörle ilgili rapor hazırlayıp, Ege’deki mobilyacıların kapasiteleri, kalite anlayışı ve sürekliliği konusunda bilgi toplamaktı. İlk geldikleri gün imajı sorduğumuzda “düşük fiyat düşük kalite” demişti söylem değişti “düşük fiyat yüksek kalite” oldu. Ege bölgesinde yüksek kalitede üretim yapılıyor. İtalya içinde biz bir pazar olarak son derece önemli konumdayız. Modeko’da da Fas, Bosna Hersek, Özbekistan’dan alım heyeti getirdik.”

2020 ihracat hedefi yüzde 10 artış

İhracatı artırmak için şuan gündemde 30 firmanın başvurduğu bir URGE projesi olduğundan bahseden Yağcı, ay sonuna kadar kararın verileceğini açıkladı.

“Firmalar belli eğitimlerden geçirdikten sonra uluslararası rekabete açık halde ihracatı destekleyeceğiz. İzmir kalkınma ajansıyla yapılan MOBİNT projesi e-ihracatla ilgili. E-ihracatta demonte edilen ürünlerin ihracatı çok daha önemli. Firmalar açısından önemsiyorum. 2020 ihracat hedefimiz bu senede asgari yüzde 10 artış hedefliyoruz sektörlerdeki bu heyecan ülkedeki ekonomik sıkıntılarında verdiği şeyle yükselecektir. Cari açığa katkısı olması açısından İstanbul çok önemli rol oynayacaktır.”

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor