Müteahhit Cebinden Para Çıkmadan İşçilerini Finanse Edebiliyor

Sinerji Mesleki yeterlilik merkezi kurucularından Uğur Geyik Mesleki Yeterlilik ile ilgili ocak 2018'de yayınlanan son genelge ile gelen değişiklikleri anlattı.

İş güvenliği uzmanı olarak görev yapan Maden Maden mühendisi Hasan Uğurlu, Makine Mühendisi Uğur Geyik, Mimar Sercan Murat Sağın ve inşaat mühendisi İsmail Carcan tarafından 2016 yılında kurulan, 2017 yılının kasım ayında Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan 14 branşta sınav yapma yetkisi alan Sinerji Mesleki Yeterlilik Merkezi'nin kurucu ortaklarından Uğur Geyik Mesleki Yeterlilik ile ilgili çıkan son genelgede sınav ücretleri ödemesinin  bir düzene oturtulduğunu söyledi. 2017 yılının mart ayında çıkan genelgede tek nokta ödeme sistemi getirilerek işveren müteahhitlerin işçilerinin finanse etmesinin önü açıldı.

Son genelge ile tek nokta ödemenin kimler tarafından yapılabileceğinin ve banka teminatlı ödemede teminat süresinin en az 1 yıl olarak belirlenip resmiyet kazandığının altını çizen Uğur Geyik, "banka teminatı sayesinde müteahhitin cebinden 1 lira para çıkmadan sadece banka teminatı ile işçilerine mesleki yeterlilik aldırabilecek. İşçiler sınavı geçtikten sonra banka teminatı müteahhite iade ediliyor" dedi.

Geyik sözlerini şu şekilde sürdürdü;

İnşaat sektöründe 18 branşta mesleki yeterlilik zorunluluğu var. Devlet, teşviklerle bunu yaymaya çalışıyor. Bu kapsamda sınav ücretlerini finanse ediyor. Bu finansmanı işsizlik sigortası fonundan karşılıyor. Önceden bu fondan sadece bireysel başvurularla yararlanılabiliyordu. Başvuru yapıp Mesleki Yeterlilik Sınavı’nı kazanan bir işçinin sınav parası kendi hesabına iade ediliyordu. 17 ocak 2018’de yayınlanan genelge ile Tek Nokta ödemeye bir çekidüzen verildi. Genelge 3 şekilde ödeme yapılabilir diyor

1-) Bireysel Ödeme: Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen vatandaş yetkilendirilmiş bir Mesleki Yeterlilik Merkezine başvurup parasını yatırıyor. Dekontunu alıyor. Sınavı kazandıktan sonra işsizlik fonundan hesabına sınav parası iade ediliyor.

2-) Tek Nokta Başvuru: Bu ödeme işveren müteahhitler için çıkarıldı. Bu ödemeden faydalanabilmek için en az 10 adayın sınav başvurusu yapması gerekiyor. Bu kişilerin işvereni sınav ücretini toplu bir şekilde ödüyorlar. İşçiler sınavı geçtikten sonra işverenin parasını yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik merkezi iade ediyor.

3-) Banka Teminatı: Bu ödeme seçeneğinde işverenin cebinden hiç para çıkmadan işçilerini finanse edebiliyor. İşveren en az 10 kişinin başvuruda bulunmasıyla, en az 1 yıl geçerli banka teminatı vererek sınav başvurusu yapabiliyor. İşçiler sınavı kazandığı taktirde işverene teminat mektubu iade ediliyor.

TEK NOKTA ÖDEMEYİ KİMLER YAPABİLİYOR?

Ocak 2018’de çıkan genelge ile tek nokta ödeme yönteminde ödemeyi yapabilecek kişilerin tanımlandığını belirten Geyik, “Tek nokta ödemede devlet bir sınır çizdi. Son yayınlanan genelgeye göre işveren, adayların veya işverenin bağlı olduğu sendika-dernek-vakıf ve benzeri sivil toplum kuruluşları ile meslek kuruluşları tek nokta ödeme yapabilecek. Meslek kuruluşlarının ilgili meslek kuruluşu olması gerekiyor. Herhangi bir hemşeri derneği tek noktadan faydalanamıyor" dedi.

İŞVERENE PARASI 2 GÜNDE İADE EDİLİYOR

Bireysel başvurularda sınav parasının, sınavı kazandığı tarihin 1 ay sonrasında, ayın 20 ile 25 arasında iade edildiğini belirten Geyik, “Bireysel başvuruda para iadesi bazen 1,5-2 ayı bulabiliyor. Tek nokta ödemede ise işveren, işçilerin sınavı kazanması durumunda 2 gün sonra parasını alabiliyor. Bireysel başvuruda ödemeyi MYK yapıyor. Tek noktada ise yetkilendirilmiş kuruluşlar ödemeyi yapıyor. Devletle hiç muhattap olmuyorsunuz. Bu yüzden bize başvuran işverenin parasını sınav açıklandıktan 1-2 gün sonra iade ediyoruz” dedi.

TEK NOKTA ÖDEMEYLE SÜREÇ HIZLANDI

Sınava giren işçilerin ekonomik durumları iyi olmadığı için yavaş ilerlediğini söyleyen Geyik tek nokta ödeme çıktıktan sonra başvurularda artış olduğunu söyledi. Tek nokta ödemenin müteahhitler için de büyük avantaj sağladığını ifade eden geyik, “Müteahitler banka teminatı alarak, cebinden hiç para çıkmadan kendi işçilerini finanse edip mesleki yeterlilik belgesi sahibi yapabiliyor” dedi.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor