Son bir aydır inşaat sektörünün en önemli gündem maddesi olan çimento zamlarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandı. 2 Eylül tarihinde basın açıklaması yapan İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu yüzde 200'lere ulaşan çimento zammına karşı boykot kararı aldı. Müteahhitler fiyatlarda bir düzenleme olmazsa 9 Eylülde 15 günlük iş bırakma eylemine başlayacaklarını ifade etti.
ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN TEMSİLCİLERİ NE DEDİ?
Çimentodaki fiyat artışlarının gündeme gelmesinin ardından Çimeto sektörünün çatı kuruluşu olan TürkÇimento ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ortak bir basın açıklaması yaparak çimentoda yüzde 200 fiyat artışının gerçeği yansıtmadığını çimento maliyetlerinin yaklaşık yüzde 80’ini döviz bazlı yakıt, elektrik vb. oluşturduğunu ifade etti. Açıklamada hammadde ve maliyet artışlarına da yer verilerek “2021 yılı Temmuz ayında petrokok fiyatları geçen senenin Temmuz ayına göre %270, ithal kömür ve elektrik fiyatları sırasıyla %193 ve %64 oranında artmıştır. Aynı dönemde dolar kuru ise 6,86 TL’den 8,63 TL’ye yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir" denildi.
MÜFED'DEN ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜ YALANLAYAN BELGELER
İMKON'a bağlı Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) çimentodaki fiyat artışı ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptı. MÜFED başkanı İsmail Kahraman, İzmir Ticaret Odası meclis toplantısına katılan Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a son 1 yıldaki fiyat artışlarını gösteren faturaları iletti. Faturalarda 31 mayıs Ağustos 2020 tarihinde 135 TL'ye satılan 1 ton çimentonun 17 Eylül 2021 tarihinde 425 TL'den satıldığı belgelendi.
Ayrıca çimentoda kullanılan enerji maliyetlerindeki fiyat artışları da araştırılarak bakana iletildi. Araştırmada elektrik maliyetinin yüzde 30,2 doğalgaz maliyetinin yüzde 25,9 kurşunsuz benzin maliyetinin yüzde 22,1motorinin yüzde 22,1 Fuel oil maliyetinin ise yüzde 75,9 arttığı tespit edildi.
BELGELER BAKANA İLETİLDİ, İHRACATA SINIRLAMA GELDİ
İzmir Ticaret Odası meclis toplantısı ardından MÜFED başkanı İsmail Kahraman, MÜFED başkan yardımcısı Ayhan Sulak ve MÜFED genel sekreteri Ferhat Özmen ortak açıklama yaptı.
MÜFED başkanı İsmail Kahraman, "Çimento fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarından dolayı sektör çok olumsuz etkilendi. Dayanma gücümüz kalmadığı için boykot seçeneğini masaya yatırdık. Ancak boykotu son seçenek olarak görüyoruz. Bu sektörde haftalık olarak çalışıp evine ekmek götüren yüzbinlerce işçi var. Ayrıca inşaat sektörünün durması 250 civarı sektörü de olumsuz etkileyecek. Bu yüzden çözüm arayışına girdik. Fiyat artışlarını belgeleriyle beraber bakanımıza ilettik. Sayın bakanımız bu fahiş fiyat artışlarını belgeleriyle görünce çok şaşırdı. Gerekenleri yapacağını söyledi. Aynı gece resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile çimento ihracatına sınırlama geldi. Sorunlarımızı dinleyip çözüm ürettiği için meslektaşlarım adına sayın bakanımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
ZARARI VATANDAŞA DOKUNUYOR
Çimento başta olmak üzere inşaat maliyetlerindeki yüksek artışın kentsel dönüşümü olumsuz etkilediğini belirten Ayhan Sulak, "Müteahhitler kentsel dönüşüm projelerine verdiği teklifleri geri çekiyor. Çünkü maliyetler sürekli yükseliyor. Bu maliyetlerle inşaatları yapması mümkün değil. Vatandaş da maliyet sürekli arttığı için evini dönüştüremiyor. Bayraklı ve Bornova'da yıkılıp yapılamayan çok sayıda bina var. Maliyetler ev fiyatlarını da artırdığı için vatandaşın ev sahibi olma hayali suya düşüyor" dedi.
DİLEDİKLERİ GİBİ ZAM YAPMA HAKLARI YOK
Ferhat Özmen ise çimento sektörü temsilcilerinin yaptıkları açıklamaları eleştirerek, "Çimentonun inşaat maliyetlerindeki payının yüzde 3 olduğunu ifade ediyorlar. Çimento sadece betonda değil birçok inşaat bileşeninde kullanılıyor. İnşaat içerisindeki maliyet payı yüzde 5 ile 10 arasındadır. Kaldı ki yüzde 3 bile olsa bu onlara diledikleri gibi zam yapma hakkı vermez. Ekmeğin mutfak maliyetindeki payı düşük diye ekmeği 5 lira yapabilir misiniz? Böyle bir mantığı kabul etmiyoruz" dedi.
ÇİMENTO FİYATLARI DÜŞER Mİ
Çimento firmaların iç piyasadan daha yüksek fiyatlarla ihracat yaptığı için iç piyasada da fiyatlar yükselmişti. Çimento ihracatına kota getirilmesiyle beraber iç piyasada fiyatların geri düşmesi bekleniyor.