Müteahhitler İnşaat Çeliğinde İthalatın Önünün Açılmasını İstiyor

Müteahhitler, inşaat çeliğinde yurt içi talebin karşılanması için gerekirse ithalatın önünün açılmasını isterken, çelik üreticileri sorunun geçici olduğunu ve ithalata gerek olmadığını belirtiyor

Müteahhitler, son dönemde inşaat çeliği bulmakta zorlandıkları ve iç piyasada fiyatlar arttığı için ithalatın kolaylaştırılmasını isterken, çelik üreticileri üretim kapasitesinin yeterli olduğunu belirterek, ithalata yönelinmesine karşı çıkıyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) yöneticilerinin "piyasada inşaat çeliği bulmakta zorlandıkları ve fiyatların arttığı" yönündeki şikayetlerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'ye iletmeleri, bu alanda gümrük vergilerinin düşürülerek ithalatın kolaylaştırılması seçeneğini tartışmaya açtı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, iç piyasada inşaat çeliği fiyatları konusunda spekülasyon yapıldığı yönünde tespitlerinin bulunmadığını belirtti.

Miktar bazında kıtlık yaşandığını dile getiren Yayan, bu sorunun, çelik üreticilerinin referandum sürecinin yarattığı belirsizlik ortamı ve yılın ilk çeyreğinde yurt içi talebin azalması üzerine ihracata yönelmesinden kaynaklandığını söyledi.

Yayan, sektör kuruluşlarının ocak-mart döneminde, temmuz ayına kadar uzanan ihracat siparişleri aldıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Referandumun ardından inşaat sektöründe hızla yükselen bir çelik talebi oluştu. İnşaat sektörünün talebini hızla artırması arz-talep dengesinin yeniden ayarlanmasını gerektirdi. Şu an için inşaat çeliği konusunda ihtiyacın üzerinde bir kapasitemiz mevcut. Kuruluşlarımız piyasadaki durumun farkında ve ihracat yerine iç piyasanın talebini karşılamaya yönelik adımlar atacak. Şu anda arz konusunda kısmi bir sıkıntı var ancak önümüzdeki aydan itibaren durum normale dönmeye başlar. Dolayısıyla geçici bir sıkıntı için gümrük vergisinin indirilmesi gibi ithalatın artmasına yönelik adımlar atılması bu zamana kadar büyük zahmetlerle kurduğumuz dengeleri bozar."

"Demir üreticileri çözüme yönelik adımlar atmalı"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise son 3 yıldır seçim ve referandum süreçlerinden dolayı inşaat sektöründe daralma yaşandığını belirterek, Şubat 2017'de kilogram başına bin 500 lira düzeyinde olan inşaat çeliği fiyatlarının yüzde 25-30 civarında zamlandığını dile getirdi.

Müteahhitlerin ihtiyaç duydukları türde demiri her zaman bulamadıklarını söyleyen Tellioğlu, "Dünyadaki önemli demir üreticilerinden biriyiz ancak üretimin yüzde 90'ı ihracata yönlendirildiği için iç piyasada demir bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu da iç piyasada müteahhitlik sektörünün sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Bizim demir üreticilerinden talebimiz, yurt dışına yüzde 20 daha az mal satmaları ve bunu iç piyasaya yönlendirmeleri. Bu olmadığı takdirde sektör olarak zarar edeceğimizden, talebin karşılanması adına ithalatın önünün açılması yönündeki isteğimizi Sayın Bakana ilettik." diye konuştu.

Tellioğlu, Türkiye'nin inşaat çeliği üretim kapasitesinin yurt içi tüketimin 3 katı düzeyinde olduğuna işaret ederek, "Bu konuda demir üreticileri çözüme yönelik adımlar atmalı." dedi.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü