Müteahhitler İş Bitimine Kadar Ek Fiyat Farkı Ve Tasfiye Hakkı Tanınmasını İstiyor

MKON Genel Başkan Yardımcısı ve MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, fiyat farkı kararnamenin bu haliyle sektörü zor duruna soktuğunu ifade ederken, Malatyalı müteahhitler ise iş bitimine kadar ek fiyat farkı ve tasfiye hakkı tanınması isteklerini yineledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Farkı Kararnamesi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan İMKON Genel Başkan Yardımcısı ve MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, “Kamu müteahhitlerimizin beklediği farkı kararnamesi maalesef bu haliyle sektörü zor duruma sokacak. Konfederasyon olarak ivedilikle meslektaşlarımızın mağduriyetini giderecek hakkaniyet esaslı yeni bir düzenleme talep ediyoruz” dedi.

İnşaat sektörü tarafından uzun süredir beklenen Fiyat Farkı Kararnamesi’nde istenen olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen mal, hizmet ve yapım işlerinde uygulanacak fiyat farkına ilişkin esaslarda değişiklik yapılmasına dair esaslar yürürlüğe girdi. İMKON Genel Başkan Yardımcısı ve MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, kararnamenin bu haliyle sektörü zor durumda sokacağını kaydederken, Malatyalı müteahhitler ise iş bitimine kadar ek fiyat farkı ve tasfiye hakkı tanınması isteklerini yineledi.

İnşaat sektöründe yaşanan krizden en çok kamuya çalışan müteahhitlerin zarar gördüğünü kaydeden İMKON Genel Başkan Yardımcısı ve MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, “Yaklaşık iki yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisine de çok ciddi zararlar verdi. Bu olumsuz etkiler ve de son bir yıl içerisinde döviz kurunun aşırı fiyat değişikliği ile birlikte inşaat temel malzemelerine sıra dışı fahiş fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu fahiş fiyat artışları ile birlikte tabi ki inşaat sektöründe iş yapan müteahhitlerimiz bu anlamda çok büyük sıkıntılar yaşadılar. En büyük sıkıntıyı yaşayanda kamuya iş yapan müteahhitlerimizin yaşadığını biliyoruz.” diye konuştu.

Kamuya çalışan müteahhitlere fiyat farkı verilmesini ve sözleşmede belirtilen teslim tarihinin uzatılmasını isteyen MİMDER Başkanı, ”Bu anlamda şu anda mecliste de görüşülen kamu müteahhitlerimizin fiyat farkı verilmesi yönünde taleplerimiz var. Bu taleplerimiz, tabi ki birinci aydan itibaren biz bu fiyat farkının kapsam altına alınması talebinde bulunuyoruz. Şu anda görüşülen taslakta altıncı aydan itibaren fiyat farkı verilmesi söz konusu bu müteahhitlerimizin tam anlamıyla müteahhitlerimizin sıkıntısını giderecek bir taslak değildir. Bunun birinci aya çekilmesi yönünde talebimiz var. Bu birinci aya çekilmesiyle birlikte tabi ki inşaat temel malzemelerinde ihracatında biraz artmasından dolayı ülkemizde ve iç piyasada malzeme sıkıntısı tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Bu tedarik sıkıntısına bağlı olarak hem kamu müteahhitlerinin hem de özel sektöre iş yapan kat karşılığı inşaat sözleşmeli işlerde müteahhitlerimizin işlerinin geciktiğini biliyoruz. Bu anlamda ek süre verilmesi ve bu kanun taslağına ek süre konulması talebi de müteahhitlerimizin ve kamuoyunun talebidir. Bu fiyat farkı verilmesi sadece müteahhitlerin değil kamuoyu adına çok büyük bir yarar sağlayacaktır. Yaklaşık kırk bin müteahhit eğer bu fiyat farkı verilmez ise veya gerekli fiyat farkı verilmez ise iflasın eşiğindedir. Bunların batması alt tedarikçilerin ve kamunun çok büyük zarar görmesi anlamındadır. Çünkü şuanda tekrar o işi üç beş katı fiyatına vermesi söz konusu bu anlamda bu doneler ciddiye alınarak fiyat farkının kamu müteahhitlerimize ek süre verilmesi talebimizdir.” sözlerini kullandı.

Sektörel Haberleri

Nitelikli Isı Yalıtımıyla Binalarda Dört Mevsim Enerji Tasarrufu Mümkün
Çimento Torbaları Ormana Dönüşüyor
DAP Gayrimenkul’den (DAPGM) Geri Alım Kararı!
10 Metrekarelik Ofiste Başladı, Mekanik Mühendisliği’nde İzmir’in Öncü Firmalarından Oldu
Enka İnşaat (ENKAI) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı