Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz giderek barınma krizine dönüşürken, konut almak da yapmak da her geçen gün daha da zorlaşıyor. Cumhuriyet'ten Ali Can Polat imzalı habere göre geçen yaz 1.5 milyon Türk Lirası şeklinde olan bir konutun arsa hariç yapım maliyeti bugün 2 milyon Türk Lirası şeklinde oldu.
Söz konusu fiyatlar giderek artarken 2024 yılının ilk üç aylık verilerine göre konut satışları da yüzde 13 oranında azalma gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre kredili satışlarda yaşanan düşüş ise yüzde 50’yi geçti. Düşen alım gücü ve azalan kredi arzı vatandaşları konut alma hayalinden uzaklaştırırken her geçen gün gelen zamlar da müteahhidi yeni konut yapma iştahından uzaklaştırdı.
Konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda çimento fiyatlarına bayramdan bu yana yüzde 43 zam geldiğini dile getiren sektör temsilcileri, söz konusu bu zammın maliyetten bağımsız olduğunu kaydederken Ticaret Bakanlığı’nı da göreve çağırıyor. Sektör temsilcileri ayrıca inşaatları durdurarak protesto etmeyi tartışıyor.
Bayramdan önce bin 750 TL'ye satılan çimento bugün, yüzde 43 zamla, 2 bin 500 TL'ye satılıyor. Vadeli alımlarda söz konusu bu fiyat 2 bin 950 TL'ye kadar çıkıyor. Açıklamasında söz konusu bu zammın maliyet artışıyla açıklanmayacak fahiş bir zam olduğunu dile getiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, “Fırsatçılık var burada. Serbest piyasa da işlemiyor, el altı müdahale de var. Ne yazık ki Rekabet Kurumu görevini yapamıyor. Camda da fiyat artışları ve tedarik sorunları yaşanıyor. İşçiliğimiz de çok artıyor. Ortalama bir işçi mühendislerin iki katını alıyor. Bütün bunlar birleştiği zaman müteahhitte konut yapma iştahı kalmıyor. Konut yapmak zorlaşıyor, bu da insanlarımızın konut almasını zorlaştırıyor” diye konuştu.
İNŞAAT DURDURMA EYLEMİ MASAYA YATIRILIYOR
Açıklamasında önümüzdeki hafta konfederasyon olarak toplantı yapacaklarını dile getiren Tahir Tellioğlu, “istihdam azaltarak inşaat durdurma” da dahil her türlü protesto yolunun masada olduğunu kaydetti.
İktidardan peş peşe yapılan bu zamlara müdahale beklediklerini dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Sekreteri Kubilay Salih vatandaş ise şunları söyledi: “Yüzde 25'lik zammı duyunca, seçim öncesi baskılanan maliyetlerdir şeklinde düşündük. Fakat yüzde 43’lük bir zam daha altüst etti dengemizi. Ortada hiçbir maliyet artışı yokken bu zammın nedenini anlayamıyoruz. Söz konusu bu zam, kaba inşaatta ciddi bir etki oluşturacak. Zaten fiyatlar yüksekti daha da yükselecek. Biz mevcut fiyatları tutup düşük kredi kampanyası beklerken her gün maliyetlerimiz artıyor” diye konuştu.
Artış gösteren maliyetler ve öngörülemezlik nedeniyle işini düzgün yapan müteahhitlerin yeni projelere imza atamadığını dile getiren Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da açıklamasında yurttaşların al-satçı küçük müteahhitlere mecbur kaldığını kaydetti. Ahmet Erkutoğlu yaşanan bu durumun yarım kalan inşaatlar krizi yaratabileceğini belirtti.