Müteahhitler Kentsel Dönüşümde de Sınıflandırıldı!

Müteahhitlik yasası ile müteahhitleri 9 ayrı sınıfa ayırdıklarını belirten Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum kentsel dönüşümde de bı sınıflandırmaya dikkat ettiklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, inşaat kalitesinin artırılması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için müteahhitlik alanına getirilen kurallar içinde yer alan "çipli beton" sisteminin çok önemli olduğunu, bu uygulamayla birlikte artık betonun ne zaman, nereye döküldüğünü ve beton kalitesini dijital ortamda takip edebileceklerini, uygulamayla çok önemli bir veri elde edileceğini, bu verilerin bir sistemde depolanacağını söyledi.

Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Bundan 20 yıl sonra, inşallah öyle bir olayla bir daha karşılaşmayız ama Yeşilyurt Apartmanı gibi bir olayda kullanılan betonun kalitesi neymiş, beton hangi sınıftaymış diye oraya gidilmeden dijital ortamda betonun kalitesini görebilme imkanına erişeceğiz. Beton sınıfında kalitesizlik varsa dijital ortamda onu takip etmiş olacağız. Hem yapı denetim firmasına hem yüklenici firmaya gerekli cezai işlemleri yapacağız, uygulayacağız. Bu anlamda, bizim malzeme ve beton kalitesini sağlayabilme anlamında çok önemli bir düzenleme. Bu uygulamaya, 31 Aralık 2018 itibariyle başladık. Bugüne kadar toplam 19 bin inşaattan 561 bin çipli beton alımı yapılarak denetimi gerçekleştirildi."

Müteahhitlerin de sınıflandırıldığını belirten Kurum, bu kapsamda 9 ayrı sınıflandırma yapıldığını dile getirdi. Kurum, "Bunu yapmamızın sebebi şu, işin ehli olan insanları o ehil olduğu kısma yöneltmek. Yani, sizin bundan önceki yaptığınız işlere baktığımızda 500-600 konut bitirmişsiniz ve yeni yapacağınız işte de 600-700 konut yapabilirsiniz. Ama daha önce 500 konut yapmamışsanız direkt 500 konut yaparak bu işe başlamayın. Hem kendinizi hem vatandaşı yormayın diye böyle bir düzenleme yaptık. Dolayısıyla o sınıflar çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kurum, Kentsel Dönüşüm uygulamalarında bu sınıflandırılmaya dikkat edildiğini söyledi.

- "QR" kodlu sistemle 200 bin tapu işlemi yapıldı

Bakan Kurum, "QR" kodlu tapu işlemlerini anlatırken, "Bu sistemle bugüne kadar 200 bin tapu işlemi yapıldı. QR kodlu tapularımız hem görsel hem de bilgi anlamında çok önemli." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin 2023'e uzanan süreçte dijitalleşme konusunda attığı ve atacağı adımları vurgulayan Kurum, şunları söyledi:

"Tapunuza baktığınız zaman QR kodunu telefonunuza okutuyorsunuz ve direkt sizin ada, parsel bilgilerinin, gayrimenkulun olduğu alana sizi navigasyonla götürebiliyor. Hani bazen 'benim aldığım ev burada ama tapu başka yerde çıkıyor' diyorlar, vatandaşımız artık nerede almış, metrekaresi, ada, parseli neymiş bütün şeceresini, hatta geçmişini öğrenebiliyor. İcralı mı, değil mi bunları görebilecek. Bu anlamda çok önemli bir değişiklik. Akabinde o değer esaslı haritalarımıza geçip, artık tapuları değerinden devredecek. Bu da çok önemli bir düzenleme, yönetmeliği çıktı. Bunun şimdi hem pilot uygulamasını yapacağız hem de o değer esaslı, artık gerçek değerinden tapu devrini yapmaya ilişkin de bu düzenlemeler önemli."

"İleride dijitalleştiğimizde üç boyutlu tapulara geçeceğiz. Artık metrekare değil metreküp olacak tapularımız. Yani alanın yüksekliğiyle birlikte." diye konuşan Kurum, QR kodlu tapulardan bugüne kadar 200 bin vatandaşın yararlanmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

- "800'e yakın ilçemizde de yapacağımızı öngörüyoruz"

81 ile en az bir millet bahçesi yapma hedefinde olduklarını söyleyen Kurum, bu zamana kadar 32 ili projelendirdiklerini söyledi. Kurum, bir kısmının açılışını yaptıklarını, bir kısmının inşasının başladığını kaydetti.

Kurum, "Artık ilçelerimize kadar indik. İlçelerimize dair belediye başkan adaylarımızın, başkanlarımızın millet bahçesi yapma noktasında talepleri var. Bu noktada çok yakın zamanda biz 81 ilimizde 800'e yakın ilçemizde de bu uygulamayı yapacağımızı öngörüyoruz." dedi.

Kişi başı yeşil alan miktarını 2023 yılında 15 metrekareye çıkarmayı planladıklarını söyleyen Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

"Proje çok güzel gidiyor, çok mutluyuz. O şehrin en önemli ve değerli alanlarını bahçeye çeviriyoruz. Hiçbir şekilde ranta konu etmiyoruz. O alanların millet bahçesi olup, yine milletin kullanımına açılması çok önemli. Hem gönül belediyeciliği sürecinde hem vatandaşlara hizmet etme sürecinde çok önemli bu projeleri biz de kararlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. O noktada vatandaşımız da bizim yanımızda, onları da mutlu ettiğimizi düşünüyoruz."

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız