Müteahhitler Malzeme Parasına Çalışıyor!

Kartelleşmiş bir yapı ile karşı karşıya oldukları için ani ve yüksek zamlarla karşılaştıklarını belirten ANTMUTDER başkanı Atılgan Sert, “Daire fiyatları arttı ama karlılığımız azaldı. Kazanan malzeme üreticileri. Biz malzeme parasına çalışıyoruz” dedi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Başkanı Atılgan Sert, sektörün yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. İnşaat maliyetlerindeki fiyat artışlarına değinen Atılgan Sert kamu müteahhitlerinin de sorunlarını dile getirerek 60 bin kamu müteahhitinin batma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İnşaat malzemelerindeki ani ve ciddi artışlar biz yatırımcıları tedirgin olduklarını belirten Atılgan Sert şu ifadelere yer verdi; “Yatırımdan uzaklaşır duruma geldik. Yönetim kurulumuzdaki tüm arkadaşlarımız kriz yokmuş gibi yatırımlarına devam ediyor ancak biz bütün müteahhitlerimizin derdiyle ilgilenmek zorundayız. Maliyetlerdeki artışın önünü maalesef kesemiyoruz. İhracatı önemsiyoruz, ihracat yapılmasını değerli buluyoruz ancak iç piyasa talebinin karşılanabilmesi için ihracata kota uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Kendi ülkemizde, kendi hammaddemiz ile ürettiğimiz çimento, agrega ve camı yüzde 200 ile yüzde 400 arasında zamlarla satın alıyoruz. Bazı malzemeleri bulmakta da zorlanıyoruz. Bu durum otomatik olarak üretimimizi, yatırımımızı ve taahhüt sürelerimizi etkiledi. Üretim ve imalat daha da düşecek. Daire fiyatları da buna paralel olarak artacak. Konut fiyatlarının yeni yılda yüzde 60-70 artacağını düşünüyorum.”

REKABET KURUMU SINIFTA KALDI

Fiyatların artmasına rağmen müteahhiterin karlılık oranlarının gerilediğine dikkat çeken Atılgan Sert, “Meslektaşlarımız maliyet artışlarının bir kısmını kar marjını düşürerek absorbe etti. Dün 300 bin liraya sattığımız dairelerdeki kar marjımız bugün 1,5 milyon liraya sattığımız dairelerden daha fazlaydı. Fiyat arttı ama karlılık azaldı. Vatandaşın da daire alacak gücü kalmadı. Bu yüzden küçük dairelere yöneliyor. Dışarıdan bakıldığında müteahhit daire fiyatlarına zam yapıp kazanıyor gibi bir algı var. Kesinlikle böyle bir durum yok. Kazanan inşaat malzemesi üreticileri. Biz şu anda malzeme parasına çalışıyoruz. Kartelleşmiş bir yapı ile karşı karşıya olduğumuz için çok ani ve yüksek zamlarla karşılaşıyoruz. Rekabet Kurumu 6-8 ay bir müesseseyi incelemek için beklememeli. Anlık refleks göstermeli. Bundan 1 yıl önce çimentodaki ani artışları Rekabet Kurumu’na taşıdık. Hala sonuç alınmadı. O gün tedbir alınsaydı bugün bu enflasyonla karşılaşmamış olabilirdik. Rekabet kurumu bu dönemde sınıfta kaldı."

İNŞAAT GİRDİLERİNDE KDV DÜŞÜRÜLMELİ

Dar gelirli vatandaşların ve memurların konut edinme hakkının elinden alındığını belirten Sert şu şekilde devam etti, "Alt ve orta gelir grubunun şu şartlar altında ev alması hayal oldu ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bir an önce sektörü yeniden hareketlendirecek adımlar atılmalı. Gıdada olduğu gibi inşaat malzemelerinde de KDV oranı düşürülmeli. Yüzde 18 ile malzeme alıp 150 metrekare altı dairelerde yüzde 1 ile satış yapıyoruz. Arada bir sürü kayıp oluşuyor. 150 metrekare üzeri daireler için KDV oranının düşürülmesi için hükümet bir çalışma başlattı. Girdi maliyetlerindeki KDV için de bir çalışma yapılmalı.”

KAMU MÜTEAHHİTLERİ GÖZ GÖRE GÖRE BATIYOR

Kamu müteahhitlerimiz çok zor durumda diyen Sert sözlerini şu şekilde noktaladı, "6 ayda inşaat malzemeleri fiyatları yüzde 100 zamlandı. 6 ay önce sözleşme imzalayan kamu müteahhiti arkadaşımız göz göre göre batacak. Önlem alınmazsa 60 bin kamu müteahiti batacak. İnşaat malzemecileri ihracat yapıyor diye iç piyasada diledikleri gibi fiyat artışı yapıyor. İhracatı destekliyoruz ama iç piyasanın da gözetilmesi gerekiyor.  Müteahhitler de ihracat yapıyor. Özellikle yabancıya satış yapan müteahhitler ülkeye ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. Yabancıya gayrimenkul satışında bile önümüze sürekli engeller koyuluyor. Döviz ile satış yasağı getiriliyor. Yabancı dışardan döviz ile geliyor. Yabancı müşteriye döviz bozdurmak zorunda kalıyoruz."

Emlak Gündemi Haberleri

Kiracı Olmak Psikolojiyi Bozuyor!
Tapuda Oranları Yükseldi: Kadınların En Çok Konut Aldığı Şehirler
Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi Konut Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Akfen İnşaat Payları Borsaya 'Tabanla' Başladı
Bursa'nın 27 Yıllık İnşaat Şirketi Konkordato İstedi!