Müteahhitler Rakam Olarak Büyüdü, Birim Olarak Küçüldü

İzmir Müteahhitler Federasyonu üyeleri bir araya gelerek sektördeki sorunları dile getirdi. İMFED başkanı Ziya Dağlıer’in öncülüğünde bir araya gelen müteahhitler yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

Pandemi sürecinden dolayı toplantılarına uzun süre ara veren İzmir Müteahhitler Federasyonu, üyeleriyle bir araya geldi. İnşaat sektöründeki sorunları ele alıp çözüm önerisi üretmek için girişimde bulunacaklarını ifade eden İMFED başkanı Ziya Dağlıer Federasyonu daha aktif hale getirmek için 5 ilçede daha dernek kuracaklarını ifade etti. Narlıdere ve Seferihisar’da derneklerin kurulması için çalışma başlatıldığını ifade eden Dağlıer, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden inşa edilecek olan federasyon binasının son durumu hakkında da üyelere bilgi verdi. 

Rakam olarak büyüdük, birim olarak küçüldük

İnşaat müteahhitlerinin sorunlarını dile getirdiği toplantı en çok gündem olan konu Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 programında yer alan Tapuda Ekspertiz zorunluluğu oldu. Konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, “Ekspertiz zorunluluğu henüz yürürlüğe girmedi ancak Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 programında yer aldı. Bu düzenlemenin olması gerektiğini düşünmekle beraber vergilendirme konusunda enflasyonun da hesaplanması gerektiğine inanıyorum. Müteahhitler 2-3 yıl süren inşaat süreçlerinin ardından rakamsal olarak kar etmiş gözükse de enflasyona yeniliyor. Rakamsal olarak büyüyen müteahhitlerin birim olarak küçüldüğünü görüyoruz. Devlet sadece gayrimenkulün değil inşaat maliyetinin de ekspertizini çıkarmalı.  Enflasyondan arındırılmış bir kazancın vergilendirilmesi gerekiyor” dedi.

BAYRAKLI’DA TEK SORUN ZEMİN DEĞİL

Bayraklı’da inşaat ruhsatlarında yaşanan sıkıntılara değinen Niyazi Gültekin, “30 Ekim 2020 İzmir depreminde en çok hasarı Bayraklı aldı. Bayraklı’da çok sayıda bina hasar gördü veya yıkıldı. Burada zemin çok kötü ancak tek problem zeminmiş gibi lanse ediliyor. Ancak yıkılan binaların statiğinde de büyük sıkıntılar vardı. 2.000 öncesinde yönetmelik sorunumuz vardı. Yapı denetim olmadığı için binalar müteahhitin insafına göre yapılıyordu. Müteahhit demir ve betondan kısarak, işçilik hataları yaparak güvenli olmayan binalar inşa ediyordu. 2000’den sonra Yapı Denetim sisteminin getirilmesi ile bu sorunu aştık. 2000’den sonra yapılan hiçbir binanın ana taşıyıcılarında hasar oluşmadı. Şu anda Bayraklı’da tek katlı bina yapsanız fore kazık isteniyor. Halbuki buna gerek yok. Mühendislik en az maliyetle en sağlam binayı yapmaktır. Mühendislik bilimini kullanmamız lazım. Bayraklı Belediyesi’ndeki memurlar çok fazla mahkemelik olduğu için ruhsat projelerini imza atmıyor. Ruhsatlar aylarca bekliyor. Ruhsat sorununun da bir an önce çözülmesi gerekiyor.

1 YIL ÖNCE 23 BİN LİRA OLAN YOL BEDELİ ŞİMDİ 156 BİN LİRA

Bornova-Bayraklı Müteahhitler Derneği Başkanı Cemil Turan da belediyelerin katılım paylarındaki fiyat artışlarından şikayetçi oldu. Yol, kanal bedellerinin çok yükseldiğine dikkat çeken  Turan, “Bayraklı bölgesinde 1.500 metrekarelik inşaat yapan bir meslektaşımız 8 ay önce 23 bin lira yol katılım bedeli ödedi. Aynı meslektaşımız yakın zamanda 1.400 metrekarelik inşaat yapıp 156 bin lira yol katılım bedeli ödemek zorunda kaldı. Müteahhitler harç konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Eski İZTO meclis üyesi Levent Bendeş söz alarak kentsel dönüşüm ile ilgili , kentsel dönüşüm harçlarının yüksekliğini ve bu yükseklikten dolayı bürokrasinin inşaat süreci yolunu kapattığından bahsetti.
 

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti