Müteahhitler Yeşil Çatı Sistemlerine Yöneliyor

Çevre kirliliğinin hızla artması ile beraber kentsel sürdürülebilirlik kavramı da önem kazanıyor. Mimar Esra Kestirengöz, tüm dünyada doğa dostu bir tasarım trendinin hakim olacağını belirtti.

Her iki kişiden birinin şehirlerde yaşadığı günümüzde, kentsel sürdürülebilirlik kavramı her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Yeşil çatı ve inşaatlarda kullanılan yeşil yapı malzemeleri gibi çevre dostu yöntemlerin ön plana çıktığı dünyada, pazarın büyüklüğü de her geçen sene artıyor. Küresel yeşil çatı pazar büyüklüğü 2018'de 7,2 milyar dolarken, 2025 yılına kadar bu rakamın yüzde 17,1 artması tahmin ediliyor.

Artan nüfus, sanayileşme ve kentleşme ile birlikte çevre kirliliği de hızla artıyor. Nitekim rakamlarda bunu artışı destekler nitelikte. 2050'de kişi başına küresel ekilebilir ve üretken alan küresel sıcaklık artışının 1,5-2 dereceyi bulacağı öngörülüyor. Hal böyle olunca sürdürebilirlik kavramı kapsamında yapılacak önlemler de devletler tarafından tek tek uygulanmaya başlanıyor.

Küresel yeşil yapı malzemeleri pazarı değerinin 2024'e kadar 433 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Mimar Esra Kestirengöz, tüm dünyada doğa dostu bir tasarım trendinin hakim olacağına dikkat çekti.

Betonlaşan Şehirlere Alternatif Çözüm

Yeşil çatı, şehirleşme ile birlikte artan inşaatlar, yükselen binalar ile birlikte şehirlerde alternatif bir yeşil görüntü oluşturmanın yanı sıra birçok faydaları ile de topluma fayda sağlıyor. Sadece büyük konut projelerinde değil, sanayi tesislerinde ve fabrikalarda da bu tekniğin kullanılabileceğine dikkat çeken Kestirengöz, "Çim, sebze bahçeleri ve yemyeşil bitki örtüsü ile kaplı çatılar artık dünyanın birçok şehrinde ortak manzara olarak karşımıza çıkıyor. Son verilere göre Avrupa'da her yıl yaklaşık 10 milyon yeni yeşil çatı inşa edilirken, bu yöntem kentsel çevrenin kalitesini artırmak için giderek fazla benimseniyor. Müteahhitlerde giderek daha sürdürülebilir, dayanıklı malzeme ve ekipmanlara geçiş yapıyor" diye konuştu.

Enerji Maliyetlerini Düşürürken, Su Taşkınlıklarını Önlüyor

Sağlıklı ve kaliteli kentsel çevreler sebebiyle yaşamsal öneme sahip yeşil çatılar ile ilgili olarak Kestirengöz sözlerine şu şekilde devam etti:

“Şehirlerimiz artık nefes alamıyor, çünkü ortalama yüzde 75’i asfalt ve beton gibi geçirimsiz yüzeylere sahip. Bu tür uygulamanın birden çok faydası var. Yeşil çatılar standart çatılara göre daha uzun ömürlüdür, gürültüyü emerek azaltır. Sessiz mekanlar sağlar. Alçak frekansları toprak, yüksek frekansları bitki örtüsü bloke eder. Yalıtımı sağlayarak enerji maliyetlerini düşüren çatı sistemlerinin en büyük faydası ise yağmur suyunu emerek tahliyesini kolaylaştırmak.”

Sektörel Haberleri

Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor