İzmir’de çimento ve beton fiyatlarına 2 ay içerisinde yüzde 80’lere varan zamlar uygulanmasına müteahhitler tepki gösterdi.
Çimento fiyatları 12 liradan 22 liraya, betonun metreküp fiyatı ise 160 liradan 250 liraya çıktı.
Beton ve çimentonun tamamen yerli hammadde ile üretildiğini belirten sektör temsilcileri fiyatların dövize göre belirlendiğini ifade etti.
İşte sektör temsilcilerinin konuyla ilgili açıklamaları
FİYAT ARTIŞLARI DENETLENMELİ, İHRACATA KOTA GETİRİLMELİ
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman;
Demir, beton, çimento ve diğer inşaat malzemelerinde yapılan zamlarla maliyetlerimiz çok fazla arttı. İnşaatta metrekare maliyetimiz 1.500 – 2.000 liradan 2.500 – 3.500 liraya yükseldi. 100 metrekarelik evin maliyeti 250-300 bin liraya yükseldi. Arsa maliyetlerini de ekleyince maliyet iki katına çıkıyor. Biz bu maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmak zorundayız. Fiyatlar artınca vatandaşın alım gücü düşüyor. Vatandaş fiyat artışlarında müteahhitleri suçluyor ama maliyetlerdeki artışlar ortada. Fiyatların artmasını biz de istemiyoruz. Ham maddesi Türkiye’de üretilen malzemelerde bile fırsatçılık yapılıyor. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları denetlenmeli. Çimentoda çok fazla ihracat yapıldığı için iç piyasada da fiyatlar yükseldi. İç pazardaki arz ve fiyat istikrarının korunması için çimento ihracatına kota getirilmeli.
MİLLİ ÜRÜNE İTHAL FİYAT ÖDÜYORUZ
Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği başkanı ve İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin;
Beton ve çimento tamamen yerli hammadde ile üretilirken, döviz artışı ve maliyet artışı gerekçe gösterilerek fahiş zamlar yapılıyor. Bu ülkenin toprağını ve kumunu dövizle mi alıyorlar? Milli ürünü ithal fiyat ile satın almak zorunda kalıyoruz. Ulaşım, personel maliyetlerindeki artıştan dolayı yapılacak makul bir zamma karşı değiliz ancak yüzde 80’lere varan ciddi zamları asla kabul etmeyiz. Bu zamların bir an önce makul seviyelere düşürülmesi gerekiyor. Müteahhitlerin maliyetleri son 2-3 yılda yüzde 60 arttı. Biz halen bu maliyetlerin tamamını konut fiyatlarına yansıtmış değiliz. Yeri geldiğinde kar marjımızı sıfıra indirerek satışlar yaptık. Ülke olarak enflasyonla mücadele ederken bir kesimin bunu fırsata çevirmeye çalışmasını doğru bulmuyoruz.
ZAM ORANI MAKUL BİR SEVİYEYE ÇEKİLMELİ
Müteahhitler Federasyonu basın sözcüsü ve İzmir Müteahhitler Derneği İslam Yıldırım;
Piyasa koşullarını biliyoruz. Piyasa koşullarına göre yapılan makul zam oranlarını normal karşılarız ancak fahiş fiyatlardaki zam oranlarını kabul etmemiz mümkün değil. Bu zamlar hepimizi olumsuz etkiler. Biz bu fiyat artışlarını konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacağız. Biz fiyatları artırınca alım gücü zaten düşük olan vatandaş ev sahibi olamayacak. 1 ayda satacağımız daireyi 4-5 ayda satabileceğiz. Daireleri geç satınca yeni projeye başlayamayacağız. Yeni projeye başlamayınca beton ve çimento alamayacağız. Dolayısıyla bu zamlar ilerleyen dönemlerde hepimize olumsuz olarak yansıyacaktır. Beton ve çimentodaki zam oranlarının makul bir seviyeye düşmesini bekliyoruz. İhracat oranları çok yüksek olduğu için inşaat malzemeleri tedarikinde de sıkıntılar yaşıyoruz. İhracat yapan firmalar yurt içi siparişlerini geciktiriyor veya eksik gönderiyor. Eskiden beri vadeli satış sistemi varken şimdi peşin ödeme istiyorlar. Müşterileri mağdur eden firmalar, piyasa koşulları normalleştiğinde ve iç piyasaya döndüklerinde müşteri bulamayacaklardır.