İnşaat sektöründe inanılmaz bir kriz ortamı olduğuna dikkat çeken Eren Altay Demir, beton, çimento, mobilya, doğrama, cam vb. malzemelerdeki fiyat artışlarına yetişemediklerini ifade etti.
Passa Yapı olarak bu yıl 5 projenin startını verdiklerini hatırlatan Altay, “ 2 projemizi satışa çıkardık. Şu anda satış noktasında sıkıntı yaşamıyoruz. Çünkü İzmir’de yeni başlayan inşaat yok. Depremden dolayı yeni konuta çok fazla ihtiyaç olmasına karşın yeni proje üretilmiyor. Sadece belli bir kesim konuta ulaşabiliyor. Üst gelir grubu fiyatı ne olursa olsun konuta yatırım yapmaya devam ediyor. Çünkü gayrimenkul her koşulda dövizden ve faizden daha çok kazandırıyor. Ancak artan maliyetlerden dolayı alt ve orta gelir grubu ev sahibi olamıyor. İlerleyen dönemde inşaat sektörünü çok daha büyük sıkıntılar bekliyor” dedi.
ARSA ÜRETİLMEZSE ENFLASYONA YENİLECEĞİZ
İnşaatta en önemli maliyetin arsa olduğuna dikkat çeken Eren Altay, “İzmir’de çok büyük bir arsa kuraklığı var. Cebinde nakit parası olan yatırımcı arsa bulamıyor. İmalat yapılabilecek arsa sayısı az olduğu için mevcut arsaların fiyatları uçtu. Kat karşılığı oranlar da çok yüksek olduğundan yatırım yapamıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin çok acil arsa üretmesi gerekiyor. Arsa üretilmezse hepimiz enflasyona yenileceğiz. İnşaat maliyetlerini geri getirmemiz mümkün gözükmüyor. Ancak yeni arsalar üreterek arsa maliyetlerini geri çekip konut fiyatlarını düşürebiliriz” ifadelerini kullandı.
KARLILIK YARI YARIYA DÜŞTÜ
İnşaat maliyetlerinin yüzde 100’e yakın arttığını belirten Altay durumu şu şekilde açıkladı, “Geçtiğimiz yıl lüks bir konutun metrekare maliyeti 2.500 TL civarındaydı. Yeni başladığımız projenin metrekare maliyetini 4.300 TL olarak öngörüyoruz. Yüzde 100’e yakın bir artış var. Biz bu maliyetleri konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz. Temelden daire sattıktan sonra maliyetlerimiz öngördüğümüzden daha fazla arttığı için bazen zararına satış yapmış oluyoruz. Bazı meslektaşlarımız satışları iptal edebiliyor ancak biz alan kişinin nasibi olarak gördüğümüz için zararına satmış olsak bile iptal etmiyoruz. Geçtiğimiz yıl sattığımız konutlardan yüzde 200 kazanan yatırımcılarımız var. Yatırımcılar müteahhitlerden daha iyi kazanıyor. Müteahhit hiçbir zaman için yüzde 100 veya yüzde 200 gibi yüksek karlılıklarla çalışmıyor. Artan maliyetlerle beraber fiyatlarımız yükseldi. Cirolarımız arttı fakat maliyetlerin tamamını konut fiyatlarına yansıtamadığımız için kârlılığımız düştü. Cirolar arttığı zaman kârlılığın da artması gerekiyordu. Enflasyon çok yüksek olduğundan cirolarımızın artmasına rağmen kârlılıklarımız yarı yarıya düştü.”