Müteahhitler Federasyonu genel başkanı İsmail Kahraman 1 ocak 2023'te yürürlüğe girmesi planlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği'nin 13. Maddesinin bir yıl ertelendiğini, 1 ocak 2024 tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Kahraman konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: "Yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliği'nin Mesleki ve Teknik Yeterlilik ile ilgili 13.maddesinde Müteahhitin sınıflandırmaya göre asgari istihdam etmesi gereken mesleki ve teknik personel sayılarını sağlaması için verilen tarih bir yıl uzatılarak 1 ocak 2024'te yürürlüğe girecektir. Sektörümüz için hayırlı olmasını dileriz."
Söz konusu düzenlemenin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı
Yetki belgesi grupları ve kullanımı
A Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin ikikatını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
B Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin7/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
B1 Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınırbedelinin 6/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 18, teknik personel iş gücü en az 4 olanlar.
C Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelini geçenve yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
C1 Grubu: İş deneyim tutarı yapısınırbedelinin 5/6’sını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 10, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
D Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin2/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
D1 Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınırbedelinin 1/2’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 8, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin1/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E1 Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınırbedelinin 1/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 5, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
F Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin1/10’unu geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
F1 Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınırbedelinin 17/200’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin7/100’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G1 Grubu: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/20’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
H Grubu: İş deneyimi ve ilk başvuruda iş gücü koşuluaranmaz. Ancak belge yenileme işlemlerinde yıllık usta iş gücünün en az 1, teknik personel iş gücünün en az 1 olma koşulu aranır.
Geçici Grup: Ekonomik, mali, mesleki ve teknikyeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.
MADDE 13 – (1) Mesleki ve teknik yeterliğin sağlanması kapsamında iş deneyim belgeleri ve iş gücünü gösteren belgeler sunulur.
(2) İş deneyim belgelerinin değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlar esas alınır:
a) (Değişik:RG-3/10/2020-31263) Gerçek ve tüzel kişilerin yapım işlerinde benzer iş grupları listesinin “(B) Üst yapı (Bina) işleri” başlığı altındaki I. Grup, II. Grup ve IIIG. rup kapsamında yaptığı işlerle ilgili olarak deneyimini gösteren; iş bitirme belgeleri, iş durum belgeleri, iş denetleme belgeleri ve iş yönetme belgeleri, iş deneyimi olarak kabul edilir. Mimarlık ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabına esas yapı yaklaşık birim maliyetleri listesinde II-B(4), IIC, III-A(11) ve B(1), IV-A(10) grubu yapılar(Değişik ibare:RG-5/8/2021-31559) 16 ncı maddenin dokuzuncu fıkrasına göre değerlendirilir. Mezuniyet belgeleri bakımından inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümleri benzer iş grubuna denk sayılır.
b) İş deneyiminigösteren belgelerde yer alan ancak gruplamaya esas iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.
c) Yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgeler değerlendirmeye alınmaz.
ç) Şahıs şirketiortaklarının (komandit şirketin komanditer ortağı hariç) şirketten ayrılmaları halinde, şirket adına düzenlenmiş olan iş bitirme belgesi ayrılan ortakların hisseleri oranında şahsi iş deneyimi olarak değerlendirilir. Bu belgelerin şirket adına kullanılmasında belge tutarı değerlendirilirken ayrılan ortakların hisselerine isabet eden tutar belge toplamından düşülür.
d) (Ek:RG-21/9/2019-30895)İş deneyimini gösteren belgeler, kullanıldığı yetki belge numarasının belge grubu geçerlik süresi sonuna kadar başka bir gerçek veya tüzel kişiye kullandırılamaz.
e) (Ek:RG-21/9/2019-30895)Tüzel kişi tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, belge grubu geçerlik süresince bu oranın muhafaza edilmesi zorunludur.
(3) İş gücü belgelerinin değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlar esas alınır:
a) Gerçek ve tüzelkişiler tarafından başvurudan bir önceki yıl içinde işveren veya alt işveren tarafından istihdam edilen ortalama yıllık usta iş gücü yeterliğinin sağlanması gerekir. Bu kriteri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son üç yıla kadar olan yılların belgelerini sunabilirler. Bu takdirde belgeleri sunulan yılların ortalaması üzerinden yeterlik kriterinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
b) Sunulan belgelere göre;
1) Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi sahipleri ve 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar usta iş gücü sınıfında değerlendirilir.
2) Mimar ve mühendisler ile 29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunda sayılan tekniker, yüksek tekniker, teknik öğretmenler teknik personel iş gücü sınıfında değerlendirilir.
3) 31/5/2016 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre yapılan işçilik bildirimleri esas alınır.