Müteahhitliği Geri Plana Atıp Sanayici Oldu: Bugün 40 Ülkeye İhracat Yapıyor

Meva Port İnşaat yönetim kurulu başkanı Zekeriya Hazırbulan, İzmir'de 1.000 konut ürettikten sonra 2015 yılında müteahhitliği geri plana atarak sanayiye yönelme kararı aldıklarını söyledi. 2015 yılında kurulan Meva Ahşap 40 ülkeye ihracat yapıyor.

Meva Port İnşaat yönetim kurulu başkanı Zekeriya Hazırbulan, İzmir'de 1.000 konut ürettikten sonra 2015 yılında müteahhitliği geri plana atarak sanayiye yönelme kararı aldıklarını, 2015 yılında kurdukları Meva Ahşap markası ile 40 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

2004 yılından bu yana İzmir’de faaliyet gösteren Meva, 2010-2015 yılları arasında inşaat faaliyetlerine yoğunlaşarak kentin çeşitli lokasyonlarında 1.000 konut inşa etti. 2015 yılında inşaat faaliyetlerinin azaltma kararı alan firma yöneticileri sanayiye yöneldi. 2015 yılında Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde Meva Ahşap, Sivas’ta da Mevadoor fabrikalarını kurduklarını belirten Zekeriya Hazırbulan ülke için sanayinin daha önemli olduğuna dikkat çekti

MÜTEAHHİTLİK DE LAZIM AMA ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN DOĞRU OLAN SANAYİDİR

2015 yılında inşaat sektöründeki olumsuz gidişat, artan maliyetler ve milli sermayenin daha doğru bir alanda kullanılması gibi nedenlerle müteahhitliği geri plana itip sanayi yatırımlarına başladıklarını ifade eden Meva Port İnşaat ve Meva Ahşap yönetim kurulu başkanı Zekeriya Hazırbulan, “İnşaatı tamamen bırakmadık ama enerjimizin ve kaynaklarımızın yüzde 90’ını üretim için kullanıyoruz. Büyük inşaat projeleri yapmayacağız artık. Az katlı butik projeler üreteceğiz. 2015 yılından bu yana sanayide emin adımlarla büyüyoruz. İnşaat yapmak sanayicilikten daha kolay. Sanayide sürekli üretmeniz lazım. Sürekli bir gideriniz var. İnşaatta bir projeyi bitirdiğinizde günün koşullarına göre yeni bir projeye başlayıp başlamamak sizin elinizde. Birkaç ofis personeli dışında sürekli personel istihdam etmek zorunda değilsiniz. Ancak ülkenin geleceği için doğru olan sanayidir. Müteahhitlik büyük bir meslek grubu. Müteahhitlik de lazım ama önceliğin sanayiye verilmesi gerekir. Biz de tercihimizi sanayiden yana kullandık” dedi.

EDİRNE’DEN VAN’A TÜRKİYE’NİN HER NOKTASINDA SATIŞIMIZ VAR

Meva Ahşap firmasının faaliyet alanları ile ilgili bilgi veren Hazırbulan sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Meva Ahşap olarak, mutfak dolabı ve kapı üreten mobilya firmalarına yan sanayi ürünü tedarik ediyoruz. Hayglass panel, akrilik panel ve kapı yüzeyi üretiyoruz. Ege Bölgesi’nde bu komplike yapıda tek firmayız. Türkiye’nin tamamına ürün gönderiyoruz. Van’dan Edirne’ye kadar birçok yerde bayilerimiz ve satış noktalarımız var. Karabağlar’da bir showroomumuz var. Sivas’ta kapı fabrikamız var. Türkiye’nin poliüretan kenar bandı tutkalı olan tek makinesine sahibiz. Kenar bantlarında herhangi bir açma olmaz. Sivas’taki fabrikamızda aylık 5 bin, yılık 60 bin kapı üretiyoruz. İzmir’deki fabrikamızda da aylık 15 bin panel/plaka ve 10 bin kapı yüzeyi üretiyoruz. Hem kapı üretiyoruz hem de kapı üreten firmalara tedarik sağlıyoruz.”

40 ÜLKEYE İHRACAT

Üretime başladığımız yıllarda ürünlerin yüzde 20’sini ihraç ediyorduk diyen Hazırbulan ihracattaki gelişmeleri şu sözlerle anlattı, “İhracata ciddi yatırımlar yaptık ve 2021 itibariyle kapasitemizin yüzde 60’ını ihracat için kullanıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri 40 ülkeye ihraç ediyoruz. Pandemi süreci bize olumlu yansıdı. Avrupa ve Amerika’da bazı üretim hatlarının durması veya azalması talebin bize yönelmesini sağladı. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları da bize olumlu yansıdı. Çin’in yerini Türkiye dolduruyor. Firma olarak Kanada, ABD, Şili, Meksika, Kolombiya’ya ciddi ihracat yapıyoruz. Amerika kıtası ve Kuzey Afrika en çok ihracat yaptığımız bölgeler.”

YERLİ HAMMADDE KULLANIMINI YÜZDE 50’DEN YÜZDE 90’A ÇIKARDI

Sermayenin ülkede kalması için yerli hammadde kullanmaya özen gösterdiklerini ifade eden Hazırbalan, “4-5 yıl önce hammaddemizin yüzde 50’si ithaldi. Son yıllarda hammadde konusunda Türk firmalar ciddi atılımlar yaptı. Meva Ahşap olarak yerli üreticilerin yanında olalım dedik ve hammaddemizi onlardan almaya başladık. Yerli firmalarımız da çok kaliteli ürünler gönderdiler. Son 6-7 ayda yerli hammadde kullanımı çok arttı. İthal ettiğimiz ürünlerde de artık yerli hammadde kullanıyoruz. Yerli hammadde kullanım oranımız yüzde 90’a kadar çıktı” dedi.

BİLDİĞİMİZİN DIŞINA ÇIKMALIYIZ

Türkiye’nin ihracat üssü olma potansiyeli taşıdığını belirten Hazırbulan şu şekilde devam etti, “Sanayicilere büyük iş düşüyor. Kendimizi yenilememiz, Ar-Ge yatırımlarını artırmamız ve bildiğimizin dışına çıkmamız lazım. Devlete de büyük görev düşüyor. Devlet de ihracatçıları desteklemeli.”

TÜRKİYE, İTALYA’NIN YERİNİ ALABİLECEK DURUMDA

Dünyanın en büyük 2. MDF üreticisi Türkiye’de olmasında rağmen MDF sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Hazırbulan sözlerini şu şekilde noktaladı, “Çok büyük MDF üreticilerimiz var. Buna rağmen yerli sanayiciler olarak MDF bulmakta zorlanıyoruz. MDF’yi biz işleyerek katmadeğerini artırıyoruz. Bizim ihracatımız daha değerli. MDF ihracatı yapılsın ancak iç piyasa da mağdur edilmesin. Dünyada mobilya deyince akla İtalya geliyor. Türkiye, İtalya’nın yerine gelebilecek durumdadır. İnegöl, Kısıkköy, Ankara, Eskişehir mobilyasını geliştirmemiz gerekiyor. İyi bir ivme yakaladık ancak daha çok yolumuz var. Avrupa çok büyük bir pazar. Biz bunu fırsata çevirmeliyiz”

Emlak Gündemi Haberleri

Nef Arsa, 33’üncü Ofisini Mersin’e Açtı
Konuta Erişim Her Geçen Gün Daha Zor Hale Gelecek
Kamukent Çiğli Yapı Kooperatifi İlk Projesine Çiğli Yakakent’te Başlayacak
Almanya’da 1 Daireyi 5’e Bölüp Kiralayan Emlak Şirketine Yargı Freni
Yapay Zekaya Göre Konut Almak İçin Uygun Zamanda Mıyız?