Sinerji Mesleki Yeterlilik Merkezi, iş güvenliği uzmanı olarak çalışan Maden Maden mühendisi Hasan Uğurlu, Makine Mühendisi Uğur Geyik, Mimar Sercan Murat Sağın ve inşaat mühendisi İsmail Carcan ortaklığıyla 2016 yılında kuruldu. 2017 yılının kasım ayında Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan 14 branşta sınav yapma yetkisi aldı. Kasım ayından beri mesleki yeterlik sınavı yapan şirket 300’ün üzerinde çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdi.
HEM SINAV ALANINDA HEM DE ŞANTİYEDE SINAV YAPIYORUZ
Mesleki Yeterlilik Belgesi çalışmaları ile ilgili bilgi veren şirketin kurucu ortağı ve genel müdürü Hasan H. Uğurlu şu ifadeleri kullandı, “Mesleki yeterlilik Kurumu tarafından paylaşılan listede 750 iş kolunda ulusal yeterlilik gerekiyor. Bu iş kollarından 81 tanesi zorunluluk kapsamına alındı. Bu sektörler içerisinde inşaat da var. İnşaatın 18 branşında yetki belgesi alınabiliyor. Biz 14 branşta sınav yapma yeterliliği aldık. Kısıkköy metal işleri sanayi sitesinde 500 metrekare büyüklüğünde bir sınav merkezi açtık. 13 branşın sınavlarını burada yapıyoruz. 13 branş için ayrı holler oluşturduk. Ayrıca mülakat ve teorik teorik sınavlar için de alan kurduk. Sadece beton sınavını dışarıda yapıyoruz. Mikser ve pompa geldiği için kapalı alanda yapamıyoruz. Ayrıca müteahhitlerin talebi doğrultusunda şantiyelerde uygun alan oluşturup burada da sınav yapabiliyoruz.”
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR
Mesleki yeterlik almak isteyen bir işçinin neler yapması gerektiğini anlatan Uğurlu, “Ustalarımız ilk başta başvuruda bulunuyor. Biz kimlik ve iletişim bilgilerini alıyoruz. Daha sonra her bir sınav için ücret ödenmesi gerekiyor. Bilgileri Mesleki Yeterlilik Kurumunun portalına yüklüyoruz ve sınav numarası alıyoruz. Bizi diğer kuruluşlardan ayıran en belirgin özelliğimiz hızlı olmamız. 3 gün içerisinde sınav açabiliyoruz. Sınavlar 2 veya 3 aşamadan meydana geliyor. Teorik ve uygulama sınavı oluyor. Ahşap kalıpçı betonarme demircisi gibi bazı branşlarda da mülakat da yapılıyor. Teorik sınavdan 60, uygulama sınavından 80 alanlar belgelerini alabiliyor. 3-4 kişi olsa bile sınav merkezimize getirip burada sınav yapıcı arkadaşlarımızın gözetmenliğinde sınavlarını yapıyoruz. 14 tane sınav yapıcı arkadaşımız var. Sınav yapan arkadaşlarımızın hepsi inşaat mühendisi ve mimar. Arkadaşlarımız Ankara’da eğitimlere, seminerlere katıldılar. Hepsi de çok uzman kişiler” dedi.
DEVLET SINAV ÜCRETLERİNİ GERİ ÖDÜYOR
İşçilerin mesleki yeterlilik belgelerini almaları durumunda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ücretinin iade edildiğini ifade eden Uğurlu sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İşçiler birkaç ayrı branşta sertifika alabiliyor. Devlet bir sertifika için ücret iadesi yapıyor. Birden fazla sertifika almak isteyenler kendi sınav ücretlerini karşılıyorlar. İnşaat işçisi branşında destek Avrupa Birliği fonundan karşılanıyordu. Fonda para bittiği için bu branştakiler destek alamıyor. Fona para ayarlanmaya çalışılıyor diye biliyoruz. Yanılmıyorsam birkaç ay içinde bu branşta da devlet desteği başlayacak”
İŞÇİDEN ÇOK MÜTEAHHİTE FAYDA SAĞLIYOR
Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin hem işçiye hem de işveren çok faydası var diyen Uğurlu şu açıklamasına şu ifadelerle devam etti, “İnşaat işçisinden çok müteahhite faydası var. Belirli ön koşulların karşılanması kaydıyla kendi elemanına bu sertifikayı aldıran işletmenin 12 ay sigorta primini devlet ödüyor. Dışarıdan işsiz olarak alınıp sertifika alındıysa 48 ay, hatta İŞKUR üzerinden alındıysa 54 ay SGK primi devlet tarafından ödeniyor.
Ülkemizde iş kazaları çok yaygın ne yazık ki. İş kazasından sonra incelemeye gelen müfettiş veya polislerin sorduğu ilk soru bu kişi burada yetkin miydi? Yetkin olmayan kişinin çalıştırılması suçun yüzde 30’unu zaten işverene yüklüyor. Hem teorik hem de uygulama sınavında sınavın yarısı iş güvenliği üzerinden gidiyor. Eğer uygulama sınavında iş güvenliğine uyulmuyorsa sınav yapıcı sınavı bile başlatmıyor. Ülkemizdeki iş kazalarının azalmasında bu sistem etkin bir rol oynayacaktır. Bu belgenin europass geçerliliği var. Son dönemde yaptığımız sınavların büyük kısmını yurtdışına çıkacak olan işçilere yaptık. Müteahhitler de bize gerçek usta lazım, yurtdışında bu işi yapacakları götürmek istiyoruz diyerek bize geliyor. İşçiler yurtdışında çalışmak isterlerse bu belge sayesinde kolayca iş bulabiliyor.
DEVLET DESTEĞİ 2019’DA SONA ERİYOR
Devlet teşviğinin 2019 yılının sonuna kadar yüzde 100 olarak devam edeceğini belirten Uğurlu, “Devlet teşviği bu yıl bitecekti ancak gelen talepler üzerine 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı. 2020 yılı itibariyle işçiler kendi belge ücretlerini ödemek zorunda kalacak” dedi.
MYK ÇOK HIZLI ÇALIŞIYOR
Mesleki yeterlilik Belgesi için başvuranlara 48 saat içerisinde sınav açtıklarını belirten Uğurlu, “Başvuruları aldıktan sonra bilgileri Mesleki Yeterlilik Kurumu’na iletiyoruz. 48 saat sonra sınav açılıyor. Mesleki yeterlilik kurumu çok hızlı çalışıyor. Eskiden sınavı kazananların belgeleri 10-15 günde geliyordu. Şimdi 4-5 günde belgesini verdiklerimiz oldu. Biz MYK’nın çalışma hızından oldukça memnunuz” diyerek sözlerini noktaladı.
SİNERJİ MYM'NİN YETKİLİ OLDUĞU BRANŞLAR
Ahşap Kalıpçısı
Alçı Levha Uygulayısıcı
Alçı Sıva Uygulayıcısı
Betonarme Demircisi
Betoncu
Duvarcı
İnşaat Boyacısı
İnşaat İşçisi
Isı Yalıtımcısı
İskele Kurulum Elemanı
Panel Kalıpçı
PVC Doğrama Montajcısı
Seramik Karo Kaplamacısı
Sıvacı