Narlıdere'de Ev Sahipleri İle Arsa Sahibi Arasında 33 Yıllık Anlaşmazlık

İzmir'in Narlıdere ilçesinde kooperatif tarafından yapılan sitede arsa sahibi ile olanlaşmazlık 33 yıldır devam ediyor. 140 konut için yapı kayıt belgesi alındı ancak mahkeme yapı kayıt belgelerini iptal etti.

İzmir Narlıdere'de 1987 yılında inşa edilen Özmavikent Konut Yapı Kooperatifi, aynı yıl yaptıkları anlaşma gereği İrfan Sağlam'a ait arsa üzerine 6 katlı 5 blok halinde 140 konut yaptı. Yine anlaşma gereği kooperatif, dairelerden 42'sini Sağlam'a teslim etmek istedi. Sabah'ta yer alan habere göre; arsa sahibi, inşaatta hatalar olduğunu ileri sürerek konutları teslim almadı. Bunun sonucunda da taraflar arasında 33 yıldır süren hukuk mücadelesi başladı. Uyuşmazlık birçok kez farklı mahkemelere taşındı. Mahkemeler de pek çok farklı kararlar aldı. Temyiz edilen kararları, Yargıtay, imar barışı sürecinin devam etmesi sebebiyle iade etti.

YIKIM İŞLEMİ İÇİN BELEDİYEDEN İZİN ALDI

Gelişmeler sürerken arsa sahibi İrfan Sağlam, aynı zamanda avukat olan oğlu Yusuf Çağlar Sağlam aracılıyla başvurduğu Narlıdere Belediyesi'nden, önceki mahkeme kararlarına dayanarak, yıkım izni aldı. Sebep olarak ise ruhsatsız olarak yapıldığı ifade edilen, yaklaşık 20 metrelik istinat duvarı gösterildi. Geçen yıl gelen belediye ekiplerini, imar barışından faydalanacaklarını belirten apartman sakinleri geri gönderdi. Daha sonra, imar barışından yararlanan kooperatif, 1 milyon 350 bin lira para ödeyerek evlerin yapı kayıt belgelerini aldı. Fakat arsa sahibi, 'Kooperatif üçüncü şahıstır, imar barışından faydalanma hakkı yoktur' şeklinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz etti. Ancak Bakanlık bu itirazı reddetti. Bunun üzerine, Sağlam konuyu İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'ne götürdü. Mahkeme, verdiği kararla dairelerin yapı kayıt belgelerini iptal edince, konut sahipleri hayal kırıklığına uğradı.

'MÜCADELE EDECEK GÜCÜMÜZ KALMADI'

Narlıdere Belediyesi, kooperatife, 20 Ağustos'ta elektrik ve suların kesileceğini belirten bir yazı iletti. Bunun üzerine bir araya gelen konut sahipleri, belediyeye tepki gösterdi. Kooperatif yöneticisi olan ev sahibi Şafak Kokulu, "Mücadele edecek gücümüz kalmadı. Bize, Narlıdere Belediyesi'nden evlerin yıkılacağına dair tebligat geldi. 20 Ağustos'ta da elektriklerimizin ve sularımızın kesileceği söylendi. Çünkü evde birileri yaşarsa binayı yıkamıyorlar, böylece bizi evlerimizden uzaklaştırmak istiyorlar. Haklılığımızın görülmesini istiyoruz. Yıllar süren bir mücadelenin son noktalarına getirildik. Yaklaşık 30 yılı aşan bir süredir devam eden mücadeleden bahsediyoruz. Ne yazık ki arsa sahibi kadar güçlü olamadığımız için bu noktadayız. Sesimizi bir türlü duyuramıyoruz. Getirildiğimiz bu noktaya isyan ediyoruz. Emeklerimizle aldığımız, belki de bir daha sahip olamayacağımız evlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Burada yaşayanların profili belli. İnşallah haklının hakkı kendisine iade edilir. Şu an elimiz kolumuz bağlanmış durumda" diye konuştu.

'HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ'

Ev sahiplerinden Mehmet Şahin Yılmaz da, binanın yapımının 1987'de yasal bir noter sözleşmesiyle, belediyeden alınan yasal bir ruhsatla başladığını ifade ederek, "Burası tarlayken, imara açılmasını sağlayan organ kooperatif oldu. Ardından arsa sahibi, buralar değerlendiği için itirazlara başladı. Dairelerin kooperatifin elinden alınması ve yıkılması için çeşitli yollara başvuruyor. Buradaki yaklaşık 20- 30 metrelik bir istinat duvarını bahane ederek, yıkım kararı aldırıyor. İdare Mahkemesi yıkım kararını onaylıyor. İmar barışı çıktıktan sonra, kooperatifimiz buna başvurdu ve imar barışından yapı kayıt belgelerini aldı. Bunun için 1 milyon 350 bin TL nakit para yatırdık. Arsa sahibi, bakanlığa, kooperatif üçüncü şahıstır, imar barışına başvurma hakkı yoktur itiraz etti ancak bakanlık bu itirazı reddetti. Belediyeden, 20 Ağustos'ta sularımızın ve elektriğimizin kesileceğine dair tebligat göndermişler. Bizim burada kanserli olan hastalarımız var. Yaşlı olan, astımlı olan vatandaşlarımız var. Ortalıkta virüs dolaşıyor. Bu aşamada elektriği, suyu kesmek nedir? Gelsin, bağımsız bir kuruluş, üniversiteler denetlesin evlerimizi. Çürükse biz evlerimizi terk ederiz ancak sağlamsa biz hakkımız olan tapularımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

Emlak Gündemi Haberleri

Kasım Ayında İnşaat Sektörüne Güven Arttı
Köprü Devi Olarak Bilinen İnşaat Şirketi Mostogradnja Satışa Çıkarılıyor
Gayrimenkulde Dönüşüm Niçin Gerekli?
Çin'deki Emlak Krizi Önümüzdeki Yıl Da Devam Edecek
Konut Üretiminde Artış Bekleniyor: Peki Fiyatlar Aratacak mı?