Türkiye’nin İlk Yalı Boyası Tanıtıldı

Nippon Paint, Türkiye’nin ilk ‘Yalı Boyası’nı Ahmet Rasim Paşa Yalısı’nda düzenlediği lansmanda tanıttı.

Sunduğu yenilikçi çözümlerle tüm yaşam alanlarının kalitesini artıran Nippon Paint; 140 yıllık tecrübesi, teknolojik gücü ve insanı odağına alan yenilikçi yaklaşımıyla geliştirdiği Türkiye’nin ilk ve tek ‘Yalı Boyası’nı tanıttı. Türkiye’nin en önemli kültürel mirası içinde yer alan ahşap yalıların korunmasına güçlü bir katkı yapacak olan Yalı Boyasının lansmanı Ahmet Rasim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirildi.

İlgi çeken etkinlikte; Yüksek Mimar ve Restoratör Seda Özen, ahşap yapıların Türkiye mimarlık tarihindeki yerini ve boğazdaki yalıların ahşap serüvenini anlattı. İç mimar ve tasarımcı Yeşim Kozanlı ise, sağlıklı mekanlar için kullanılan ahşabın malzeme olarak sürdürülebilirliği ve ahşabın modern mimaride kullanım biçimlerine değindi. Etkinlikte ayrıca, ünlü Sanat Tarihçisi ve Rehber Doç. Dr. Sedat Bornovalı’yla da tarihten mimariye ve sanata uzanan keyifli bir sohbet yapıldı.

Boğaz’ın göz kamaştıran nadide yapılarından olan, mimarinin en seçkin örneklerinden kabul edilen tarihi yalılar için üstün koruma sunarak; gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarılmasını sağlayan Türkiye’nin ilk ve tek ‘Yalı Boyası’, katılımcılardan tam not aldı.

“Kültürel Mirasın Korunmasına Katkımız Olacak”

Nippon Paint-Betek Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte Uludağ şunları söyledi:

“Türkiye’de alışılagelmiş çözümlerden fazlasını arayan profesyonel kullanıcıların yaratıcılıklarının önünü açacak ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Sadece teknoloji ve inovasyonla değil, insan odaklı marka kimliğimizle ürünler yaratıyoruz. Marka olarak yenilikçi ve öncü yaklaşımımız kadar; çevreye duyarlı ürünler geliştirmeyi önceliğimiz olarak kabul ediyoruz. Aynı zamanda asırlardan süzülerek gelen değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasını da desteklemek istiyoruz. Yalı boyası, sürdürülebilirlik ve topluma katkı hedeflerimizin ikisine de hizmet etmesi ile çok önem atfettiğimiz yeni ürünümüz. Bugün sektöre yeni bir soluk getireceğine inandığımız Yalı boyasını tanıtarak Nippon Paint’in geniş ve inovatif ürün yelpazesinde ahşap koruma uzmanlığımızı da bir kez daha vurguladık. Aralarında yalı boyasının da yer aldığı WoodCare Ahşap Ürün Grubu’muz, ahşabın uzun süreli korunmasını sağlayarak, ahşap yapıların yaygın şekilde güvenle inşasını ve yapıların gelecek nesillere aktarılmasına büyük bir katkı sunuyor. Bu yönüyle de çok ses getireceğini düşündüğüm bu yeni ürünümüzün, kültürel mirasımızın korunmasına ve sürdürülebilirliğe hizmet edeceğine inanıyorum.”

Tarihi eserlere doğru eller değmeli!

Sanat Tarihçisi ve Rehber Doç. Dr. Sedat Bornovalı ise tarihi yapıların korunmasıyla ilgili "Tarihi eserlere yönelik hünerli şekilde yapılmış koruma ve restorasyon çalışmaları; o tarihin hem yeniden canlandırılmasını hem de yaşamımızın içerisindeki varlıklarını daha anlamlı hale gelmesini sağlıyor. Geçmişle bugün iç içe olduğu için tarihi eserlerin yaşamımızın dışında tutulması mümkün değil. Asıl dikkat etmemiz gereken tarih eserlerin işinde uzman kişilere ve kurumlara teslim edilmesi olmalı. Doğru iş ortaklarıyla bu değerli mirasları gelecek kuşaklara en özenli şekilde taşıma şansı yakalayabiliriz. Tarihi eserlerin kıymetini bilen ve gelecek nesillere doğru aktarmanın çabası içerisinde olanlar doğru malzemelerle çok önemli dokunuşlar yapabiliyor” dedi.

Ahşap yapılar için en vazgeçilmez şey doğru boya!

 
Yüksek Mimar ve Restoratör Seda Özen’in ahşabın Türk mimari tarihindeki yerini ve önemini vurguladığı konuşmasında, “Ahşap yapıların uzun ömürlü olmasını istiyorsak, doğru boya uygulaması bizim için en vazgeçilmez şey. Türkiye'nin pek çok yerinde 12-13. yüzyıllardan ahşap yapı örneklerimiz var. Bu örnekler bizim için paha biçilmez kıymete sahip ve köklerimiz bu yapılardan filizleniyor. Eğer bu tarihi yapıları yaşatmak ve ömrünü uzatmak istiyorsak, ahşabın doğal yapısına uygun, kaliteli boyalar kullanmak ve ahşabı tanıyan, doğru uygulamalarla gerekli bakımı yapmak gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.   


Ahşap, doğallığıyla insanla bütünleşen, sürdürülebilir ve zamansız bir ürün!
 

 İç mimar ve Tasarımcı Yeşim Kozanlı; “Tasarımlarımızın ve kullandığımız malzemelerimizin pek çoğunun iyileştirici bir gücü de var. Ahşap, bunun en güçlülerinden biri çünkü ahşabın doğayla nasıl şekillendiğini görebiliyoruz. Fark ettik ki pandemiyle birlikte doğaya biraz daha fazla dönüş olursa hem daha sürdürülebilir hem de dokunulduğu zaman kendini iyi hissettiren yönüyle ahşaba verilen değer artacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca ahşap biraz duygusal bir yaklaşımla; bizimle yaşayan zaman kavramını bize hissettiren ve aslında kullanıcıyla birlikte yaş alan bir ürün.” şeklinde konuştu.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü