Normalleşme Süreci İnşaatta İstihdamı Artırdı!

Gayrimenkul sektöründe Kamu ve mahalle müteahhitlerinin projeleri inşaat sektörüne hareketlilik kattı ve inşaatta istihdamı artırdı!

Gayrimenkul sektöründe hem yeni istihdam yaratma hem de yeni inşaatlar açısından 2020'nin ikinci yarısında başlayan toparlama hızla devam ediyor. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Nisan 2019’da 1 milyon 611 bin, 2020'de 1 milyon 250 bin olan inşattaki istihdam verileri bu yılın Nisan ayında 1 milyon 809 bin kişiye ulaşarak son 2.5 yılın rekorunu kırdı. Aynı artış yeni inşaatlara başlama isteğinde de yaşanıyor. Geçen sene yapı ruhsatlarda başlayan yükselişle artarak devam ediyor. TÜİK verilerine göre belediyeler tarafından bu yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yıla göre yüzde 131,8 artarak 32 bin 832'a yükseldi. Böylelikle ruhsatlarda son 10 yıllık ortalamalar elde edildi. Sektördeki artışta özellikle  TOKİ  ve Emlak Konut tarafından hayata geçirilen kamu kaynaklı yatırımlar etki sağlarken ayrıca küçük müteahhitlerin mahalle arasında yaptıkları projelerde sektörün büyümesinde katkı sağladı. Markalı üreticilerin ise büyük projeler yerine lüks ve az katlı villa tarzı projelerle bu istihdama destek sağladığı belirtildi.

"Yatırımcı alıma yöneldi" 

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, yine çok büyük olmayan orta ve küçük ölçekli firmaların projeler hayata geçirmesinin istihdam yükselişine yardımcı olacağını söyledi. Mahalle arasındaki 1520 konutluk işler dışında eski büyük işlerin başlamasının çok zor olduğunu kaydeden Tuğsuz, “Dolarda mevduatı olan ya da biraz faiz alan yatırımcı halihazırda gayrimenkul akımına yöneldi. Özellikle daha önce gayrimenkulde kazanan eski yatırımcılar fiyatları uygun olduğu için şu anda özellikle bitmiş projelerden alım yapmaya başladılar. Yıl sonuna kadar dolar 8 ila 8.50 arasında kalip, mevduat faizleri de bu seviyelerde durursa yerli yatırımcının piyasada alım yapacağını düşünüyorum” dedi.

"Parası olan ev arayışına girdi"

Salgında konut sektöründe şartlar ve hedeflerin yenilendiğini belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “Bu nedenle parası olan bahçeli eve dönmeye başladı. Evlerde bir çalışma odası çok önemli olmaya başladı. Bu da parası olanları yeni ev bulmaya yönlendirdi. Biz de talebe uygun 300 konutu aşmayan projelere girdik. Yılda 3 bin konut yaparken bu rakam artık 1500 altına indi. Ancak değer anlamında daha yüksekler" dedi.

"Normalleşme sektöre yaradı" 

En yüksek noktada 2 milyon 400 bine çıkan istihdamın yeniden yükselmeye başlayarak 1.8 milyona ulaştığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “İstihdamda artış var. Birazcık normalleşme ile gelen canlılık ile parasını döviz ve mevduatta değerlendiren yatırımcının yeniden gayrimenkulde alıma geçmesi süreçte etkili oldu” dedi. Durbakayım, sektörde yaşanan değişime işaret ederek, artık adet bazında satışa odaklanmak gerektiğini söyledi. Daha az sayıda konut yapacakları için değerin ön plana çıkacağını anlatan Durbakayım, “Eskiden yılda 3 bin konut yapan 2500'e inecek. Bu oran giderek daha düşecek. Eskiden şu kadar konut satıldı denilerek sayı söyleniyordu, Artık belki bir daire sattığınızda 15 daire fiyatına denk gelen nitelik önem kazanıyor. Bunu dikkate  almak lazım” dedi. Durbakayım, totalde değer olarak geçen yılın yüzde 20 üzerine çıkmayı umduklarını söyledi.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor