ODE Yalıtım Sıfır Karbon Misyonu Yol Haritasını Hazırladı

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, ‘Sıfır Karbon Misyonu’ çerçevesinde; üretim alanlarını, tedarik zincirini ve ürünlerini kapsayan yol haritasını hazırladı.

Türkiye’de ve ihracat yaptığı altı kıtadaki 75’in üzerinde ülkede yalıtım sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan ODE Yalıtım, doğaya ve insana duyarlı üretim yaklaşımıyla sektörde fark yaratan çalışmalarına devam ediyor.  Ürün gruplarının tamamında ve 16 ürün serisinde Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesine sahip tek yalıtım şirketi olan, geçtiğimiz Aralık ayında Eskişehir tesisi için Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan ODE Yalıtım şimdi de ‘Sıfır Karbon Misyonu’ doğrultusundaki çalışmalarına hız verdi. Kurumsal karbon ayak izini hesaplatan ODE Yalıtım, 2050 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdü kapsamında yol haritasını belirledi.

Ozan Turan: “Üretim süreçlerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılıyoruz”

Pazara girdikleri ilk günden itibaren doğaya ve insana duyarlı ürünler ürettiklerini söyleyen ODE Yalıtım Pazarlama Direktörü Ozan Turan, “Hem üretimde hem de ürünlerimizde enerji verimliliğini önceliklendirerek, sürekli gelişmeyi temel alan bir enerji yönetim sistemi ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. ‘Sıfır Karbon Misyonumuz’ çerçevesinde de emisyonlarımızı mümkün olduğunca azaltmak için üretim alanlarımızda, tedarik zincirimizde ve ürünlerimizde yeni hedefler belirledik. Bu hedefler çerçevesinde ham madde kaynağından başlayarak, ihtiyaç duyulan tüm üretim proseslerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılamaya çalışıyor, karbon emisyonlarını atmosferden uzaklaştırmak için doğa bazlı çözümlere odaklanıyoruz. Daha az sera gazı üreten ambalajlar tasarlamak, plastik ambalaj kullanımını azaltmak; tesislerimizin enerji verimliliğini artırmak üzere LED aydınlatma sistemleri kurmak, güneş enerjisi kurulumlarını genişletmek; tedarik zincirimizin karbon emisyonlarını azaltmak, nakliye rotalarını revize etmek ve fabrika alanlarımızdaki yeşil alanları artırmak, bu çözümler arasında yer alıyor” dedi.

“Sistematik bir yaklaşımla hem çevre hem de paydaşlarımız için değer yaratacağız”

Yol haritasının ana adımlarını sistematik bir yaklaşım olan PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) döngüsü içerisinde sürdürdüklerini ifade eden Turan şöyle devam etti; “Tedarik zincirimizi uçtan uca kapsayacak bu süreç ile her aşamada oluşan karbon salımını hesaplayıp, azaltma yönünde projeler gerçekleştireceğiz. Bu program ile sadece insanlığa ve çevreye fayda sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda paydaşlarımız için ekonomik değer de yaratacağız.”

Eskişehir’deki tesisin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak

ODE Yalıtım, yeşil dünya hedefi ve “Sıfır Karbon Misyonu” çerçevesinde sadece yenilenebilir enerji tüketen değil aynı zamanda yenilenebilir enerji de üretebilen bir şirket olmak amacıyla bu alana yatırım gerçekleştiriyor. Eskişehir’deki 20 bin metrekarelik üretim tesisinin çatısının tamamını güneş paneli (fotovoltaik) ile kaplayan ODE Yalıtım, yılın ikinci çeyreğinde devreye almayı planladığı sistem ile elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını güneşten karşılayacak. ODE Yalıtım, Eskişehir ve Çorlu’da bulunan üretim tesislerindeki enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayıncaya dek bu alandaki yatırımlarına devam etmeyi planlıyor.

Çorlu’daki doğal gaz ihtiyacı atık ısıdan geliyor

Enerji tüketimini azaltmak üzere ‘atık ısıların değerlendirilmesi’ projeleri yürüten ODE Yalıtım’ın Çorlu’da 2012 yılında kurduğu 2 MW gücünde bir kojenerasyon tesisi bulunuyor. Bu tesisle hem elektrik üretiminde hem de atık ısının çeşitli üretim proseslerinin ısıtma aşamalarında enerji maliyetlerinden tasarruf sağlanıyor. Günümüz itibarıyla membran tesisindeki doğal gazla çalışan sistemlerin ihtiyacının yüzde 45’lik kısmı atık ısılardan karşılanırken, idari binaların ısıtılmasında da bu sistemden faydalanılıyor. XPS üretiminde de daha çevreci gazlar kullanmaya başlayan ODE, kullandığı sistemler ile kesintisiz ve temiz enerji üretiyor.

Hiperpack ile lojistik sürecindeki karbon salımı azaltılıyor

Dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiren ODE Yalıtım, lojistik kaynaklı karbon emisyonunu azaltmaya yönelik de çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda geçen yıl geliştirilen Hiperpack paletleme sistemi tek seferde daha fazla yükleme yapılmasını sağlayarak, lojistik dolayısıyla oluşan karbon salımını azaltıyor.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü