Ödemiş Lübbey Köyü'nde 48 Ev Tescillendi!

Ödemiş'te bulunan Lübbey Köyü'nde 48 ev tescillendi. "Hayalet Köy" diye anılan Lübbey Köyü, turizme açılacak.

İzmir'in Ödemiş İlçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve 'hayalet köy', 'terkedilmiş köy' adlarıyla anılan Lübbey Köyü'nde Ödemiş Belediyesi'nin başlattığı çalışmalar sonucu 48 ev tescillendi. CHP'li eski Belediye Meclis üyesi Mualla Akgün, köydeki mülk sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hibe fonlarından yararlanabilmesi için rölöve projelerinin onaylandıktan sonra konut sahiplerine teslim edilmesini istedi. 

Ödemiş'te toplam 100 hanesi bulunan ve birçok evin zamanla yıkıldığı Lübbey Köyü, 'hayalet köy', 'terkedilmiş köy', 'kartal tepesi' gibi isimlerle anılıyor. Osmanlı döneminde askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı bölge olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Lübbey'de,  İzmir  2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu minaresiz 1 camiyle birlikte 48 evi tescilledi. Askıya çıkarılması ve itirazların olası değerlendirilmesinin ardından tesciller kesinleşecek. Daha sonra koruma imar planı çalışmalarına başlanacağını bildiren Ödemiş'in CHP'li eski Belediye Meclis Üyesi, yüksek mimar Mualla Akgün, Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü öğrencilerinin yaz okulundaki çalışmalarını hatırlatarak, "Öğrenciler, başlarında hocaları ile birlikte her yaz Birgi'ye gelip, tarihi tescilli evlerde rölöve çalışmaları yaptı. Öğrencilerin Birgi'ye gelmesi tarihi kente ekonomik yönden büyük katkılar sağladı. Ancak Lübbey Köyü'ndeki tescilli binalarda yapılan rölöve çalışmaları ve projeleri, üniversitede ve öğrencilerde kaldı, vatandaşa yansımadı. Lübbey Köyü'ndeki rölöve projeleri Koruma Kurulu'nun onayından sonra konut sahiplerine verilmelidir. Vatandaşların konutlarına restorasyon yaptırmak için rölöve projesi yaptırması gerekecek, bunun için de mimara para verecek. Bu süreç pahalı, bürokrasisi zor ve uzun bir süreçtir. Vatandaşın bunu kendi imkanlarıyla yaptırması çok zor. Eğer onaylı projeler vatandaşın eline verilirse, mülk sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapım süreci için hibe fonlarından yararlanabilir" dedi. 

Turizme açılacak olan bu tarihi köyün ayrı bir özelliğine de dikkat çeken Akgün, "Burasının tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması da Lübbey'e ayrı bir önem kazandırıyor. Yıllarca Uzak Doğu ülkelerinden deve katarlarıyla, ipek, baharat, koku ticaretinin yapılması, bu yolun üzerinden sağlanmış. Turizmde bu değerlerinde göz önüne alınarak çalışmalar yapılması tek dileğimizdir" dedi. 

Sektörel Haberleri

İnşaat Mühendisleri Odası: Kartalkaya Yangınında Ciddi Zafiyetler Var
Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi