Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağının duyurulmasının ardından, salgın boyunca ailelerinin yanında geçiren öğrenciler de eğitim gördükleri şehirlere dönmeye başladı. Gazetevatan'da yer alan habere göre; öğrencilerin geri dönüşü ile beraber başta Kocaeli olmak üzere çok şehirde kiralık ev piyasası da hareketlendi. 3 üniversiteye ev sahipliği yapan şehirde öğrencilerin talebiyle birlikte kiralık ev sıkıntısı yaşanmaya başladı.
Özellikle Kocaeli Üniversitesi ile özel bir üniversitenin yer aldığı İzmit'te kiralık evlerin yok denecek kadar az olduğunu belirten Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, problemin sebebinin kentsel dönüşümün başladığı mahallelerde yaşayanların, dönüşüm süresi boyunca bölgedeki kiralık evlerde kalmasından kaynaklandığını söyledi.
Yurtlar yerine kiralık evler tercih ediliyor
Öğrencilerin kente geri dönmeye başladığını söyleyen Hacıoğlu, "Gerçekten çok uzun bir tatil dönemi vardı. Bu dönem bitti. Şimdi, özellikle son haftalarda eylül ayında okulların açılarak yüz yüze eğitime başlanacak olması sebebiyle, Kocaeli Üniversitesi öğrencileri şehrimize dönmeye başladı. Kocaeli Üniversitesi büyük bir üniversite. Bildiğim kadarıyla her yıl 19, 20 bin civarında yeni öğrenci kaydı alıyor.
Bu öğrenciler, özellikle koronavirüs pandemi sürecine ya da 2 ortaklı kiralık konut tercih edecekler. Pandeminin etkisiyle, insanlar kalabalık ortamdan uzak durmak istediği için yurtlar yerine kiralık daireler öne çıkıyor. Fakat Kocaeli'de, bizim de anlam veremediğimiz bir şekilde, kiralık daire bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun sebebini bulmak için kendimizce analizler yaptık. Özellikle Erenler ve Cedit mahallelerinde kentsel dönüşüm başladı. Dolayısıyla buralardaki insanların yeni bir konut satın almak yerine, kiralık konutlarda barındığını düşünüyoruz. Bu yüzden kiralık ev bulma konusunda bir sıkıntı yaşanıyor" dedi.
Kiralık ev için sıraya giriyorlar
Kiralık ev bulmak isteyen kişilerin bazı emlakçılarda sıraya girdiğini de söyleyen Hacıoğlu, odalarına kayıtlı üyelerin zaman zaman kendisini aradığını belirterek, "Sosyal medya ya da diğer yollardan bizi takip eden duyurularımızı gören üyelerimiz bizi arıyor. 'Bende şu an 5 kişi var, bir diğeri bende 10 kişi bekliyor mutlaka bize haber verin. Öncelik bizim olsun' gibi talepler geliyor" şeklinde konuştu.