Pandemilerin tüm toplumların yaşamını geçmiş dönemlerden itibaren etkilediğini dile getiren Tanyer, “Tarihe baktığımızda pandemilerin şehir planlamasını, konutları ve insanları nasıl etkilediğini görüyoruz. Günümüzde de benzer bir süreç yaşıyoruz. İnsanlar artık doğayla iç içe yaşam arzuluyor. Eskiden misafirlerimizi evlerde ağırlardık. Artık dışarıda kafelerde, açık alanlarda buluşuyoruz. Kadın günleri bile cafelerde yapılır oldu. AVM'ler marketler, eğitim ve sağlık kurumlarına olan yakınlık bir kent merkezinin sunduğu avantajlar olarak talep görüyor. Bu durum aslında kent merkezinin betonlaşmasına, yüksek binaların artmasına neden oluyor. Fakat pandemi ile birlikte evlerinde kapalı kalan insanların, temiz havaya, ormanlara ve doğaya özlemleri arttı. Müstakil konutlarda veya doğaya yakın yerlerde yaşama talebi giderek yükseliyor. Sürdürülebilir yaşam için, doğa dostu projelere ihtiyaç var” diye konuştu.
PANDEMİ, KONUT SEKTÖRÜNE YENİ BİR YÖN VERDİ
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte giyimden market alışverişine kadar pek çok şeyin internet üzerinden sipariş verilebildiğini kaydeden Taylan Tanyer, sözlerine şöyle devam etti: “Şehir dışında yaşama talebi konut sektörüne de farklı bir yön çizdi. İnternet üzerinden alışveriş imkanı, evden çalışma sistemi gibi nedenlerle kent merkezine olan talep yoğunluğu nispeten azaldı. İnsanlar artık doğanın, temiz havanın, organik ve sağlıklı beslenmenin kıymetini daha iyi anladı. Enerji konusunda da bir farkındalık söz konusu. İnsanlar kendi kendilerine yetecek bir yaşam sürdürebilir miyim? diye soruyor. Sürdürülebilir olan, bahçesi olan evleri tercih ediyor. Şehir dışına yerleşen insanlar kentin sunduğu avantajlardan da bir anda kopamıyor. Bu nedenle artık hem doğayla iç içe, hem de sosyal donatıları olan, sağlık, eğitim gibi imkanları da bir arada sunan yeni yaşam alanları tercih ediliyor. Bunları bir arada sunan hikayesi olan konut tiplerinin ve buna benzer yeni küçük merkezlerin yaratılması lazım. Tüm ihtiyaçların bütünsel olarak planlanması, temel ihtiyaçların yerinde çözülebileceği bir yaşam modeli tasarlanması önemli”
YATIRIMCILAR ARTIK DAHA BİLİNÇLİ
Konut almak isteyen, ne istediğini bilen ve farkındalığı yüksek yatırımcıların, konutlarda belirli standartlar aradığını ve inşaat firmalarını da talepleri doğrultusunda yönlendirdiğini hatırlatan Tanyer, “Hayat değişiyor, insanlar artık daha bilinçli. Malzeme özellikleri ve teknik altyapıyı soruyor. Elektrikli araç şarj istasyonu var mı? Güneş enerjisinden faydalanıyor musunuz? gibi sorular geliyor. Site yönetimi, peyzaj düzenlemeleri gibi konular merak ediliyor. Tanyer Yapı olarak temelini attığımız Tan Urla projemizde, bu taleplere cevap verir nitelikte bir yaşam konsepti tasarladık. Çevreci ve yeşil enerji konseptine sahip modern köy projemizle, hobi bahçelerine de özel önem verdik. Tan Urla'da artık sağlıklı yaşam imkanlarının yanı sıra; bir sağlık merkezi de bulunacak. Güzellik ve spor merkezi ön planda olacak. Urla'nın sahip olduğu gastronomi kültürünü ve yerel lezzetlerini yansıtan şef restoranlarımızla da misafirlerimizi ağırlamak istiyoruz”