Karabağlar Müteahhit ve İş Adamları Derneği (KAMİDER) başkanı Hasan Özkaya; dernek çalışmaları, kentteki imar planları ve müteahhitlerin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. KAMİDER’in her 3 ayda bir belediye ile düzenli toplantılar düzenleyerek meslektaşlarının sorunlarına çözüm aradıklarını belirten Özkaya, belediyenin hazırladığı yeni imar planlarının Karabağlar’ı 50 sene daha hapsedeceğini öne sürdü.
Özkaya Karabağlar’da bitişik nizam yerine blok nizamdan oluşan yeni imar adalarının oluşturulması ve emsallerin artırılması talebinde bulundu.
BAŞKAN OLARAK YAPTIĞIM İLK İCRAAAT….
2 yıldır KAMİDER’de başkanlık görevini devam ettiren Özkaya derneğin kuruluş amacını şu sözlerle anlattı, “Karabağlar’da 500’e yakın müteahhit arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın birçok sorunu sıkıntısı oluyor. Herkes sorununu tek başına çözmeye çalışıyordu. Kimse sonuç alamıyordu. Sektörümüzün sorunlarını belediye ve diğer kamu kuruluşlarına taşıyacak, sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacak örgütlü bir yapı oluşturma ihtiyacı duyduk. 4 yıl önce Karabağlar Müteahhit ve İş Adamları Derneği’ni (KAMİDER) kurduk. Kurucu başkanımız 2 yıl başkanlık yaptıktan sonra başkanlık görevini ben devraldım. Başkan olur olmaz yaptığım ilk icraat dernek binamızı, meslektaşlarımızın rahatça ulaşabileceği bir yere taşımaktı. Derneğimizi ara sokaktan çıkarıp Karabağlar Belediyesi’nin yanına taşıdık. Dernek binamızın açılışını dönemin Çevre Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki yaptı”
SADECE MESLEKİ DEĞİL SOSYAL BİR DERNEK OLDUK
Özkaya Dernek çalışmalarını anlatırken şu ifadelere yer verdi, “Meslektaşlarımızın Karabağlar Belediyesi’nde çok işi oluyor. Belediyeye gelen arkadaşlarımızı derneğimizde ağırlıyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Sorunlarını dinleyip elimizden geldiği ölçüde çözüm üretiyoruz. Dernek binamızı taşıdıktan sonra çok daha aktif bir dernek olduk. Mimar ve mühendislerden oluşan teknik bir ekip oluşturduk. Sadece müteahhitlere değil inşaat sektörü ile ilgili bütün meslek gruplarını da içerisinde barındıran bir derneğiz. Bizim dernek üyelerimiz arasında mimarlık, mühendislik, harita kadastro, yapı denetim, iş sağlığı güvenliği gibi firmalar da var. Faaliyet alanımızı da sadece inşaatla sınırlamadık. Hem sosyal hem de kültürel faaliyetlerimiz oluyor. Klasik müteahhit algısını kırıp daha sosyal, her kesimle iletişim halinde olan bir dernek haline getirdik. Birçok sosyal sorumluluk projesine imza attık.”
ÇIKAN YÖNETMELİKLER KARABAĞLAR’A UYMUYOR
Karabağlar’da kaçak yapı oranının İzmir ve Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu ifade eden Hasan Özkaya, “İzmir’de kaçak yapılaşma oranı yüzde 60 oranında. Karabağlar’da bu oran daha da yukarda. İnşaat sektöründe yönetmelikler sürekli değişiyor. Yeni çıkan yönetmeliklerin hiçbiri Karabağlar’a uymuyor. Karabağlar eski yerleşim. Küçük parsellerden oluşuyor. Yönetmelikler uymayınca meslektaşlarımız uygulamada sıkıntı yaşıyor. Son çıkan ve yılbaşına ertelenen otopark yönetmeliğine baktığınızda Karabağlar’da uygulanması hiçbir şekilde mümkün değil. Küçük parsellerde otopark yapmak hem çok maliyetli hem de çok zor. Belediyelere bölgesel otopark yapılması için otopark parası veriyoruz. Ama bu paraları toplayan belediye daha bir tane otopark yapmış değil” dedi.
BELEDİYE İLE 3 AYDA BİR TOPLANTI
Karabağlar Belediyesi ile kentteki müteahhitler arasında köprü olduklarını belirten Özkaya, “Karabağlar Belediyesi ile 3 ayda bir toplantı yapıyoruz. Uzman arkadaşlarımızın sahada tespit ettikleri sorunları, çözüm önerileriyle beraber belediye başkanı ve birim müdürlerine sunuyoruz. KAMİDER yönetimi olarak her 3 ayda bir düzenli olarak toplantı yapıyoruz. Teknik kadrolarımız, üyelerimizden veya meslektaşlarımızdan gelen sorun ve önerilerin hukuki ve teknik altyapısını araştırdıktan sonra çözüm önerileriyle birlikte bir rapor hazırlıyor. Yönetim kurulumuz da bu raporu onayladıktan sonra raporu belediyeye sunuyoruz ve sorun çözülene kadar da takip etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı
47 İLDEN BÜYÜK KARABAĞLAR İLÇE VASFI TAŞIMIYOR
Karabağlar’ın nüfus oranı bakımından Türkiye genelindeki 47 vilayetten daha büyük olduğunu ifade eden Özkaya yaşam standartları bakımından ilçe vasfı taşımadığını iddia etti. Özkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Karabağlar nüfus olarak 47 ilden daha büyük bir ilçe.500 bin nüfuslu Karabağlar ilçe potansiyelinin çok çok üstünde ama insanlarımızın yaşadığı konutlara, sosyal donatı alanlarına, park ve yeşil alanlarına, eğitim alanlarına, ibadethanelerine baktığınız zaman ilçe vasfı taşımıyor. Karabağlar halkının nefes alacağı bir alan yok. Bu kentin en büyük sorunu imar, altyapı ve üstyapıdır. Karabağlar’da binaların yüzde 70’inden fazlası depreme dayanıksız. Kentsel dönüşümün Karabağlar’da bir an önce tamamlanması lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’de devam eden kentsel dönüşüm projesi var. Çevre Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm projesi var. Ancak bunların bir an önce hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması lazım. Karabağlar’da 13-14 mahallede riskli alan kararı var.6-7 senedir bu bölgelerde inşaat çalışması yapılamıyor. Şu anda imar planı çalışmaları devam ediyor. Bu planlar tamamlandığında ilçede müteahhit arkadaşlarımız için de iş potansiyeli artar. Yetkililerin süreci hızlandırmasını talep ediyoruz”
MÜTEAHHİTLER DE BEYAZ YAKALILAR DA BAŞKA İLÇEYE GİDİYOR
Metropoldeki birçok ilçede olduğu gibi Karabağlar’da da arsa sorunu olduğunu belirten Özkaya, “Karabağlar merkezinde çok az arsa kaldı. Kalan arsalar da çok yüksek paylarla veriliyor. İlçedeki düzensiz yapılaşmadan dolayı 2-3 katlı bitişik nizam binalar yapmak zorunda kalıyor ve istediğimiz fiyata satamıyoruz. Arsa payları da bu kadar artınca bu sefer kimse iş yapmak istemiyor. Karabağlar’daki müteahhit arkadaşımızdan yüzde 25-30’u diğer ilçelerde inşaat yapmaya başladı. Karabağlar’da çalışan beyaz yakalılar Gaziemir’e taşınıyor. Bu da inşaat sektörünü büyük bir sekteye uğratıyor. Biz bunun nedenini araştırdık. Arsa bulunamadığından, belediye hizmetinin yavaş olmasından dolayı arkadaşlarımız gidiyor. Yerel yönetimlere bun ilettik. Yerel yönetimin bunun önüne geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
KÜÇÜK PARSELLERDEN DOLAYI BÜYÜK SİTELER YAPILAMIYOR
Karabağlar’da halen 1986 yılında yapılan planların kullanıldığını belirten Özkaya, “Eski imar planında 80-90 metrekarelik parsellere imar verildi. Karabağlar en fazla küçük parsele sahip ilçe. Zamanında bitişik nizam yerine blok nizam imar verilseydi bugün Karabağlar’da büyük projeler görürdük. Ancak parsellerin küçük küçük olmasından dolayı sosyal donatı alanları, güvenliği, kapalı otoparkı, yeşil alanları, havuzu bulunan büyük siteler yapamıyoruz. Böyle siteler yapamadığımız için yaptığımız daireleri istediğimiz fiyata satamıyoruz. Bu yüzden Karabağlar’daki konut fiyatları diğer metropol ilçelerden daha düşük. Eğer zamanında doğru planlar yapılsaydı şu anda Karabağlar konut fiyatlarının en düşük olduğu metropol ilçe değil, konut fiyatlarının en pahalı olduğu metropol ilçelerden biri olurdu” dedi.
BU PLANLARLA 50 SENE DAHA BÖYLE GİDER
Karabağlar’a Demokrasi Üniversitesi kampüsü ve Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm projeleriyle o bölgeye bir hareketlilik geldiğini belirten Özkaya Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarının kenti 50 yıl geriye attığını ifade etti. Özkaya sözlerini şu şekilde bitirdi, “Karabağlar Belediyesi ilçedeki bütün mahallelerin imar planlarını hazırladı. Karabağlar 50 senedir bu şekildeyse bu planlarla bir 50 sene daha bu şekilde kalacağını gösteriyor. Bu imar planında örneğin 2 dönümlük bir arazide 100 metrekare büyüklüğünde 20 parsel var. Şu anda her 100 metrekarelik parsellerde 4 katlı binalar var. Vatandaş benim evimi yıktığında bana 4 daire verecek misin diyor. Değer artışını anlatıyoruz ama vatandaş değer artışı konusunda ikna olmuyor. Yeni planlarda emsaller 2, çok nadir bölgelerde 3 emsal verilmiş. 2 dönümlük bir alanda 4 bin metrekare inşaat alanı oluşuyor. 100 metrekareden 40 daire yapıyor. Ama şu anda mevcut alanda kaçaklar dahil 70-80 bağımsız bölüm var. Yapacağın bağımsız bölümün mevcutta 2 katı var zaten. O yüzden vatandaş da müteahhit de sıcak bakmıyor. Yapılan planlarda emsalleri düşük görüyorum. Emsallerin artırılması ve yeni imar adalarının oluşturulması gerekiyor.”
Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası