Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 23 Temmuz 2022 Tarihli ve 31901 Sayılı Resmî Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında plansız alanlar imar yönetmeliğine bazı maddeler eklenirken bazı maddeler ise yürürlükten kaldırıldı.
Askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ile ilgili yeni düzenlemelere giderken saçak sınırları için uygulanacak hesaplamada değiştirildi. Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün eğitim, harekât ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara ve mülkiyeti kime ait olursa olsun yapı ruhsatı verilme şartı getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:
PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan “korunan alanların” ibaresinden sonra gelmek üzere “, askeri yasak ve güvenlik bölgelerinin” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Çevre ve Şehircilik” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu Yönetmelik kapsamındaki yapıların ihtiyacı için saçak sınırlarına taşmamak ve mimari görünüşe bağlı kalınmak kaydı ile çatıya oturtulmak suretiyle yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri ile tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin ihtiyacı için sorumluluk alanına göre il tarım ve orman müdürlüğünden veya orman bölge müdürlüğünden uygun görüş alınmak kaydıyla betonarme temel içermeden metal konstrüksiyon ile yapılacak olan panel yüzey alan toplamı 125 m2’yi ve en yüksek noktasının zemin yüzeyine uzaklığı 150 cm’yi geçmeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere aittir. Bu yapılar ilgili idarece ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro paftasına işlenir.”
Söz konusu yönetmelik maddeleri yayım tarihi olan 23 Temmuz 2022 Cumartesi günü itibari ile yürürlüğe girmiş oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek olan yeni yönetmelik kapsamında özellikle de askeri yasak ve güvenlik bölgeleri için önemli düzenlemeler yapılması dikkat çekti.