PwC’nin globalde 2030 yılına kadar ulaşmayı taahhüt ettiği “net sıfır emisyon” hedefiyle çalışmalarını sürdüren PwC Türkiye; doğaya ve sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlama vizyonu çerçevesinde Climate Finance Accelerator (CFA) Programı’nın Türkiye yürütücülüğünü üstlendi. Birleşik Krallık İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı (BEIS) tarafından fonlanan CFA Programı’nın bu yıl ülkemizdeki ayağını yöneten PwC Türkiye, bu programın iklim krizi odaklı projelerin geliştirilmesi ve finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması yönündeki çalışmalarını destekliyor.
Küresel bir teknik destek programı olan CFA, ülkelerin küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedeflerini yerine getirmek için finansman akışını sağlamayı teşvik etme amacıyla 8 ülkede gerçekleştiriliyor. Türkiye’deki faaliyetleri PwC Türkiye tarafından yürütülen program ile iklim değişikliği odaklı proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, bilgi paylaşımı ve finansmana erişim konusunda birçok destek ve ücretsiz eğitim olanağı sunuluyor. İstanbul ve Londra’da planlanan yatırımcı etkinliklerinde, proje geliştiricileri ve finansörlerin bir araya getirilmesi ve projelerin uygun finansmana erişmeleri amaçlanıyor.
“Sürdürülebilirlik özelinde uzun süreli araştırma ve iş birliklerimiz var”
PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı Mevlüt Akbaş, projeyle ilgili “PwC Türkiye olarak Climate Finance Accelerator Türkiye Programı’nın yürütücülüğünü bu yıl biz gerçekleştiriyoruz ve bu programın bir parçası olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. PwC olarak, net sıfır karbon emisyonu hedefine erişmek için şirketler, politika yapıcılar ve sivil toplum kuruluşları ile uzun süredir devam eden araştırma ve iş birliği programlarını yürütüyoruz. CFA’in, Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine yatırım yapan projelere finansman sağlama çabalarını desteklediğimiz için gururluyuz” diye konuştu.
2021 yılında gerçekleştirilen CFA Türkiye’nin ilk etabında; toplam altı proje dört ay boyunca teknik, finansal, karbon salınımını azaltma potansiyeli, cinsiyet ve sosyal kapsayıcılık konularında eğitimlerle desteklendi ve proje geliştiricilerin ulusal ve uluslararası yatırımcılarla görüşmelerine imkân sağlandı.
Programın ikinci aşamasında ise; iklim teknolojisi, enerji, ulaşım, imalat, sanayi, arazi kullanımı, ormancılık, atık yönetimi ve konut gibi sektörlerden karbon emisyonunu düşüren projeler seçilecek, bu projelere teknik destek sağlanacak ve projeler İstanbul ve Londra’da potansiyel yatırımcılarla buluşturulacak. Şubat 2023’te Londra’da gerçekleşecek yatırımcı buluşmasında, Londra menşeili finansörler ile bir dizi atölye çalışması düzenlenecek ve CFA Türkiye programından uygun büyüklükte ve hazır durumdaki projeler, Londra’daki etkinliğe katılmaya davet edilecek.
CFA Türkiye hangi projeleri destekliyor?
Doğrudan veya dolaylı olarak sera gazı emisyon azaltımı açısından ölçülebilir iklim sonuçları elde etmek için tasarlanan, toplamda 5-150 milyon dolar arası finansman ihtiyacına sahip olan, en azından fizibilite öncesi aşamada olan, ticari olarak uzun vadede getiri sağlayabilecek bir iş modeline sahip olan, mümkünse cinsiyet eşitliğini ve sosyal kapsamı artırıcı etkilere sahip olan projeler, değerlendirme aşamasına alınabiliyor.