Riskli Binasını Dönüştürmek İsteyenler İçin Kentsel Dönüşüm Rehberi

Vatandaşlar riskli binalarını dönüştürmek isterse devletten çeşitli destekler alabiliyor. İşte riskli bina dönüşümde size rehber olacak devlet teşvikleri...

İstanbul’da önce Kartal ardından da Kağıthane’de çöken binalar, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, kentsel dönüşüm kapsamında  senede 300 bin konutu dönüştürme hedefi var. Risk taşıyan 6.7 milyon konut, 20 yıl içerisinde dönüştürülecek. Kentsel dönüşüm süreçlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da ilgili belediyeler yürütürken, vatandaşlar da bireysel olarak riskli yapılarını kentsel dönüşüme sokabilir. İşte kentsel dönüşüm rehberi...

ÖNCE RİSK TESPİTİ

Kentsel dönüşüm sürecini başlatabilmek için önce binanızın riskli olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekli. Bina Risk Tespiti için kat maliklerinden yalnızca birinin başvuruda bulunması yeterli oluyor. Tespit başvurusundan sonra lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir bedel karşılığında bina risk raporu hazırlıyor. Bu rapor, 7 gün içerisinde belediyeye gönderiliyor.

60 GÜNDE YIKIM

İncelemeler sonucunda riskli olduğu belirlenen binalar, 10 iş günü içinde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’ne ve Tapu Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildiriliyor. Binaya ‘riskli yapı’ şerhi işleniyor ve ev sahiplerine de tebligat gönderiliyor. Ev sahipleri 15 gün içerisinde bu karara itiraz etme hakkına sahip. İtiraz sonucunda eğer sonuç değişmezse 60 gün içinde bina yıkılıyor.

ÇOĞUNLUK KARARI

Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsada yapılacak olan yeni uygulamaya, sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar veriliyor. 2/3’lük çoğunlukla alınacak karara katılmayan vatandaşların payları, diğer hak sahiplerine açık artırma usulü ile satılıyor. Eğer satış olmazsa bu payları Bakanlık satın alıyor ve çoğunluk ile alınan karar uyarınca değerlendiriyor. Maliklere yapılacak tebligatı takip eden 30 gün içerisinde en az 2/3 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması durumunda Bakanlık, TOKİ veya belediyeler tarafından acele kamulaştırma yapılabiliyor.

KREDİ VERİLİYOR

Riskli konutu yıktıktan sonra yeni konutu kendi imkanları ile yapmak isteyen vatandaşlar için bazı kolaylıklar da sağlanıyor. Kredi ve faiz desteği de bunlardan biri, bu desteği 16 banka sağlıyor. Tahliye tarihinden itibaren en geç bir sene içinde kredi almak üzere bu bankalara başvurulması gerekli. Bağımsız bölüm başına en fazla 125 bin TL kredi kullanılabiliyor. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olanlara da en fazla 625 bin TL kredi çıkıyor. Faiz desteği de inanın enerji sınıfına göre yüzde 4 ile 5 arasında değişiyor. Kredinin vade süresi 10 yıl. Kredi faizi aylık yüzde 1.55 olurken, binanın enerji sınıfına göre bunun yüzde 0.41, yüzde 0.37 veya yüzde 0.33’lük kısmını devlet karşılıyor.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!