Riskli Yapı Tespiti Yaptıracaklara Çok Önemli Uyarı!

Kentsel dönüşüm uzmanı Necmi Okumuş riskli yapıların tespiti süreci ile ilgili önemli mesajlar verdi. Okumuş, Bakanlık tarafından yetkilendirilmemiş özel firmalara ve kişilere tespit yaptıranların devlet teşviklerinden yararlanamayacağını belirtti.

8 yıldır kentsel dönüşüm ve riskli yapı tespiti alanında çalışmalar yapan Neo Yapı yönetim kurulu başkanı ve yüksek inşaat mühendisi Necmi Okumuş, riskli yapı tespit çalışmalarının hangi yönetmelik kapsamında nasıl gerçekleştiğini, sürecin nasıl işlediği, dikkat edilmesi gereken noktaları, hangi yapıların devlet teşviklerinden faydalanabileceği konularında detaylı bilgi verdi.

Tespit çalışmalarının 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu ve 2019 yılında yayınlanan Deprem Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilebileceğini belirten Okumuş vatandaşlara önemli uyarılarda da bulundu.

8 yıldır İzmir’deki yapı stoklarının yüzde 60-70’nin riskli olduğunu ve bunların acilen dönüşmesi gerektiğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Necmi Okumuş, “Şu anda herkes evinin riskli olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Bunu depremden sonra anlamış olmamız çok acı bir durum” dedi.

SADECE BAKANLIK VE YETKİ VERDİĞİ KURUMLARIN RAPORLARI İLE TEŞVİK ALINABİLİR

Riski yapı tespitinin yapım ve uygulama şekli ile ilgili dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var diyen Okumuş şu uyarılarda bulundu, “ Depremin binanıza olan etkisini belirlemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın göndermiş olduğu ekipler dışında herhangi bir özel firma veya şahsın vereceği raporlar depremden dolayı verilecek olan teşvikleri engelleyecektir. Sadece bakanlığın gönderdiği veya yetki verdiği belediyelerin gönderdiği ekiplerin raporları dikkate alınacaktır. Tespitlerle ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünürseniz itirazınızı yine bu kuruluşlara ileterek detaylı yeni bir tespit çalışması yapılmasını sağlayabilirsiniz”

2 FARKLI YÖNETMELİKLE RİSK TESPİTİ YAPILABİLİR

Binalarımızın riskli yapı tespiti ile ilgili iki yönetmelikle çalışılabileceği bilgisini veren Necmi Okumuş sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Riskli alanların dönüştürülmesi için 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununun getirdiği yönetmelik ve 2019 deprem yönetmeliğinin getirdiği perfomans raporu. İkisinin de detay ve uygulamalarında benzer bir uygulama söz konusu. Binanın beton ve demir durumunun güncel yönetmelik modelleriyle statik hesaplarının yapılarak incelenmesi gerekir. Ancak burada altını çizmemiz gereken bir durum var. Maliklerin (tapu sahiplerinin)  herhangi biri; belediyeden mevcut imar durumu, mimari ve betonarme projesinin son hali, web tapudan alınan tapu kaydı ve bir dilekçe ile birlikte riskli yapı tespiti başvurusunda bulunulabilir. Eğer yönetmelik tercihimiz 6306 sayılı kanun ise zemin kattan işlem yapılması gerekiyor. Zemin katta oturan maliklerin onay vermesi gerekir. 2019 yılı deprem yönetmeliğine göre performans raporu yapabilmemiz için bütün katlardaki kolon ve kirişlerden yeterli oranda numune almak gerekiyor. İki yönetmelik arasında fark var. 6306 sayılı kanunda sadece zemin kattan örnek alınarak durum değerlendirilir, deprem yönetmeliğinde ise tüm katlardan numune alınarak durum değerlendirmesi yapılır. Binanın riskli olması durumunda kentsel dönüşümün faydalarından yararlanarak bazı avantajlar elde edebilirsiniz. Devletin verdiği, KDV, kira, kredi, yeni inşaat ruhsatı harcı, tapu harcı alanlarında avantajlarından faydalanabilirsiniz.”

SOKAKTA KALAN VATANDAŞLARIMIZA ÖNCELİK VERİYORUZ

Firma olarak 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapmayı tercih ettiklerini belirte Okumuş, “Çünkü şehrimizin yüzde 60-70’inin riskli yapı olduğunu yapmış olduğumuz analizlerde gördüğümüz için şehrin dönüşmesinde katkıda bulunmak ve sürecin engellenmesini istemiyoruz. NEO Yapı olarak bakanlıkla beraber afet bölgesinde çalışıyoruz. Sokakta kalan vatandaşlarımıza öncelik veriyoruz. İstediğimiz evraklar 1 hafta içerisinde tamamlandıktan sonra önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşlarımızın riskli yapı tespit çalışmalarını gerçekleştirebileceğiz. “

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız