Bağlarbaşı ve Kültür Merkezi’nde 3’üncü Kentsel Dönüşüm Zirvesi yapıldı. ‘2023 Vizyonu ve Hedefleri Doğrultusunda Sürdürülebilir Kentsel Yenileme’ başlığı altında gerçekleşen zirveye Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da katıldı.
‘TEMELDEN RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER YAPMANIZ LAZIM’
Şehirlerin en büyük sorununun plansız yapılaşma ve bununla beraber de riskli binalar olduğunu belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru: “Meram’da da İstanbul gibi dışarıdan göç almasak da kendi köylerimizden, kendi ilçelerimizden göç alan bir ilçeyiz. Ve şu anda hâlihazırda yerleşim birimlerimizin yüzde 40’ı şehir merkezlerinde kalan plansız yerleşimler. Plansız yerleşimler olduğu için şu anda yereldeki belediye hizmetlerini istediğimiz düzeyde verememekteyiz. 20 yıl bu bölgede hizmet veriyorsunuz. Vatandaşları sorunlarını yakinen biliyorsunuz. Ve belediye başkanı olduktan sonra burada ne yapmam lazım? Temelden radikal değişiklikler yapmanız lazım. Nedir bunlar? Çözüm üretemediğiniz alanlarda bir planlama hamlesini gerçekleştirmek üzere seçimden sonra hızlı bir çalışmaya başladık. Ve bu planlama hamlemizin temelinde de dönüşüm amaçlı master planlar vardı” dedi.
Herkesin kentsel dönüşüm yaptığını ifade eden Belediye Başkanı Fatma Toru: “Ama şehir ölçeğine baktığımız zaman bunlarbirbirinden kopuk, bütüncül bir planlama anlayışı yok. Ve bunlar uzun vadede şehrin alt yapısına, ulaşım ağına ciddi anlamda yük getiriyor. Onun için dönüşüm amaçlı master programlarımızdan başladık” şeklide konuştu.
Meram’da hâlihazırda çok yoğun meskûn sahada 44 milyon metrekarelik alanı dönüşüm amaçlı yeniden revize ettiklerini ifade eden Başkan Toru: “Bunu yaparken kırsal kesime yönelik veyahut da 2 buçuk katlı yapılaşmaya yönelik olarak 9 buçuk milyon metrekarelik bir alanda Bahçeşehir proje alanı olarak bu bölgelerin dönüşümünü tamamlamak üzere planlama yaptık. Yine 30 yıllık 40 yıllık yapıların olduğu göç alan bölgelerimizde dönüşümü hızlandırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte kentsel dönüşüm amaçlı master imar planları çalıştık. Ve bu dönüşümleri hızlandırmak üzerede 5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. 5393 sayılı yasaya göre çalıştığımız iki alanımız var. 3 tanesi de 6306 sayılı yasa gereğince afet riski alanı ilan ederek çalıştığımız alanlar. Özellikle bir tanesi Konya şehir merkezinde tarihi Bedesten çarşımızın bitişiğinde olan bir alan. Bin 800 tane bağımsız birim var. 5 katlı yapılar ve emsal 3 buçuk olan bir alan.Bu alanları dönüştürmek oldukça önemli. Tarihi kent merkezinde tarihi sur alanlarının içinde olan bir bölge ve bu bölgede çok katlı yapı yapma imkânınız yok. Şehrin imajı açısından, turizm açısından önemli bölge. Burada yeni yapacağımız yapılarda bu bölgenin tarihi dokusunu, şehrin tarihi misyonuna uygun bir şekilde iki katlı üç katlı yapılarla geleneksel mimari anlayışıyla o bölgede karma konut ve ticari kullanımlarda oluşturacak şekilde burayı destekleyecek şekilde bir plan ve projelendirme de yaptık. İnşallah ben buranın örnek olacağını düşünüyorum” dedi.
‘6306 SAYILI YASA KAPSAMINDA UYGULAMA YAPAN DÖNÜŞÜME İMZA ATAN İLK BELEDİYEYİZ’
Konya’da 6306 sayılı yasa kapsamında uygulama yapan, dönüşüme imza atan ilk belediye olduklarını vurgulan Başkan Toru, “Dönüşümle ilgili pek çok tereddüt varken, soru işaretleri varken diğer alanlarla birlikte 5 sahada uygulama yapmak çok kolay değil. Bir yandan 44 milyon metrekarelik bir alanın dönüşüm amaçlı yeniden planlıyorsunuz. Diğer taraftan da dönüşüm amaçlı master planını harekete geçirmek üzere 5 ayrı noktada dönüşüm çalışmasını başlatıyoruz” diye konuştu.
Panelde ayrıca Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker de ilçelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.