Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki BOTAŞ sanayide doğalgaz kullanımına minimum yüzde 48 zam uyguladı. Zam oranı belirli bir tüketim sınırını aşınca yüzde 123’e kadar çıkabiliyor.
Avrupa’nın en büyük ikinci seramik fuarı UNİCERA, doğalgaz zammı haberlerinin gölgesinde açıldı. Üretim maliyetinin yüzde 30’unu enerji maliyetlerinin oluşturduğu Seramik sektörü zam haberinin ardından satışlarına ara verdi.
FUARDA FİYAT KONUŞULMUYOR
BOTAŞ’ın doğalgaz zammından en çok etkilenen sektörlerin başında seramik geliyor. Seramik ürünleri nihai ürün haline gelmeden önce fırınlarda ortalama 1.000 derecelik ısıile pişiriliyor. Fırınların bu ısıya ulaşması için doğalgaz kullanılıyor. Seramik üretim maliyetinin yüzde 30’unu enerji oluşturuyor. Doğalgaz maliyetindeki görülmemiş fiyat artışı ile beraber şoka uğrayan seramik üreticileri fuarda fiyat konuşmaktan kaçınıyor. Dövizdeki artıştan dolayı geçtiğimiz ay zam yapmak zorunda olduklarını ifade eden üreticiler doğalgaz maliyetlerini fiyatlara yansıtmak zorunda kalacak.
FİYATLAR YÜZDE 25-30 ARTACAK
UNİCERA seramik fuarında görüşlerini aldığımız seramik sektörü temsilcileri doğalgaz zammının seramik fiyatlarına yüzde 25-30 zam olarak yansıyacağını ifade etti. Fiyat artışının iç piyasadaki satışları olumsuz etkileyeceği ve sektörünün zorlu bir sürece gireceği ifade edildi.
İHRACATTA ENDİŞELER ARTTI
Pandemi ile beraber ihracat talebinin artması ile birçok seramik üreticisi kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlara başladı. Dünya genelinde enerji maliyetleri artış gösterirken enerjideki maliyetler yüzünden artan fiyatlar sektörü endişelendiriyor. Büyük yatırımlara imza atan sektör, ihracat talebinde olası bir düşüş olması durumunda çok gü bir durumla karşı karşıya kalabilir.
BAKAN YARDIMCISI: BİRLİKTE ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ
UNİCERA Seramik banyo ve mutfak fuarına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede doğalgaz zammı ile ilgili açıklamada bulundu. Sektörden gelen talepleri bakanlığa ileteceğini ifade eden Büyükdede, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu hususun tekrar masaya yatırılmasını sağlamaya uğraş edeceğiz. Bütün dünyada bir artırım dalgası var. Bu artırım dalgasından biz de elbet ki etkileniyoruz. Ancak olabildiğince süratli bir biçimde yerli gazımıza ulaşmamız gerekiyor. Bir de Tuz Gölü’nün altında olduğu üzere direkt depolama alanlarımızı optimum ve verimli kullanmamız gerekiyor. Bu hususta bakanlığımızda kurulacak bir uyumla bu mevzuyu tekrar bir daha masaya yatırıp neler yapılabilirliğini birlikte çözmeye çaba edeceğiz” dedi.