TMMOB İzmir İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Ağustos 2018 sonu itibariyle açıklanan verilere göre İzmir’deki binaların yüzde 60’ının kaçak ve ruhsatsız olduğunu belirten Serter, Bakan Kurum’a “ İzmir için acil eylem planınız nedir?” diye sordu. Serter, soru önergesinde, AKP hükümetlerinin son 10 yıldır yapmayı tahahhüt ettiği Bina kimlik envanteri çalışmasının İzmir için ne noktada olduğunu sorarak 2012 yılında yine AKP hükümetlerince hayata geçirilen “Ulusal Deprem Strateji Eylem Planı”nı da hatırlattı ve kaçak binaların ve envanteri çıkarılmayan tüm binaların esas sorumluluğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olduğunun altını çizdi.
KARTAL, HEPİMİZE DERS OLSUN VE SON OLSUN
İzmir Milletvekili Serter, “Kartal’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan ve maalesef 21 vatandaşımızı kaybettiğimiz bina çökme olayı bütün ülkemizi yasa boğmuştur. Göz göre göre gelen bu felaketin sonunda vatandaşlarımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan binanın 5 katının kaçak olduğu daha vahimi İmar Affı başvurusunda bulunup imar affına girdiğini öğrendik. Kartal, hepimize ders olsun ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acil eylem planına alınması gereken binalara el atsın” dedi.
“YÜZDE 60 KAÇAK VE RUHSATSIZ BİNA ORANI İZMİR İÇİN UTANÇTIR”
Serter, İzmir’de 1 .derece SİT alanı olan bölgelerin neredeyse yüzde 90’ının derecesinin indirildiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “zmir özelinde imar planlarına dair ve kaçak yapılaşmaya dair özel bir eylem planı hazırlanmalı. 2012’de Ulusal Deprem Strateji Planını ortaya koyan AKP hükümetlerinin 2018 itibariyle çıkardıkları İmar Affı yasasını anlamak mümkün değildir. Bu noktada hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluklarını tekrar hatırlatıyor, İzmir’in özel ilgi beklediğinin altını bir kez daha çiziyor ve yüzde 60 kaçak ve ruhsatsız bina oranının İzmir için bir utanç kaynağının olduğunun da özellikle belirtiyorum” dedi.