Şiddetli Bir Depremde 1.2 Milyon İzmirli Evsiz Kalır

Kuşadası açıklarındaki 4.7’lik depremin ardından uzmanlardan gelen şiddetli deprem uyarıları “depreme ne kadar hazırız?” sorusunu da beraberinde getirdi. İzmir’de yaşanabilecek şiddetli bir depremde 1.2 milyon kişinin evsiz kalacağı öngörülüyor. Ege’nin d

Kuşadası açıklarında meydana gelen 4.7'lik deprem ve ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın Ege'de 7 şiddetinde deprem olabileceği yönündeki açıklaması "Ege Bölgesi depreme ne kadar hazır?" sorusunu gündeme getirdi.İzmir'de bulunan yaklaşık 300 bin kaçak binanın risk altında olduğu ve bunların 163 bininin yıkılacağı öngörülürken Ege'deki diğer illerde de yapı stoğunun büyük bölümünün depreme hazır olmadığı ortaya çıktı.

İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, depremin değil binaların öldürdüğünü söyleyerek, "Ne yazık ki İzmir'de 2000 öncesi binaların yüzde 60'ı yani 300 bin bina kaçak ve sokaklar dar. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Olası bir büyük depremde sokaklara ne ambulans, ne itfaiye ne de arama kurtarma ekipleri girebilecek. Kentsel dönüşümün hemen başlaması gerek. Yoksa herşey için çok geç olacak" dedi.

İzmir'de sokakların dar olmasının da büyük bir handikap oluşturduğunu dile getiren Öziçer, "Bu durumda sokaklara ihtiyaç olan arama kurtarma ekibi, itfaiye ve ambulansın girmesi engellenmiş olacak" diye konuştu. Gürçeşme, Altındağ semtleri ile Karşıyaka'daki dar sokakların olası bir depremde büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Öziçer, "Acil müdahale edilmesi gereken yerler buraları. Bunun dışında Narbel'de kentsel dönüşüm dışında toprağın yapısından kaynaklanan sorunlar var. Oradaki istinat duvarlarının daha sağlam hale getirilmesi gerekiyor" dedi.

163 bin 722 bina çok riskli

Öte yandan İzmir Vali eski Yardımcısı Mustafa Aydın, 2012 yılında TMMOB İzmir Kent Sempozyumu'nda İzmir'le ilgili hazırlanan bir deprem senaryosunun sunumunu yapmıştı. Bu sunumda çarpıcı rakamlar yer almıştı. Aydın'ın raporuna göre olası bir büyük İzmir depreminde 163 bin 722 bina yıkık ya da ağır hasarlı olacak. 189 bin 375 bina orta hasarlı, 237 bin 241 bina hafif hasarlı olacak. En az 4 bin 912, en çok 16 bin 372 kişi ölecek. En az 14 bin 735, en çok 163 bin 722 kişi yaralanacak. 1 milyon 235 bin 840 kişi evsiz kalacak.

"Uşak'ta iki binadan biri çürük"

İnşaat mühendisi Ümit Alp, Uşak'ta 80 bin bina bulunduğunu ve bu binalardan 40 bininin depreme dayanıksız olduğunu söyledi.
Alp, Uşak'taki çürük 40 bin binanın yarısına yakınında acilen yenileme yapılması gerektiğini vurguladı.

"Denizli'de hasar büyük olur"

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hakan Şekerci, Denizli'nin bir çöküntü havzasından oluştuğunu ve Denizlililerin depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi. Şekerci, "Denizli'de 6.5 şiddetinde bir deprem yaşansa, büyük hasar olur" diye konuştu.

Muğla'da en tehlikeli bölge Fethiye

Muğla'da muhtemel depremde en fazla etkilenecek bölgenin Fethiye, en güvenli yerin ise Bodrum olduğu bildirildi. Uzmanlara göre 7 ve üzeri ölçekte bir depremde, Fethiye'de yüzlerce bina ve kamu binası, Datça'da Hükümet Konağı, Marmaris'te belediye binası gibi yapılar da hasar görecek.

BÖLGE RİSK ALTINDA

"Aydın'da 2 bin kişi ölebilir"

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Veli Tiryaki, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından depreme karşı hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi. Tiryaki, "1999'dan önce elle karılan beton sistemiyle inşa edilen ildeki 30-35 bin bina deprem riski altında.

Bu binaların yüzde 5 ile 7'si 6.5 büyüklüğündeki bir depremde yıkılır. Şiddetli bir depremde Aydın'da 2 bin kişinin öleceğini, 5 bin kişinin de yaralanacağını öngörüyoruz" dedi.

"Manisa 6.5'e dayanamaz"

Jeoloji Mühendisi Ali Aykut Ece, Manisa'da en fazla 6-6.5 şiddetinde bir deprem beklendiğini ve mevcut durumuyla kentin bu şiddete dayanamayacağını vurguladı. Akhisar'da üst üste yaşanan depremlerin enerji birikimini boşalttığını dile getiren Ece, "Bir anda kırılmasındansa parça parça kırılmış olması çok iyi. Yaptığımız risk analizlerine göre Manisa'da 7 şiddetinde deprem olma olasılığı 100 senenin üstünde görünüyor.
Ancak rehavete kapılmadan önlem alınmalı" dedi.

"Balıkesir'de yapıların yüzde 50'si riskli"

Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gürkan Özcan, Balıkesir'de 1998 yılındaki yönetmelik değişikliğinden sonra yapılan binaların güvenli olduğunu, ancak tüm konutların yüzde 50'sinden fazlasının risk altında bulunduğunu söyledi. Özcan, riskli binalar konusunda bir an önce çalışma yapılması gerektiğini de ifade etti.

Tansu Edip Gökbudak - Yeni Asır

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor