Geçtiğimiz yıl yaşanan tüm zorluklara rağmen Türkiye genelinde 1 milyon 199 bin 316 konut satıldı ve yıllık bazda yüzde 11,2'lik artış yaşandı. Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, bunun son 10 yılın en iyi satış rakam olduğunu dile getiriyor. Bu performansın nedenini söyle açıklıyor: "Salgının etkisi ve kısıtlamalar nedeniyle nisan ve mayıs ayında konut satışlarında gerileme oldu. Ancak alınan önlemler ve devlet teşvikiyle faizlerin indirilmesi ve tüketicilerin erteledikleri talepleri hızla öne almasıyla faaliyet ortamının en iyi olduğu dönemlerden biri yaşandı.
Bu ortamda Sinpaş atılımlarını durdurmayan şirketlerden biri oldu. Yeni hayat şartlarına, ihtiyaçlarına, tüketicinin talebine ve teknolojik gelişmelere göre yeni projelerini şekillendirdiklerini söyleyen Çelik, "Örneğin evlerde hem sağlıklı bir çalışma ortamı hem online eğitim alan çocuklara uygun bir ortam sağlanması, bunun için uygun altyapı ihtiyacı, bahçeli, site yaşamının önem kazanması gibi faktörler projelerimizi şekillendirdi. Sinpaş olarak geçtiğimiz yılı yaşadığımız koşullara göre iyi geçirdik. Hedeflerimizin üzerinde bir satış gerçekleştirdik. 2020 yılında da sektörün satış şampiyonu olduk" diyor.
Sinpaş, yeni projeleriyle birlikte geçen yılın üzerinde bir satış hedefliyor. Yatırımlara da hız vererek devam eden şirket, bu yıl 5 yeni proje lansmanına hazırlanıyor. Projelerden her birinin yeni normalin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandığını dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Bunlardan en önemlisi yılın ikinci çeyreğinde lansmanını yapmayı planladığımız Kızılbük projemiz. Marmaris'te yükselen ve sıra dışı bir tatil modeli olarak planladığımız projemizin yılın en büyük lansmanı olmasını planlıyoruz. Ayrıca yeni ihtiyaçlara özel geliştirdiğimiz projemizi bu yıl 5 ayrı lokasyonda hayata geçireceğiz. İstanbul'da Ümraniye, Çekmeköy, Sancaktepe, Sefaköy, Ankara'da ise Çankaya'da hayata geçecek projemiz yeni bir hayat kurgusu sunmak üzere tasarlandı. Diğerleri yakın zamanda duyurusunu yapacağımız Halkalı'da Saklıkoru, Ümraniye'de ise Koru Aura projelerimiz olacak.
Son bir yılda birçok sektör için üretim maliyetleri önemli ölçüde arttı. İnşaat sektörü açısından da inşaat maliyet endeksine baktığımızda yıllık yüzde 25'lik bir artış dikkatleri çekiyor. Malzeme endeksinde de bu artış yüzde 30,34 seviyesinde. Mahmut Sefa Çelik, sadece son bir yıl değil son iki yılda yaşanan maliyetlere vurgu yapıyor. "Üretim maliyetlerinde ne yazık ki pek çok ana kalemde yüzde 150'ye varan artışlar yaşandı. Demir ve çimentoda çok ciddi artış var diyor ve ekliyor:
"Bunların satış fiyatlarına yansıması yavaş da olsa olacak. Özellikle maliyet artışı yönüyle değerlendirdiğimizde konut fiyatlarındaki bu artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söylemek gerekir. Maliyetler nedeniyle konutta mecbur artan fiyatlar daha geç satışa dönerek kâr payını elbette düşürüyor."
TALEP NASIL CANLI KALIR?
Türkiye'de dönüştürülmesi gereken 7,5 milyon konut bulunuyor. Çelik, doğru şehirleşmek için kentsel dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyor. Sektörde talebin canlı olduğunu da dile getiren Çelik, "Elbette ki faizlerde yapılacak bir güncelleme ve düşüş, talebin bu yıl içinde canlı kalmasında başrol oynayacak" diyor.
Kaynak: Capital Dergisi