Sosyal Konut ve Devlet Destekli Düşük Faizli Kredi Şartları

TOKİ sosyal konut projesi ile ilk kez ev sahibi olacaklara sosyal konut kampanyası ile destek oluyor. Sosyal konut kampanyasıyla devlet düşük faizli kredi imkanı sağlıyor. Peki kimler düşük faizli sosyal konut kampanyasından faydalanabilir. İşte detaylar.

“81 ilde, 3.613 şantiyede, 837 bin konut ve 14.351 sosyal yaşam projesi” sloganıyla faaliyetlerine devam eden TOKİ, sosyal konut üretimini 717 bin 154’e çıkartıyor. Peki TOKİ’den kimler sosyal konut sahibi olabilir? Sosyal konut almak için gerekli olan şartlar nelerdir? Kredi seçenekleri ve miktarı nasıl belirlenir? İşte TOKİ imzalı sosyal konut projeleriyle ilgili merak edilenler...

Ocak 2003 yılından bu yana konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Acil Eylem Planı ile beraber TOKİ büyük bir hızla sosyal konutlar inşa ediyor. Alt ve orta gelir grubu için sosyal konutlar gerekli altyapıları tamamlanıp vatandaşlara teslim ediliyor. 

"Mahalle Konsepti" kapsamında modernize edilen sosyal konutlar, piyasa koşullarında konut edinme fırsatı olmayan alt gelir ve yoksul grubundaki vatandaşların konut ihtiyacına cevap vermek için tasarlanıyor. Projeye başvuru yapmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekiyor. Başvuru sahibinin uyması gereken kurallar belirlendi.

Sosyal Konut Satın Almanın Şartları Nelerdir?

- Projeye başvuruda bulunmak için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekir. Başvuru sahibinin uyması gereken kurallar belirleniyor.

- T.C vatandaşı olmak

- Sosyal konutun bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde en az 1 yıl olmak şartıyla ikamet etmek. Projenin bulunduğu il nüfus müdürlüğüne kayıtlı olmak. 

- TOKİ'den daha önce konut almamış olmak ya da yine aynı kurumdan konut kredisi kullanmamak.

- Kendisine, eşine, çocuklarına ait tapuda taşınmaz herhangi bir gayrimenkulün olmaması gerekiyor. Bu madde içerisinde tarla, bağ, bahçe, köy evi ve iş yeri olarak nitelendirilen mülkler sayılmaz.

- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olmak. 

- Aylık hane halkı gelirinin en fazla (net) 5.500 TL olması.

Sosyal Konut Başvurusu Sırasında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

- Kimlik fotokopisi

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kredi kullanımına göre;

- Emekli Sandığı'ndan alınan "Hak Sahipliği" belgesi

- Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu

- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan Emekli Kimlik Belgesi

TOKİ Kimlere Kredi Veriyor? Konut Ne Zaman Alınabilir?

TOKİ faaliyetlerinde ihtiyaç sahiplerine faizsiz konut kredisi adı altında destek veirliyor.. Toplu Konut Fonu'ndan Şehit Ailelerine, Terör Malulleri ile Dul ve Yetimlerine açılan faizsiz konut kredisi uygulaması ev sahibi olmak isteyenlere yeni bir nefes getiriyor.

Krediden yararlanılması amacıyla; T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı Emeklilik İşlemleri Genel Müdürlüğü tarafından alınacak hak sahibi olduğuyla ilgili belge ile Ziraat Bankası'na başvurulması gerekiyor. Kredi miktarı her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından verilere göre değiştirilir.

TOKİ'nin yaptığı kura çekimi sonrasında hak sahipleri belirleniyor. Şartlara uygun olan ve ödemelerini düzenli bir şekilde yapan vatandaşlar, kredi borçlarının tamimiyle bitmesinin sonrasında tapusuna kavuşabilir.

Sosyal Konutlara Vatandaşlara Ne Zaman Devredilir?

Alt gelir grubu projelerinde bulunan sosyal konutlarda hak sahibi olan ve sözleşme imzalayanların evleri borçlarını ödeyene kadar devrilmiyor.

Söz konusu konutun borcu tamamlanana kadar hak sahibinin belirlenen evde ikamet etmesi gerekiyor. Hak sahibinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin belirlenmesi durumunda sözleşmeleri feshedilir.

Konut Hesabı Nasıl Açılır?

Konut hesabı açmak isteyen vatandaşlar , kimlik belgeleri ile bir bankaya başvuru yapılabiliyor ve Ziraat Bankası , Halkbank , Vakıfbank , Ziraat Katılım , Vakıf Katılım , Şekerbank , Kuveyt Türk Katılım , Denizbank , Finansbank , İş Bankası'ndan konut hesabı açabiliyor.

Ne Kadar Devlet Desteği Verilecek?

Konut hesabı açmak isteyen vatandaşların en az 3 yıl para biriktirmesi gerekiyor. Para biriktiren kişilere ise her yıl yeniden değerlendirme oranı üzerinden destek sunuluyor. 2019 yılı için yeniden değerlendirme oranı 22.58 oldu.

Bankada açılan konut hesabına 36 ila 47 ay arasında para yatıran vatandaşlara hesapta bulunan paranın yüzde 15 'i kadar destek ödemesi yapılıyor. Bu ödeme 16 bin 313 TL 'yi geçemiyor.

48 ila 59 ay arasında para biriktiren vatandaşlara ise , hesaplarındaki paranın yüzde 18 'i kadar destek ödemesi yapılıyor ve bu da 17 bin 568 TL 'yi aşmıyor.

60 ay ve bpyunca birikim yapan vatandaşlar için ise yüzde 25 oranında bir destek ödemesi yapılıyor ve bu tutar 24 bin 746 TL'yi geçmiyor.

Bundan faydalanmak için konut hesabı açmanız gerekiyor.

TOKİ Haberleri

TOKİ Kemalpaşa'da 701 Konut ve İş Yerinin Tapusu Hazır
TOKİ'den İzmir'e 11 Bin 325 Yeni Konut!
TOKİ 250 Bin Sosyal Konut Projesinde İhale Tarihleri Belli Oldu
TOKİ Taksitlerinin Artış Oranı Düşürüldü
TOKİ’de Ağustos Ayına Özel 4 Yeni Kampanya