Sözlü Kira Sözleşmesi Yapılır Mı, Kira Sözleşmesinin Yazılı Olması Zorunlu Mudur?

Kira sözleşmeleri kural olarak bir şekilde yapılmak zorunda değildir. Yani, kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması zorunlu olmayıp, sözlü olarak yapılması da mümkündür.

Konut fiyatları ve ev kiraları deyim yerindeyse füze gibi fırlarken yaşanan süreçte ev sahipleri ve kiracılar sık sık karşı karşıya gelmişlerdi. Gerek kiralık ev fiyatları gerekse de kira sözleşmesi yenilenirken yapılan kira artış oranı zammı nedeniyle yaşanan sorunların büyük bölümü mahkemelik olurken hem ev sahiplerine hem de kiracılara kritik 15 gün uyarısı geldi. 

Yapılan açıklamada kira sözleşmesi imzalayan taraflara 15 gün uyarısı yapılarak bu kurallara dikkat etmeyen kişilerin 1 sene boyunca daha kira ödemesi yapmaya devam etmek zorunda kalabilecekleri belirtildi. Milliyet yazarı Prof. Dr. Erol Ulusoy tarafından kaleme alınan yazıda hem ev sahibi hem de kiracı olan herkesi ilgilendiren önemli uyarılar yapıldı. İşte o kritik uyarılar... 

SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIR MI, KİRA SÖZLEŞMESİNİN YAZILI OLMASI ZORUNLU MUDUR?

Kira sözleşmenin yazılı olarak düzenlemesi zorunlu olmamakla beraber sözlü kira sözleşmesinin ispatının daha zor olması nedeniyle yazılı olarak yapılması tercih edilmektedir. Kiracı ya da ev sahibi fark etmeksizin kira sözleşmesi hakkında aksi bir iddiada bulunan tarafın bu iddiasını ispatlama zorunluluğu bulunmaktadır. Kira sözleşmesi yazılı konut olması nedeniyle tercih edilirken, elektrik ya da su faturası, ev sahibi hesabına yapılan düzenli ödemeler ya da WhatsApp yazışmaları da kanıt olarak kabul edilebilmektedir. 

Kira sözleşmesinde mutlaka tüm koşullar ve şartlar yer almalıdır. Özellikle de tarafların talep ettikleri özel maddeler yer alıyorsa bu maddeler sözleşmeye eklenmelidir. 2022 yılı için yıllık toplam kira bedeli 6.640 TL’den fazla ise yazılı delille, aksi takdirde tanıkla da ispat yoluna gitme hakkına sahiptir. 

ERKEN TAHLİYE CEZASI ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİRSİNİZ! ERKEN TAHLİYE NEDİR, NASIL OLUYOR, TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kira sözleşmesi süresi devam etmesine rağmen kiracının evden çıkması durumunda erken tahliye durumu söz konusu olur. Kural olarak kiracı evi boşaltsa da anahtar teslim tarihine kadar kira ödemeye devam etmek zorundadır. Anahtar teslim tarihinden sonra ise, kiralananın aynı şartlarda kiraya verilebilmesi için gerekli olan makul süre kadar kira bedelinden ve ortak giderleri ödeme sorumluluğu doğmaktadır. 

Konutlarda kiracı kira sözleşmesi tarihinin bitiminden 15 gün önce sözleşmeyi feshedeceğine dair bir bildirimde bulunmazsa, sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatmış sayılır. Bu nedenle kira sözleşmesini uzatmak istemeyen kiracıların mutlaka bu süre dolmadan ev sahibine sözleşmeyi feshedeceğini bildirmesi gerekmektedir. 

Sektörel Haberleri

Nitelikli Isı Yalıtımıyla Binalarda Dört Mevsim Enerji Tasarrufu Mümkün
Çimento Torbaları Ormana Dönüşüyor
DAP Gayrimenkul’den (DAPGM) Geri Alım Kararı!
10 Metrekarelik Ofiste Başladı, Mekanik Mühendisliği’nde İzmir’in Öncü Firmalarından Oldu
Enka İnşaat (ENKAI) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı