Bir dönem üzerindeki radyoaktif maddeler nedeniyle haberlere konu olan ardından temizlenerek kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 74 dönümlük arazi üzerinde Suudi Arabistan’dan Muhammed Mecit Elmervani ailesi yatırım yapmayı amaçlıyor
Suudi Arabistan’daki yatırımcılarla ilgilenen Sinan Özbeğer, “El-Mervani ailesi bölgeye 150 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyor. 74 dönümlük arazinin 43 dönümü kentsel dönüşüm sürecine alındı. Ancak arazi üzerinde neler yapılacağı, projeler belirsiz” diye konuştu.
Bölge üzerinde büyük yatırımlar yapılması amaçlandığını dile getiren Özbeğer, “Muhammed Mecit Elmervani ailesi Suudi Arabistan’da büyük işler yapıyor. Kendilerinin 20 bin metrekare kapalı alan Otoshow fuarı var. Eğer imara açarlarsa aile bu arazi üzerinde rezidans, otel ve İzmir’in en büyük otoshow ve alışveriş merkezini yapmayı hedefliyor” dedi.
Kendilerinin arazideki yatırımlar konusunda sıkıntılı bir süreç geçirdiklerini söyleyen Özbeğer, “ Bölgenin Gaziemir ve Karabağlar Belediyelerinin ortak tapusu üzerinde bulunması nedeniyle her iki belediye ile de görüşmelerde bulunduk. Ancak kendileri bölge ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Anıtlar müdürlüğü ile görüşmemizi istedi. Biz bu yerlere dilekçeler yazdık ancak cevap alamadık. Bölgeyi ne yapacaklarını bilmiyoruz. En azından belediyeler burayı yeşil alan olarak kullanılabilir. Bunun dışında imara açarak yatırımların önünü açabilir. Biz bölge için gerçekten büyük bir yatırım olanağı bulduk. Ancak yasal süreç işlemediği için yatırımlar bekliyor” şeklinde konuştu.
Bölgede yapılması planlanan yatırımın çok önemli olduğuna dikkat çeken Özbeğer, “Burada büyük bir yatırımdan bahsediyoruz. Ülkemizin yaşadığı ekonomik kriz içerisinde bu yatırımların faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yatırım hem İzmir hem de Türkiye ekonomisi için çok iyi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Özbeğer, “Biz bölge üzerinde bir an önce ne yapılacağına karar verilmesini ve yatırımların önünün açılmasını istiyoruz. Bu konuda belediyelerle görüştük. Bakanlıklara yazılar yazdık. Fakat hiçbir sonuca ulaşamadık. CHP’li belediyenin bu konuda daha duyarlı davranmasını ve bizim gibi yatırımcılara yardımcı olmasını istiyoruz. Böyle bir yatırımı değerlendirmek gerekiyor. Bu yatırım sadece İzmir için değil, Türkiye için de büyük bir yatırım.
Bizler belediyelerin ve gerekli yerlerin bizlere yol göstermelerini, bölge üzerinde ne yapılacağı konusunda karar vererek bir an önce imara açmalarını istiyoruz” dedi.
1940’lı yıllardan sonra uzun süre Gaziemir’de hurda akü ve kurşunlardan külçe kurşun üreten tesiste üretilen yeni kurşunlar da ağırlıklı olarak akü ve silah fabrikalarında kullanıldı. 2007 yılında bölgeden alınan bir parti atık o dönemin tek zehirli atık bertaraf tesisi İZAYDAŞ’a gönderildi ve bu parti atıkta radyasyon tespit edildi. Bu saatten sonra devreye Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) girdi.
TAEK, 2007 ve sonrasında yaptığı incelemelerde fabrikanın gömdüğü atıklarda radyoaktivite tespit etti. Üstelik bu radyoaktif kirlenmenin kaynağının da Türkiye’de bulunmayan ve sadece nükleer santrallarda kullanılan “Europium 152” adlı atom izotopu olduğunu belirledi. TAEK, ayrıca radyasyonlu atıkların bulunduğu 90x90x12 metrelik bir alanın da çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli olacağı gerekçesiyle karantinaya alınmasını istedi. Başta İzmir Valiliği olmak üzere tüm ilgili bakanlık ve yerel idarelere durum bildirildi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) gözetim ve denetiminde mayıs ayı başından bu yana temizlik çalışmalarını yürüten Turanlar Çevre A.Ş. bölgede riskli olarak belirlenen üç noktanın temizlendiğini bildirdi.