Talepte Tehlike Başlıyor!

İnşaat maliyetlerindeki anormal fiyat artışlarının konut fiyatlarına yansıması ile fiyatlar yeni yılda daha da artacak. Fiyat artışlarıyla alt ve orta gelirlinin ev hayali ertelendi. Ocak ve şubat ayında satışları azalan inşaatçıları zor bir yıl bekliyor.

2021 yılında dövizdeki ve enflasyondaki artıştan dolayı TL’de durmak istemeyen vatandaşlar güvenli liman olarak gördüğü gayrimenkule sığındı. Bu yüzden her ne kadar kriz ortamı olsa da satışlar beklenenin üstünde gerçekleşti.

2022 yılında ise dövizdeki dalgalanmanın sona ermesi ve kur korumalı mevduat sisteminin hayata geçirilmesi ile vatandaş gayrimenkulden uzaklaşıp bankaların yolunu tuttu. Satış ofislerindeki müşteri yoğunluğu azalırken inşaat yatırımcıları yeni projeye başlama konusunda hala tedirgin. İnşaat sektörü temsilcileri, artan fiyatlardan dolayı alt ve orta gelir grubunun ev sahibi olamayacağını, bu yüzden arzda daralma yaşanacağını ifade ediyor. Konut kredisi faiz oranlarının hala yüksek seviyede olması vatandaşı konuttan daha da uzaklaştırıyor. Vatandaşın konut fiyatlarına ulaşabilmesi için fiyatların uzun bir süre sabit kalması ve vatandaşın alım gücünün yükselmesi gerekiyor.

METREKARE MALİYETİ 2-3 KATINA ÇIKTI

2021 yılında inşaat maliyetleri 2 kattan fazla arttı. Bazı inşaat malzemelerinde fiyat artışları yüzde 400—500 ulaşırken inşaatın en önemli gider kalemlerinden biri olan çimento, beton, seramik ve doğramada fiyatlar ortalama 3 kat arttı. Metrekare maliyetleri 2-3 bin liradan 6-7 bin liraya kadar çıktı.

DÖVİZ KRİZİ BİTTİ ENERJİ KRİZİ BAŞLADI

2022 yılında dövizin geri gelmesiyle inşaat maliyetlerinde indirim beklenirken enerji fiyatlarındaki artışlar ile fiyatlar artmaya devam etti. Ocak ayında yaşanan kesintiler nedeniyle tedarikte de sıkıntılar yaşandı.

Emlak Gündemi Haberleri

İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak
Ege-Koop'ta yeni dönemin ilk toplantısı tamamlandı
Emlak Vergisi’nin Son Ödeme Tarihine 10 Günden Az Süre Kaldı
Geriye Dönük 5 Yıllık Emlak Vergisi İadesini Alabilirsiniz
İnşaat Ruhsatı Verilen Bina Sayısı Yüzde 18,8 Azaldı