Gayrimenkullerin devir işlemleri sürecinde alıcı ve satıcıların karşısına çıkan tapu masrafları satış bedeli üzerinden belli oranlarda hesaplanıyor.
Tapu devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı devir bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.
Söz konusu tapu harcı oranında 15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kısıtlı bir süre için indirim yapıldı.
Konut ve işyeri devir işlemlerinde uygulanmak üzere 20 olan tapu harcı binde 15'e düşürüldü. Tapu harcı indirimi kapsamına arsa ve araziler dahil edilmedi.
Son 15 gün
Tapu harcı indirim kampanyası, 30 Eylül 2017 tarihinde sona eriyor. İndirimden yararlanarak daha az tapu harcı ödemek isteyen kimselerin tapu devir işlemlerini 15 gün içerisinde yapmaları gerekiyor.
Tapu dairesinde yapılacak alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.
Tapu harçları nereye ödeniyor?
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.