Tapu İşlemleri Noterde Yapılabilecek!

Konut alım satımlarında yeni dönem başlıyor. Mecliste yapılacak yasal düzenleme ile konut alım ve satım işlemleri noterlerde de yapılabilecek. Bu düzenleme ile birlikte bürokrasi azalacak ve işlemler hızlanacak.

Meclis'te bazı yasalarda değişiklik yapılması için yeni adımlar atılıyor ve çalışmalara start veriliyor. Bunlardan biri de konut alım satımında tapu dairelerinde yapılan işlemlerin noterlerde de yapılabilmesi konusu oldu. Noterler yeni düzenlemeyle beraber tapu devirlerinde aracı olabilecek. Noterlerde gerçekleştirilen işlemler tapu siciline işlenebilecek. 

ŞU AN NASIL YAPILIYOR?

Şu anki sistem kapsamında Web Tapu aracılığıyla başvuruda bulunularak tapu dairesinin yoğunluğuna göre randevu tarihinin alınması gerekiyor. Alınan randevu gün ve saatinde de tapu harcı ödeniyor ve alım-satım işlemi tapu memuru huzurunda tapu siciline geçiriliyor. 

“BÜROKRASİ AZALACAK”

Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve tapu işlemlerinde noterlerin de işlem yapabilmesinin bürokrasiyi azaltacağına vurgu yaptı. Kiraz, tapu memurları tarafından görülebilen bütün bilgilerin noterlerin görmesi durumunda problem yaşanmayacağına ve satışın yapılabileceğine fakat eksik bilgiler bulunuyorsa bu durumun alıcı açısından gelecekte sorun teşkil edebileceğine dikkat çekti. 

ÇOK BÜYÜK FARK YOK

Kiraz, Noter ile tapu daireleri tarafından yapılan işlemler arasında çok büyük farkların bulunmadığını dile getirdi ve tapu memuru neye dikkat ediyorsa noterinde ona dikkat edeceğini ifade etti. 

Noterliklerin de kişinin akli melekelerinin yerinde olup olmadığına ve kişinin dolandırılıp dolandırılmadığı konularında dikkatli olacağını belirten Ali Güvenç Kiraz, yeni sistemle beraber tapu nezdindeki işlemlerin ciddi oranda düşürülmesine imkan sağlanacağını belirtti. 

Kiraz, tescilin tapu müdürlüğünde olacağını aktararak, noter tarafından yapılan işlemde hata ya da eksiklik olması durumunda tapu bu işleminin tescil edilmeyeceğini, sağlık raporu, şerhler vb. durumların kontrol edilerek buna göre tescil edilip edilmeyeceğini söyledi. 

“TAPU MEMURU GİBİ İLETLEMELERİ LAZIM”

Kiraz, tapu memurunun tapuda, beyan ve şerh bulunması durumunda alıcıya her şeyi aktardığının altını çizerek, noterliklere bu beyan ve şerhleri görme yetkisinin tanınıp tanınmayacağının net olmadığını dile getirdi. Tapu memurunun kişiye söylediklerini noter memuru da aktarabilecekse o zaman sorun olmayacağını, alan kişide sorumluluk olacağını vurguladı. 

"TAPU DAİRESİNDEN HERKES BİLGİ ALABİLİR"

Tapu dairelerine gidilerek herhangi bir evle ilgili bilgi alınmak istenmesi durumunda, tapunun aleni olması sebebiyle herkesin bilgiye erişim sağlayabileceğine dikkat çeken Kiraz, noterliklerde yönetim planının olmayacağını ama tapuda olabileceğini belirtti. Bürokrasi yoğunluğunun azalacağına dikkat çeken Kiraz, sistemin tamamen noterlere devredilmesi durumunda işlemlerin kolaylaşacağının altını çizdi.

Konut ve iş yeri gibi gayrimenkullere ilişkin işlemlerin arklı olduğunun altını çizen Kiraz, "Tapu kayıtları alenidir. KVKK çerçevesinde yasaklar bulunuyor. Ev almak istediğinizde tapuya gittiğinizde tapu sahibi, şerh, beyan gibi her şeyi görebilirsiniz" açıklamasında bulundu.

“DAHA GÜVENİLİR OLABİLİR”

Avukat Çiğdem Kezer de konuyla ilgili konuştu ve noterlerde alım Satım konusunun uzun zamandır gündemde olduğuna dikkat çekti. Kezer, noterlerde gayrimenkullerin alım satımının yapılmasının Meclis'ten geçmesi halinde noterliklerde de konuyla ilgili ayrı bir birim olacağının altını çizdi ve bu durumda alt yapının özenli ve suistimal ihtimali olmadan oluşturulacağına, e-randevu ile önceden randevu alınması koşuluyla yapılacağını belirtti. 

"Noterler hukukçu kimliği ile taşınmazların gerçek tespitinin yapılması sonrasında alım satım sözleşmelerini de yaptıkları için daha güvenilir dahi olabilir" açıklamasında bulunan Kezer, bu durumda değeri düşük gösterilen gayrmenkullerde vergi kaçırılmasının da engelleneceğini dile getirdi. 

“ALT YAPI TAM OLMALI”

Kezer, Noterler Birliği’nde alt yapının tam olarak hazırlanmasının ardından bu görev tevdi edilirse faydalayı olabileceğine dikkat çekti. Aksi halde noterlerdeki iş yoğunluğunun şu an fazla olduğunu aktaran Kezer, yalnızca çipli kimlikler kullanılmaya başlandığında dolandırıcılıkların da azalacağını ifade etti. 

Emlak Gündemi Haberleri

Kiracı Olmak Psikolojiyi Bozuyor!
Tapuda Oranları Yükseldi: Kadınların En Çok Konut Aldığı Şehirler
Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi Konut Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Akfen İnşaat Payları Borsaya 'Tabanla' Başladı
Bursa'nın 27 Yıllık İnşaat Şirketi Konkordato İstedi!