Tapu Müdürlüğü Çalışmayı Tamamladı: Rayiç Bedel ile Gerçek Bedel Arasındaki Fark Kalkıyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkulün gerçek değerinin hesaplanması için başlattığı 'Taşınmaz Değerleme Sistemi' uygulamasını bitirdi. Uygulama ile rayiç değer ve gerçek rayiç bedel arasındaki fark ortadan kalkacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın icraat planları arasında yer alan “Taşınmaz Değerleme Sistemi” uygulamasında altyapı bitirildi. Sistem kullanıma hazır hale getirildi. Yeni uygulama ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ülke geneli için il il, ilçe ilçe değer analizi gerçekleştirebilecek. Altyapısı hazır olan uygulama hayata geçirildiğinde kimse satış işlemlerini gerçek değerinin altında belirtemeyecek. Uygulamanın pilot çalışması Amasya’da başlatıldı. Tüm Türkiye’de uygulama, ilgili yönetmeliğin çıkmasıyla başlayacak. 

Böylece 500 bin TL'lik ev satılıyorsa tapuda 200 bin TL üzerinden işlem yapılamayacak. Ankara’da konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, hem ‘Üç Boyutlu Kadastro ve Gayrimenkul Değerleme Projesi hem de mülkiyet konularında vatandaşı doğrudan ilgilendiren birçok çalışmayla ilgili bilgiler paylaştı. Adlı, yeni uygulamaların hazırlıklarının devam ettiğini belirtti. 

Rapor sistemden takip edilecek

Sistemin henüz genel uygulamaya girmediğine dikkat çeken Adlı, “Ancak tüm altyapımız kullanıma hazır. Taşınmaz Değerleme Dairesi başkanlığımız tarafından kurduğumuz sistemle vatandaş gayrimenkulünü satmayı düşündüğü andan itibaren ada ve pafta bilgilerini sisteme girecek. Sistem onu hemen bir tane değerleme firmasına gönderecek. Değerleme firması belli bir bedel karşılığında evin değerini hesaplayacak. Sistem üzerinden raporu gönderecek ve bu bizim veri tabanımıza kaydedilecek. Dolayısıyla gayrimenkulün o değer üzerinden alım satımı gerçekleşecek” açıklamasında bulundu. Adlı, değerleme sisteminin ek maliyet getirmemesi için de çalışma yapıldığını belirtti. 

Kentsel dönüşüm için de önemli

Taşınmaz Değerleme Sistemi alım-satım yapacak olan yatırımcılara değer artış hızını göstermesi açısından yarar sunacağı gibi kamulaştırma ve kentsel dönüşümde de önemli bir role sahip olacak. Kentsel dönüşümde mülkiyetin de önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Zeki Adlı, bu konudaki çalışmaların da bitirildiğini dile getirdi. Aktif olarak 1940’tan itibaren mülkiyet çalışmalarının başladığını söyleyen Adlı, sadece 200’e yakın köyde mülkiyet çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Mülkiyet çalışmalarının hepsi dijital ortama da taşındı.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız