Kamu bankaları tarafndan başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası sonrası konut satış rakamları Haziran ayında 190 bin barajınıı aşarak büyük bir rekora imza atarken Hazine ve Maliye Bakanlığı da konu hakkında denetimlerini sıklaştırdı.
EVİNİZDEN OLABİLİRSİNİZ!
Artan konut satış rakamları üzerine konuyu değerlendiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz "Türkiye’de genelde taşınmazların değeri belediye rayicinin biraz üzerinde, gerçek değerinin ise altında gösterilerek satılıyor. Bu hep tehlikeli bir satıştır.İki tehlikesi vardır. Birincisi, Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor; hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor. İkincisi, satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış ‘muvazaalı’ diye iptal olabiliyor. Türkiye’de değerlenme sistemi getirildi ama ertelendi. Yürürlüğe girene kadar ‘Harçtan kurtarıyorum’ diyerek, ‘20 bin yerine 3-5 bin lira ödeyeyim’ diyerek, evinizi riski atmayın uyarısında bulunarak gerçek değer üzerinden beyanda bulunulmasını tavsiye etti.
RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN TAPU HARCI ÖDEMEK YASAL MI, YASAK MI?
Taşınmazların alım, satım ve tapu devir işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden yapılmakta olup her işlem için belirlenen tutarda tapu harcı tahsil edilmektedir.
2020 yılında uygulanan tapu harcı oranı alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak hesaplanmakta olup bu oranı beyan edilen satış tutarı üzerinden hesaplanmaktadır.
Pek çok kişi tapuda düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedel üzerinden satış göstermekte olup gerçek satış değerinin daha yüksek olduğunun belirlenmesi halinde hem vergi usulsüzlük cezası kesilmekte hem de aradaki tapu farkı taraflardan tahsil edilmektedir.
BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞLERİ TEK TEK TÜM TAPU SATIŞLARINI İNCELEYECEK
Tapuda eksik beyan tespiti özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişileri ilgilendirmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bankaların konut kredisi ödemeleri ile tapu işlemlerindeki beyan edilen rakamları karşılaştırmakta, bankadan daha yüksek konut kredisi çekmesine rağmen tapuda rayiç bedel üzerinden işlem gösteren kişileri kolaylıkla tespit edebilmektedir.
Örneğin 200 bin lira konut kredisi kullanarak ev alan bir kişinin tapuda 50 bin lira rayiç bedel üzerinden tapu harcı ödemesi halinde hem eksik kalan 150 bin liralık bölüm için tapu harcı hem de 200 bin lira üzerinden vergi usulsüzlük cezası ödemesi tahsil edilmektedir.
DÜZELTME DİLEKÇESİ VEREN VERGİ USULSÜZLÜK CEZASI ÖDEMEKTEN KURTULACAK!
Bu nedenle tapuda düşük beyan yerine gerçek tutar üzerinden beyanda bulunulması, vergi usulsüzlük cezasından kurtulmak isteyen kişilerin ise tapu satış bedeli düzeltme dilekçesi vermesi öneriliy