AK Parti’nin Tüketici Kanunu’nda yapmayı hedeflediği değişiklik çalışmaları hızlandı. Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre; taslağa göre, geçtiğimiz sene yaklaşık 870 milyon TL'lik uyuşmazlığı çözüme kavuşturan ve böylece de yargının üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde hafifleten tüketici hakem heyetlerinin baktığı uyuşmazlıklarda parasal sınırın 30 bin TL'ye yükseltilmesi gündemde. İl ve ilçe tüketici hakem heyeti ayrımının kaldırılması öngörülüyor. Tüketici hakem heyetinin olmadığı yerlerde başvurular kaymakamlığa gerçekleştirilecek.
ALEYHE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAYACAK
Yine abonelik sözleşmelerinde de tüketici lehine düzenlemeler yapılacak. Taahhütnameye taahhüdün belirlenen süre kadar uzayacağıyla ilgili hükümler dahil edilemeyecek. Taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname şartlarında tüketici aleyhine değişikliğe gidilemeyecek. Taahhüt süresi 12 ayı geçemeyecek.
Süresi bir sene ve daha az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde tüketici haklı nedenle cezai şart ödemeden sözleşmeyi feshedebilecek.
DEVRE MÜLK DÜZENLEMESİ
Devre mülk ve devre tatil sözleşmelerinde meydana gelen devir ve süre sorunları da çözülecek. Taslak çalışmaya göre, devre mülk hakkı veren sözleşmeler de dahil olmak üzere tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamayacak. Devre tatil sözleşmelerinde süre en fazla 10 sene olarak belirlenecek. Tatil hakkını belirli bir süreç için kullanmayanlardan o dönem için aidat ya da benzeri bir ücret istenemeyecek.
KONUT ALIMI
Henüz tamamlanmamış inşaattan alınan konutların teslimine ilişkin de değişikliğe gidilecek. Buna göre, kat irtifakı tesis edilmeden tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi kurulamayacak. İlgili maddeye, “Ön ödemeli konutun sözleşmede taahhüt edilen süre içinde tüketiciye teslim edilmesi zorunludur” hükmü ilave edilecek. Bu süre, sözleşme tarihinden itibaren 48 ayı aşamayacak. Kat mülkiyetine tabi bağımsız bölümün tüketici adına tapu siciline tescil edilmesi ile teslim yapılmış olarak görülecek.
Akredite olmayanlara 700 bin Türk Lirası ceza
Kanuna eklenecek yeni maddeyle, akredite olmaksızın helal uygunluk değerlendirme hizmeti sunan kuruluşlara, cezaya konu aykırılığın büyüklüğü ve yenileme durumu gibi etkenler gözetilerek 70 bin TL'den 700 bin TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecek.
Tüketiciye satış sonrası garanti
Satış sonrası hizmetlerle ilgili de gerçekleştirilecek düzenlemeyle de garanti süresinin dolmasının ardından bakanlık tarafından tespit edilen kullanım ömrü süresince mala ilişkin, satış sonrası hizmetin üretici veya ithalatçı tarafından sağlanmaması durumunda tüketiciye tazminat talep edebilme imkanı getirilecek.